Még a szálloda tetejéről is biztonságiak vigyáznak Orbán Viktorra a Fidesz esztergomi frakcióülésén

2024. október 13. – 15:08

Még a szálloda tetejéről is biztonságiak vigyáznak Orbán Viktorra a Fidesz esztergomi frakcióülésén
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rendhagyó időpontban, vasárnap délután indul a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülése Esztergomban, amit az árvízi helyzet miatt halasztottak október közepére. A helyszín ezúttal is a Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe tartozó, közpénzmilliárdokból épült Grand Hotel Esztergom.

A szállodát már jó előre kordonokkal kerítették körbe, hogy meg se lehessen közelíteni, és biztonsági őrök hada védi a frakció nyugalmát. A köztéri oszlopokra térfigyelő kamerákat szereltek fel, és még a szálloda tetejéről is távcsővel pásztázzák a környéket a biztonságiak.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Már dél után nem sokkal elkezdtek érkezni képviselők, kormánytagok, kormányközeli elemzők, médiaszereplők a négycsillagos szállodába. Nagy részük egyenesen a mélygarázsba hajtott autójával, és attól kezdve már csak a zárt épületen belül mozognak, távol a kíváncsi szemektől.

A miniszterelnök általában este, az utolsók között fut be. Most azonban meglepetésre már délután három előtt leparkolt a szálloda előtt a konvoja. Vasárnap zárt körben tart eligazítást a következő időszak kihívásairól, feladatairól. Nem sok időt marad a kormányfő, Facebook-oldalán azt írta: este már irány Berlin. A frakcióülés témája pedig a gazdaságpolitika. Orbán pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, hetek óta csak a magyar gazdaság kérdéseivel foglalkozik.

Megérkezett Orbán Viktor és Pintér Sándor a Fidesz–KDNP esztergomi frakcióülésére – Fenti fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI, Alsó fotó: Bődey János / Telex Megérkezett Orbán Viktor és Pintér Sándor a Fidesz–KDNP esztergomi frakcióülésére – Fenti fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI, Alsó fotó: Bődey János / Telex
Megérkezett Orbán Viktor és Pintér Sándor a Fidesz–KDNP esztergomi frakcióülésére – Fenti fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI, Alsó fotó: Bődey János / Telex

Tavaly ősszel a 149 szobás Grand Hotel Esztergom közvetlen szomszédságában lévő – ugyancsak Hernádi Zsolt érdekeltségébe tartozó – 90 szobás Portobello Hotelt is lefoglalta a frakció, hiszen a képviselők munkatársait, a kormánytagokat és az évről évre meghívott Fidesz-közeli vendégeket, médiaszereplőket – például Bayer Zsoltot, Rákay Philipet, Szánthó Miklóst, Káel Csabát, Lánczi Tamást – is el kell szállásolni. Akkor majdnem 38 millió forintba került a frakcióülés.

Itt jelentette be tavaly Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, hogy hamarosan szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtanak be, hogy „megnehezítsék azoknak a dolgát, akik külföldön dollárért árulják a hazánkat”. Úgy fogalmazott, így akarnak „borsot törni” a „baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá, akik szerinte „amerikai demokrata dollármilliárdosoknak vagy brüsszeli multinacionális cégek érdekeinek eleget téve politikai hatalomhoz kívánnak jutni, és utána az ország gazdasági szempontjait feladva ki akarják fizetni ennek a támogatásnak az ellenértékét”.

A szuverenitásvédelmi törvényt decemberben fogadta el az Országgyűlés. A Lánczi Tamás vezette Szuverenitásvédelmi Hivatal azóta meg is kezdte a munkáját, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó ellen vizsgálatot indítottak. Az Európai Bizottság október elején jelentette be, hogy az Európai Unió Bírósága elé viszi Magyarországot, mert szerintük a szuverenitásvédelmi törvény sérti az uniós jogot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!