Hernádi Zsolt közpénzmilliárdokkal megtolt luxusszállodájában készül az őszi szezonra a Fidesz

Legfontosabb

2023. szeptember 20. – 04:58

Hernádi Zsolt közpénzmilliárdokkal megtolt luxusszállodájában készül az őszi szezonra a Fidesz
A Grand Hotel Esztergom a sajtóbemutató napján, 2021. szeptember 20-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Mozgalmas időszak kezdődik, harcra fel!” – felkiáltással hívta kihelyezett frakcióülésre a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőit Kocsis Máté. Az őszi politikai nagyüzemet hagyományosan a kötcsei piknikkel indítja be a Fidesz, majd pár nappal a parlament őszi ülésszaka előtt még elvonulnak a képviselők tanácskozni. Két év után visszatér a Fidesz Esztergomba, és a Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe tartozó, közpénzmilliárdokból felépült Grand Hotel Esztergom ad otthont a kormánypártok szerdán kezdődő, kétnapos frakcióülésének.

Szerda délután érkeznek a képviselők, miniszterek, kormányközeli elemzők, médiaszereplők a négycsillagos szállodába, ahol este, zárt körben tart eligazítást Orbán Viktor. A februári balatonfüredi frakcióülésen a miniszterelnök beszédében például az ellenfelek közé sorolta Soros György és a nemzetközi spekulánsok mellett Joe Biden amerikai elnököt, „a háborúpárti brüsszeli bürokratákat és háborúpárti politikusokat”, valamint „a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt”.

A frakcióülések helyszínét általában igyekeznek jól elzárni a kíváncsi tekintetek és a média elől. Két éve Debrecenben például fekete fóliával borított kordonokkal kerítették el a Baltazár Dezső teret, februárban Balatonfüreden pedig már órákkal a rendezvény kezdete előtt kordonokkal, készenléti rendőrökkel, biztonsági őrökkel, kamerákkal zárták le a szálloda környékét.

Az esztergomi szállodához mélygarázs tartozik, a képviselők így akár egyenesen le tudnak oda hajtani az autójukkal, és az épületen belül közelíthetik meg a szobájukat. Két éve a 149 szobás Grand Hotel Esztergom közvetlen szomszédságában lévő – ugyancsak Hernádi Zsolt érdekeltségébe tartozó – 90 szobás Portobello Hotelt is lefoglalta a frakció, hiszen a képviselők munkatársait, a kormánytagokat és az évről évre meghívott Fidesz-közeli vendégeket, médiaszereplőket – például Bayer Zsoltot, Rákay Philipet, Szánthó Miklóst, Káel Csabát, Lánczi Tamást – is el kell szállásolni. Most is mindkét hotel telt házas szerda éjszakára.

Csütörtökön több miniszter és kormányzati szereplő is előadást tart a képviselőknek, majd Kocsis Máté és Simicskó István, a Fidesz, illetve a KDNP frakcióvezetője tart sajtótájékoztatót, ahol az Országgyűlés jövő hétfőn kezdődő ülésszakáról is beszélnek.

Kocsis Facebook-posztjában már előzetesen elárulta a frakcióülés főbb irányait:

  • „Háborúpárti brüsszeli vezetés helyett békepárti vezetést akarunk!”
  • „Meg kell akadályoznunk, hogy az elhibázott szankciókkal gyengítsék az európai gazdaságot!”
  • „Békét kell teremteni Európa határainál és a világ minden gazdasági régiójával együttműködő, sikeres európai gazdaságot kell építeni!”
  • „Szerintünk nem a genderpropaganda és a migráció erőltetése a brüsszeli vezetés feladata, hanem az európai emberek képviselete!”
  • „Meg kell védeni a közös határokat és támogatni kell a családokat!
    A brüsszeli kettős mércét meg kell szüntetni!”

A Fidesz frakcióvezetője szerint erős és sikeres jobboldal nélkül ezt a változást nem lehet elérni Brüsszelben. „A változást akaró erőkkel Európában együtt kell működnünk, miközben itthon a külföldről fizetett hazai baloldal politikusait le kell győznünk, az ország szuverenitását meg kell védenünk!” – szabta meg az irányt.

Februárban Balatonfüreden tartotta a kihelyezett frakcióülését a Fidesz, ahol Kocsis Máté beszámolója szerint komoly vita alakult ki a kormánypárti képviselők között arról, hogy megszavazzák-e Finnország és Svédország NATO-csatlakozását a parlamentben.

Orbán Viktor telefonál a balatonfüredi frakcióülés előtt 2023. február 22-én – Fotó: Bődey János / Telex
Orbán Viktor telefonál a balatonfüredi frakcióülés előtt 2023. február 22-én – Fotó: Bődey János / Telex

Nem sokkal később Hende Csaba vezetésével tárgyalódelegációt küldtek a két országba a vitás kérdések rendezésére, de végül csak a finnek csatlakozását ratifikálta az Országgyűlés márciusban. A svédek NATO-csatlakozásáról több mint 14 hónapja nem döntött a parlament, és Kövér László a napokban már arról beszélt: „nem biztos, hogy ezt nekünk meg kell szavaznunk.”

Legutóbb 2021 szeptemberében volt Esztergomban a Fidesz frakcióülése. Akkor több mint 31 millió forintot fizetett a frakció két, Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe tartozó cégnek, a Solva Property Kft.-nek és a Solva Hotel Kft.-nek.

A négycsillagos szállodát nem sokkal korábban, 2021 nyarán adták át. Az üzemeltető Solva Property Kft. összesen 3,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a beruházásra a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-pályázatán keresztül.

Hernádi Zsolt a megnyitó után arról beszélt, piaci alapon nem lenne nyereséges az esztergomi luxusszálloda, ezért szerinte normális, hogy az állam milliárdokat adott az összességében 9,2 milliárd forintba kerülő beruházásra. A szállodát a Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt. építette. Esztergomhoz Hernádinak egyébként személyes kötődése is van, itt nőtt fel, és unokaöccse, Hernádi Ádám a város fideszes polgármestere.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!