Már júliusban benyújtották a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelmet, de továbbra sem került az Országgyűlés elé

2022. szeptember 28. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Június végén, a NATO madridi csúcstalálkozója előtt jelentették be, hogy szabad az út: Svédország és Finnország is csatlakozhat a katonai szövetséghez. Ennek véglegesítéséhez a harminc tagország, köztük Magyarország jóváhagyása is kell. A tagok közül azonban van két ország, amelyik három hónap elteltével sem ratifikálta a kérelmet: Magyarország és Törökország.

Kedden huszonhetedik tagállamként Szlovákia is jóváhagyta a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét. Az országok többsége már júliusban, illetve augusztusban ratifikálta a két ország csatlakozását. Ezt a magyar Országgyűlés is megtehette volna, mivel a kormány – azon belül pedig a külügyminiszter – már július 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a finn és a svéd csatlakozási kérelemről szóló törvényjavaslatokat – írta a Telex kérdésére a külügyminisztérium. A parlament pedig a nyári szünet előtt utoljára július 19-én ült össze, itt fogadták el többek közt az Alaptörvény-módosítást és a költségvetést is.

A parlament őszi ülésszaka szeptember 26-án kezdődött el, a két ország csatlakozási kérelme azonban továbbra sem került napirendre. Megkérdeztük az Országgyűlés sajtóosztályát, hogy mikor várható, hogy a javaslat a képviselők elé kerül. Kérdéseinkre annyit írtak, hogy

a Finnország és Svédország NATO-csatlakozására vonatkozó parlamenti ratifikáció tárgyalása szerepel az Országgyűlés őszi munkarendjében.

Azt, hogy ez pontosan ez mikor várható, nem közölték. Az Országgyűlés napirendjéről döntő házbizottság a héten még ülésezik, vélhetően itt készítik elő a jövő heti (október 3–6.) ülések rendjét. Ez lenne a következő alkalom, hogy a képviselők jóváhagyják a csatlakozási kérelmet. A Demokratikus Koalíció szerdán egyébként határozati javaslatot is benyújtott, hogy az Országgyűlés ratifikálja a finnek és a svédek NATO-tagságát.

Finnország és Svédország korábban katonai szempontból semleges államok voltak, miután viszont Oroszország megtámadta Ukrajnát, mindkét országban felmerült, hogy NATO által kívánják megőrizni biztonságukat. Májusban mindkét ország jelezte, hogy csatlakozna a katonai szövetséghez, ennek nyomán június végén a NATO hivatalosan is meghívta tagjai közé a két országot. A nyugati katonai szövetség térnyerését Oroszország nem nézi jó szemmel: mielőtt februárban megtámadták Ukrajnát, Moszkva jogi garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy Ukrajna soha nem lehet tagja a NATO-nak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!