Újabb 50 milliós büntetést kapott a bátonyterenyei akkumulátorgyár, mert 1600 tonnányi illegális hulladékot gyűjtött

2023. július 8. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb, közel 50 millió forintos büntetést kapott a bátonyterenyei akkumulátorgyár. Az üzem cég ezt hulladékgazdálkodási bírságként kapta, mert tavaly az egyes hulladéktípusokból a megengedettnél nagyjából 1600 tonnával többet gyűjtött és hasznosított, írja az MTI.

A hely a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal szerint visszaeső jogsértő, eddig összesen ötször büntették már meg, legutóbb májusban szabtak ki rá 31 millió forintos bírságot. Eddig összesen nagyjából 100 millió forintos bírságot kaptak. Ha így folytatják, a helyet végül elméletben be is zárhatják.

Ez az az üzem, ahol az Átlátszó szerint még a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek, amikor kivonultak oda. A lap szerint a kormányhivatalnokok erős oldószerszagot éreztek, és magukon bőr- és nyálkahártya-irritációt is tapasztaltak.

A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én Fotó: MTI/Komka Péter
A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én Fotó: MTI/Komka Péter

A 2021-ben megnyitott üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait dolgozzák fel, a telephely kapacitása évi 28 ezer tonna, és a felépítésére költött 9,3 milliárd forintból 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kormány.

A gyárat működtető SungEel Hitech Hungary Kft. nevű dél-koreai cégnek Szigetszentmiklóson is van akkumulátorfeldolgozó üzeme, ahol pedig az Átlátszó szerint rákkeltő anyagokkal veszélyeztették az ott dolgozók és a környéken élők egészségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!