Tovább csúszik a finnek és a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása: március 20-án dönthet az Országgyűlés

2023. március 2. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb két hetet csúszhat Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának megszavazása: a csütörtökön elfogadott új ülésrend szerint jövő hét helyett március 20-án dönthet az Országgyűlés a bővítésről. A kormány immáron több mint fél éve halogatja a svéd–finn NATO-csatlakozás parlamenti ratifikálását különböző okokra hivatkozva.

Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújában azt mondta: a balatonfüredi frakcióülésen vita alakult ki a kérdésben, ezért Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnökének vezetésével parlamenti tárgyalódelegációt küldenek a két országba.

A csütörtök délelőtti házbizottsági ülésen Balla György, a Fidesz-frakció igazgatója azt mondta a momentumos Bedő Dávid beszámolója szerint, hogy jövő héten nem biztos, hogy sikerülne átvinni a javaslatot az Országgyűlésben, és abban bíznak, hogy a svéd és finn út után sikerül meggyőzni a kormánypárti képviselők többségét, hogy igennel szavazzanak.

A tárgyalás kimenetele érdemben nem befolyásolja majd a kormány álláspontján, hiszen például Szijjártó Péter külügyminiszter is egyértelműnek nevezte, hogy támogatják a finnek és a svédek csatlakozását.

A köztársasági elnök is jelezte, hogy ideje lenne a svéd–finn csatlakozási kérelem ratifikációjának. Novák Katalin indokoltnak nevezte a két ország csatlakozását. „Bízom az Országgyűlés mielőbbi bölcs döntésében!” – írta.

A ratifikációról szóló javaslatokról – amit a Külügyminisztérium már július 14-én benyújtott az Országgyűlésnek – szerdán kezdtek el vitázni a képviselők. A négyórásra nyúlt vitában a kormánypártok képviselői hosszasan sorolták, hogy Finnország és Svédország egyes képviselői mivel „sértegették” Magyarországot. Sérelmezték többek közt azt, hogy olyan országok kérnek most szívességet, amelyeknek a képviselő azt akarták, hogy Magyarország ne juthasson EU-s pénzhez. Ilyen vitás kérdések rendezésével indokolták a tárgyalódelegáció küldését.

Ahhoz, hogy a két ország teljes értékű tagjává válhasson a katonai szövetségnek a 30 tagállam parlamentjeinek jóváhagyására is szükség van. Ezt 28 ország szeptember végéig megtette, a magyar parlament – bár július közepe óta lehetősége lett volna rá – még nem.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!