Súlyosan veszélyeztették a dolgozók egészségét, testi épségét, megbírságolták a bátonyterenyei üzemet

2023. március 7. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyosan veszélyeztette a dolgozóit a lítiumion-akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft., a munkavédelmi hatóság nyolc és fél millió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget – írja az Átlátszó.

A Pest Megyei Kormányhivatal közérdekű adatigénylés után kiadott határozata szerint a dél-koreai cég 24 pontban követett el szabálytalanságot,

13 dolgozó egészségét és testi épségét súlyosan veszélyeztette.

Az elkövetett mulasztások közt felsorolják, hogy a légszűrő berendezések rosszul működtek, kiszállt belőlük a veszélyes anyagokat tartalmazó por, nem minden munkavállaló viselt védőeszközt, és nem mindenki kapott tájékoztatást arról, hogy rákkeltő anyagokkal fog dolgozni. A határozat szerint a cég tizennyolc munkavállalójának tavaly márciusi biológiai monitoringvizsgálata határérték feletti eredményt mutatott, és a munkahelyi légtér-szennyezettség mértéke is jelentősen meghaladta a megengedett értékeket.

A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én – Fotó: Komka Péter / MTI
A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én – Fotó: Komka Péter / MTI

A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. Az üzem a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. második magyarországi gyára, az első Szigetszentmiklóson működik.

A Nógrád megyei Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel.

Korábban már többször is megbírságolták az üzemet Átlátszó cikke szerint. Tavaly júliusban egy új gyártósor próbaüzembe helyezésekor „technológiai robbanás” következett be, négyen megsérültek: egy férfit súlyos, kettőt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A cég a baleset előtt 3 millió forintos bírságot kapott, mert katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdte meg működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!