Hende Csaba: Támogatjuk Svédország NATO-tagságát

2023. március 7. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva


Andreas Norlén házelnök kedden fogadta a NATO-csatlakozással kapcsolatban Svédországba érkező magyar delegációt. A stockholmi tárgyalások helyszínéről távozóban Hende Csaba a következőket mondta a sajtó képviselőinek:

  • Elégedettek vagyunk a látogatással.
  • Támogatjuk Svédország NATO-tagságát.
  • Ne terjesszék rólunk, hogy nálunk nincs jogállamiság.
  • Nem szabad hazugságot terjeszteni.

„Világossá tettük, hogy a magyar kormány, a magyar elnök, a miniszterelnök és a magyar parlamenti képviselők többsége egyértelműen támogatja a svéd NATO-tagságot” – mondta Hende Csaba, hozzátéve, hogy kívánatos lenne, hogy a svéd politikusok, kormányképviselők és az EU parlamenti képviselői – teljesen valótlan tényekre alapozva – nem mondanák vagy sugallnák, hogy egy országban hiányzik a jogállamiság.

Arra a kérdésre, vajon Magyarországon vannak-e problémák a jogállamisággal, az LMBTQ-emberek jogaival és a médiaszabadsággal kapcsolatban, Hende azt válaszolta:

„Én nem látok ilyen problémákat, de természetesen mindent meg lehet beszélni. De nem szabad hazugságot terjeszteni.”

A találkozó olyan jó hangulatban telt, hogy Németh Zsolt egyenes arról írt Facebookon, hogy „magyar parlamenti baráti tagozat alakul Stockholmban”.

A delegáció Stockholból utazhat tovább Helsinkibe. Finnországban azonban a jelek szerint nem mindenki várja nagy örömmel Hendééket.

„Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak”

– mondta Erkki Tuomioja, a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke.

A látogatásokat Kocsis Máté jelentette be a Fidesz balatonfüredi frakcióülése után, a cél pedig az volt, hogy tisztázzanak olyan kérdéseket, amelyek miatt egyes párttagoknak ellenérzéseik vannak a svéd és finn NATO-csatlakozással szemben.

A magyar parlament az elfogadott új ülésrend szerint március 20-án dönthet az Országgyűlés a bővítésről. A kormány immáron több mint fél éve halogatja a svéd–finn NATO-csatlakozás parlamenti ratifikálását különböző okokra hivatkozva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!