Orbán Viktor felsorolta, kik az ellenfelek: kemény kirohanás a Nyugat ellen a Fidesz–KDNP frakcióülésén

2023. február 22. – 21:17

Orbán Viktor felsorolta, kik az ellenfelek: kemény kirohanás a Nyugat ellen a Fidesz–KDNP frakcióülésén
Orbán Viktor a kormánypártok balatonfüredi frakcióülése előtt hosszasan telefonált – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyes pontjaiban igen súlyos beszédet mondott a Fidesz–KDNP kormánypárti frakciószövetség balatonfüredi kihelyezett ülésén Orbán Viktor miniszterelnök. A kormánylap, a Magyar Nemzet információi szerint a kormányfő az alábbiakban sorolta fel, hogy aktuálisan kik az ellenfelek:

  • a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok: Joe Biden amerikai elnök és az amerikai kormányzat, a háborúpárti brüsszeli bürokraták és háborúpárti politikusok;
  • a nemzetközi spekulánsok, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni, közülük külön nevesítette Soros Györgyöt, „aki már évekkel ezelőtt megírta, hogy a közép-európai országokat kell felhasználni egy proxy háborúra Oroszország ellen, mert a közép-európaiak jobban tűrik a háborúval együtt járó emberáldozatokat, mint a Nyugat”;
  • a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt (őket Orbán Viktor szerint kilóra megvették).

A kormánylap beszámolója szerint a miniszterelnöki beszéd elsősorban a háborúról szólt, és a kiszivárgott információkból

úgy tűnik, hogy Orbán egyáltalán nem hibáztatta Oroszországot a kialakult helyzetért, így a háborúért és annak eszkalálódásáért,

sem a gazdasági válsághelyzetért, az energiaárakért és az elszabadult inflációért, sem a szerinte meggyengült európai pozíciókért.

Oroszország két helyen jött elő a beszédben. Egyrészt Orbán arról beszélt, hogy a háborúnak nem lehet győztese: Oroszország nem veszíthet, mert atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani az atomháború veszélye miatt, de nem is győzhet, mert „Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ”.

Másrészt annak apropóján emlegette Oroszországot, hogy Orbán szerint „a szankciós infláción Oroszország és a nyugati multik kerestek nagyon sokat”, miközben „Európa alig egy év alatt elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét”.

A beszéd jelentős része foglalkozott viszont a Nyugat kritizálásával. „Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására” – idézi a kormányfőt a kormánylap.

A kormányfő például a gazdasági nehézségek és az infláció kapcsán arról beszélt:

„a bajt Brüsszel szabadította Európára, köztük Magyarországra is”.

A Magyar Nemzet azt írja, a kormányfő bejelentette – ez a szombati évértékelője fényében nem meglepő –, hogy Magyarországnak nem kell változtatnia a háborúhoz való magyar hozzáálláson, ami az ő olvasatában azt jelenti, hogy „meg kell védeni a [magyar] békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben”.

Orbán szerint az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz–KDNP békepárti állásfoglalása, „ezért azonnal tűzszünet kell és béketárgyalások kellenek”, valamint legalább ilyen fontos, hogy „erősíteni kell Magyarország katonai erejét, hiszen a békéhez erő kell.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!