Kormányhivatal: Félreértés, hogy a környezethasználati engedély felfüggesztése miatt nem működhetne a gödi Samsung

2024. május 22. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleményt adott ki a gödi Samsung SDI vitatott működésével kapcsolatban, amit a 24.hu hozott le. Ebben azt állítják, hogy

„a bíróság döntése a sajtóban megjelent hamis állításokkal ellentétben nem azt jelenti, hogy a gyár teljes működését fel kell függeszteni, hanem azt, hogy azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges”.

Miről is van szó? A helyi civilek által kezdeményezett perben az első fokon eljáró bíróság még egy április 23-i végzésében függesztette fel a Samsung gödi akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyét. Ez a civilek és a Telex által akkor megkérdezett jogász szerint azt jelenti, hogy a végzés megszületésétől, vagy annak kézhez vételétől kezdődően a Samsungnak le kellene állítania a működéséhez szükséges belső erőművet, és az akkumulátor-gyártósorokat. A Samsung azonban mostanáig nem állította le a termelését, ami miatt a civilek szerda este tartottak egy akciót is a helyszínen.

A kormányhivatal jogértelmezése viszont eltérő. A friss közlemény szerint csak arról van szó, hogy a cég

„elsődlegesen az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátozni, valamint más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni.”

A kormányhivatal azt is írta, hogy a bíróság döntésének betartása kötelező a vállalkozásra nézve, és ők ezt folyamatosan figyelemmel kísérik, szükség esetén fellépnek. Az egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött működés korlátozására a kormányhivatalnak a bírósági végzés alapján sincs jogi lehetősége – közölték.

A Samsung egyébként korábban is egységes környezethasználati engedély nélkül üzemeltette az akkugyárat, hiszen csak a gyár megnyitása után évekkel, 2023-ban kötelezték arra, hogy környezethasználati engedélyt szerezzen a működésére. Mindezt úgy, hogy a Samsung az alapítása óta akkorára nőtt, hogy 2022-ben már ők voltak a második legnagyobb árbevételű gyár Magyarországon.

A Samsung által tavaly végül megszerzett, majd a civilek által megtámadott engedélyben egyébként két tevékenység van megadva: az egyik hőtermelés (115 MWth), a másik az akkumulátorok gyártása (130.900 tonna/év). A kormányhivatal friss közleménye szerint tehát a gyár most csak a korábbi engedélyben szereplő hő kevesebb mint felét termelheti.

A gödi helyzet tágabb kontextusa, hogy a magyar állam elhatározta, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinál Magyarországból, vagyis minél több, minél nagyobb ázsiai akkumulátorgyár idetelepedését támogatja. A hozzánk érkező dél-koreai cégek azonban eddig nem nagyon igyekeztek betartani a rájuk vonatkozó szabályokat (lásd Samsung, SK, SungEel). Erre a magyar államigazgatás jellemzően nem azzal válaszol, hogy betartatja a szabályokat, hanem azzal, hogy eltakarítják a szabályokat az akkumulátorgyárak útjából. Nagy kérdés ezek után, mi lesz a Samsung környezethasználati engedélyének ügyében a másodfokú döntés, és hogy milyen buzgalommal tartatják majd be a hatóságok a szabályokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!