Jövő hét kedden fogadja a svéd házelnök a magyar delegációt a NATO-csatlakozással kapcsolatban

2023. március 2. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Kiderült, mikor fogadja Andreas Norlén svéd házelnök a magyar delegációt a NATO-csatlakozással kapcsolatban: a hvg.hu-nak Norlén sajtóirodája megerősítette, hogy március 7-én zajlik majd a találkozó, a delegáció valószínűleg innen indul tovább Helsinkibe. Matti Vanhanen házelnök az Iltalehti finn lapnak szerdán megerősítette, hogy finn részről ő fogadja majd a magyar képviselőket.

A budapesti delegációt Hende Csaba vezeti, a megbeszélésen pedig más svéd és magyar parlamenti képviselők is részt vesznek.

A látogatást Kocsis Máté jelentette be a Fidesz balatonfüredi frakcióülése után, a cél pedig az, hogy tisztázzanak olyan kérdéseket, amelyek miatt egyes párttagoknak ellenérzéseik vannak a svéd és finn NATO-csatlakozással szemben. Gulyás Gergely később egy kormányinfón elmondta: a svédek és a finnek korábban „igaztalanul kritizálták Magyarországot”, és párbeszédet szeretnének Svédországgal és Finnországgal részben arról, hogy a NATO-csatlakozás után hogyan képzelik el a szerepvállalásukat, részben pedig arról, hogy mikkel gyanúsítgatták Magyarországot az elmúlt években.

Szintén mai hír, hogy újabb két hetet csúszhat Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának megszavazása: a csütörtökön elfogadott új ülésrend szerint jövő hét helyett március 20-án dönthet az Országgyűlés a bővítésről. A kormány immáron több mint fél éve halogatja a svéd–finn NATO-csatlakozás parlamenti ratifikálását különböző okokra hivatkozva.


Kerestük a tárgyalódelegáció két, eddig bejelentett tagját, Hende Csabát és Németh Zsoltot mi is. A képviselők a szervezésért felelős Országgyűlés Hivatalához irányítottak, ahonnan annyi választ kaptunk a delegáció tagjaira, illetve kiutazás időpontjára vonatkozó kérdéseinkre, hogy „a delegáció szervezése folyamatban van”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!