Népszava: Nem engedélyezett gép kipróbálása okozta a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóban történt robbanást

2023. augusztus 9. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

A hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása okozta a bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemben tavaly történt robbanást – írta a Népszava a birtokukba jutott vizsgálati iratokra hivatkozva.

A dokumentumok szerint a felrobbant akkumulátor-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, az üzemeltetésére pedig nem volt engedélye a dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft.-nek. A cég képviselői a berendezés működtetéshez szükséges dokumentációt sem tudták bemutatni.

A Népszava szerint a hatóságok más hiányosságokat és szabálytalanságokat is találtak a telephelyen: például a kemencébe – szintén engedély nélkül beépített – gázégővel elégetett gázt „ismeretlen módon vételezték”, emellett hiányzott a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységről szóló hatóságoknak címzett bejelentés is. A robbanás után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek. A „fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent” – áll a dokumentumokban.

A 2021-ben megnyitott bátonyterenyei üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait dolgozzák fel, a telephely kapacitása évi 28 ezer tonna, és a felépítésére költött 9,3 milliárd forintból 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kormány. A Nógrád megyei kormányhivatal eddig összesen 100 millióra büntette a gyárat működtető céget a sorozatos jogsértések miatt. Az egyik helyszíni ellenőrzés során még a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek az erős oldószerszagtól. A SungEelnek Szigetszentmiklóson is van akkumulátorfeldolgozó üzeme, ahol márciusban halálos baleset történt, erről itt írtunk bővebben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrség szakértők bevonásával jelenleg is nyomozást folytat a bátonyterenyei és a szigetszentmiklósi üzemben történt balesetekkel kapcsolatban.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével nemrég cikksorozatban foglalkoztunk, ennek harmadik részében írtunk arról is, milyen alacsony büntetéseket kapnak általában a szabályokra fittyet hányó ágazati szereplők.

  • Az első részben a gazdasági oldalt mutattuk be;
  • a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak.
  • a negyedik pedig arról szól, a dolgozók és leendő dolgozók szemszögéből milyen munkahelyek jönnek létre ezekkel a beruházásokkal.

A négy anyag legfontosabb tanulságait itt gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!