Felfüggesztették a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó működését

2023. augusztus 23. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatlan időre felfüggesztette a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal kedden – a hatóság közleményét a 444 vette észre először.

„A bátonyterenyei üzem ugyan a környezetet nem szennyezte, de sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat” – írják a közleményben. A hatóság a felfüggesztés előtt hat alkalommal,

összesen közel 100 millió forint bírsággal sújtotta a dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft.-t.

A hatósági vizsgálatok szerint a vállalkozás rendszeresen megsértette a hulladék telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírásokat, nem megfelelően vezette a dokumentációt, de előfordult az is, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel.

A munkavégzés az üzemben akkor indulhat újra a kormányhivatal közleménye szerint, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit, amelyhez a jogszabályoknak megfelelő módon szükséges rendeznie a túltárolt hulladék helyzetét is.

Az LMP megkésett, de előremutató lépésnek tartja a kormányhivatal döntését. A párt szerint az emberek biztonságát veszélyeztető és a jogszabályokat semmibe vevő cégeket ugyanakkor nem felfüggeszteni kell, hanem bezárni. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány a multik gazdasági hasznát fontosabbnak tartja, mint a magyar emberek életét, biztonságát, és nem csak tagadták azt, ami ezekben az üzemekben történik, de több alkalommal is leszavazták a szigorú ellenőrzést biztosító javaslatainkat” – reagált a párt a kormányhivatal döntésére. Az LMP az engedélyezési folyamatok leállítását követeli.

A 2021 júliusában átadott, 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. A bátonyterenyei üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel.

Tavaly júliusban egy új gyártósor próbaüzembe helyezésekor „technológiai robbanás” következett be, négyen megsérültek: egy férfit súlyos, kettőt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A cég a baleset előtt 3 millió forintos bírságot kapott, mert katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdte meg működését. A későbbi vizsgálat szerint a felrobbant akkumulátor-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, és a cég képviselői a berendezés működtetéshez szükséges dokumentációt sem tudták bemutatni.

Még a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek, amikor márciusban kimentek a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóba. Bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak az ellenőrök a vizsgálat során. A kormányhivatal vizsgálata szerint a dél-koreai cég 24 pontban követett el szabálytalanságot, 13 dolgozó egészségét és testi épségét súlyosan veszélyeztette. Az elkövetett mulasztások közt felsorolják, hogy a légszűrő berendezések rosszul működtek, kiszállt belőlük a veszélyes anyagokat tartalmazó por, nem minden munkavállaló viselt védőeszközt, és nem mindenki kapott tájékoztatást arról, hogy rákkeltő anyagokkal fog dolgozni.

A dél-koreai cég másik, szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemében márciusban két munkás meghalt egy robbanásban. Később kiderült, hogy súlyosan hiányosak voltak a biztonságos üzemeltetés feltételei az üzemben.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével nemrég cikksorozatban foglalkoztunk, ennek harmadik részében írtunk arról is, milyen alacsony büntetéseket kapnak általában a szabályokra fittyet hányó ágazati szereplők. A négy anyag legfontosabb tanulságait itt gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!