Kocsis Máté: Orbán a finn–svéd NATO-csatlakozás támogatását kérte, de a Fidesz-frakcióban vita volt

Legfontosabb

2023. február 23. – 15:07

Kocsis Máté: Orbán a finn–svéd NATO-csatlakozás támogatását kérte, de a Fidesz-frakcióban vita volt
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Simicskó István, a KNDP frakcióvezetője közös sajtótájékoztatójukon Balatonfüreden, 2023. február 23-án – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő héten az Országgyűlés elé kerül a svéd–finn NATO-csatlakozás kérdése. Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, hogy fogadják el a javaslatot, azonban a frakció megosztott a kérdésben, komoly vita alakult ki a balatonfüredi frakcióülésen. Ezért parlamenti tárgyalódelegációt küldenek a két országba a problémás kérdések rendezésére – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz–KDNP balatonfüredi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Megfogalmazódott olyan vélemény a frakción belül, amelyek szerint a belépő országok eszkalációt jelenthetnek. Többen pedig azt kifogásolták, hogy Svédország és Finnország politikusai az elmúlt években többször is durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot, most szívességet kérnek. „Felkértük az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két országba tájékozódás céljából” – jelentette be Kocsis, majd hozzátette, hogy

ez nem jelenti a döntés elhalasztását. A javaslatról az Országgyűlés rendes ügymenet szerint fog szavazni, és Orbán Viktor azt kérte a kormánypárti képviselőktől, hogy támogassák.

„Nem vezetünk ilyen statisztikát, vita volt” – válaszolta a Fidesz frakcióvezetője később arra a kérdésre, hogy a frakción belül hányan támogatják és hányan ellenzik a svéd és finn NATO-csatlakozást. Úgy fogalmazott, a frakció még nem döntött róla, csak a miniszterelnök kérte a támogatásukat. Kocsis csak nagyon kicsi esélyt lát arra, hogy ne szavazzák meg a csatlakozást.

A sajtótájékoztató elején Kocsis Máté az orosz–ukrán háborúról beszélt. Azt mondta, hogy az uniós tagállamok egy része fegyvert küldene Ukrajnába, a magyar kormány álláspontja azonban továbbra is az, hogy ki kell maradni a háborúból. Úgy döntöttek, hogy az Országgyűlés elé terjesztenek egy hétpontos politikai határozatot, amelyben tisztázzák a kormány álláspontját. Többek közt kifejezik az elkötelezettségüket a béke mellett, felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy ennek érdekében cselekedjenek. Elítélik az orosz agressziót, azonban ellenzik azokat a brüsszeli terveket, amik szélesítik a szankciók körét, amik szerinte tovább növelik majd az inflációt. Ezen túl felhívják a figyelmet arra, hogy a konfliktus érinti Kárpátalját is, és elítélik, hogy magyarokat vigyenek a frontra.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Simicskó István arról beszélt, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakában kezdik tárgyalni a 2024-es költségvetést, és jelezte, hogy a KDNP-nek elvárásai vannak a kormány felé. Azt szeretnék, hogy a családtámogatások a nehéz gazdasági helyzetben is fennmaradjanak, és évről évre újabb lehetőséget adjanak a gyermeket vállaló családoknak.

A frakcióvezetőket a háborúról is kérdezték. Kocsis szerint azért kicsi az esélye az azonnali tűzszünetnek, mert senki nem foglalkozik a békével tőlünk nyugatabbra.

„Nem a háború szót kell ismételni, hanem a békét.”

A Fidesz frakcióvezetője szerint megjósolhatatlan, mikor lesz vége a háborúnak. Simicskó István hozzátette, hogy az látszik, hogy mindkét fél fárad. „Mindenki, aki bele akar bennünket sodorni a háborúba, azzal szemben érvelni fogunk” – mondta David Pressman amerikai nagykövet kritikájára Kocsis. „Az amerikai és magyar érdek nem találkozik egymással, mi nem szeretnénk belesodródni a háborúba” – mondta.

„Mi a békéért harcolunk” – válaszolta Kocsis arra a kérdésre, hogy előkerült-e az ülésen, hogy van-e olyan fél a háborúban, akinek a győzelmét jobban szeretnék. Azt mondta, hogy ők mindennap érzik a nyomást – még a sajtó részéről is –, de mindenképp el fogják kerülni, hogy belesodródjunk a háborúba. Arról szerinte nincs vita, hogy az orosz fél indította a támadást.

A KDNP frakcióvezetője azt mondta, nincsenek abban a helyzetben, hogy igazságot tegyenek a kérdésben. „Azon a véleményen vagyunk, ha ez a konfliktus nukleáris háborúvá válik, akkor csak vesztesek lesznek” – mondta Simicskó. A KDNP frakcióvezetője szerint az EU képtelen volt fenntartani a békét a kontinensen, és az Egyesült Államok haderejét használja a védelemre.

Nem beszéltek a Schadl–Völner-ügyről

Csak a baloldali sajtó képzeli azt, hogy a Fidesz frakcióülésén folyamatban lévő nyomozásokat tárgyalnak – mondta Kocsis Máté a Völner–Schadl-ügy bírósági tárgyalásairól. A frakcióvezető szerint minden, ami a vádon kívül van, az csak hisztériakeltés, Magyarországon a törvényeket pedig mindenkinek be kell tartania.

Kocsis Máté ragaszkodott ahhoz, hogy ők csak azt tudják, ami a vádiratban van. Az utóbbi időben felmerült nevekkel kapcsolatban – Kubatov Gábor és több kormánypárti országgyűlési képviselő – azt mondta, hogy ők nem vádlottak az ügyben, így maximum politikai lejáratás állhat a háttérben. Szerinte azokkal kell foglalkozni, akik a bíróság előtt állnak.

A bíróság Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar elnökét és Völner Pál fideszes exállamtitkárt is meghallgatta csütörtökön az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyében. Mindketten tagadták a vádakat, Völner védője pedig bejelentette, hogy tanúként hallgatnák meg Varga Judit igazságügyi minisztert, valamint többeket, köztük Süli János és Trócsányi László volt minisztereket.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Pegasus-vizsgálóbizottságról Kocsis Máté azt mondta, hogy ők politikai testületként érkeztek Magyarországra, ezért nem tárgyaltak velük. A Fidesz minden ilyet politikai nyomásgyakorlásnak fog fel, szerintük ilyen esetekben mindig érkezik egy baloldali vagy jobboldali vizsgálóbizottság. Elmondta, hogy meghallgatták a belügyminisztert a kérdésben. Azt mondta, hogy Magyarországon nincs törvénytelen lehallgatás. „Ez az ügy azok fejében létezik, akik ezt szeretnék. Magyarországon nincs törvénytelen lehallgatás, ezek tények” – mondta Kocsis. Simicskó Istvánnak a vizsgálóbizottságról a Tanú című film jutott eszébe, mert szerinte már ott volt a kezükben az ítélet.

Kocsis Máté beszélt a gyermekvédelemről is. Szerinte a szülők dolga, hogy a saját gyermeküket megvédjék.

„Saját gyermekeink testi-lelki neveléséért én felelős vagyok, elvárom a jogalkotótól, hogy biztosítsa ehhez a lehetőséget”

– mondta. Erőszakos genderpropagandáról beszélt, ami azt akarja mutatni a gyereknek, hogy az teljesen normális és jó. Kocsis szerint a legjobb példa a pedofília és a genderpropaganda kapcsolatára a 15 éves fiú és a vele kapcsolatot létesítő pedagógus esete.

A Fidesz frakcióvezetője a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy új gyermekvédelmi törvény készül, amely számos területet érinteni fog, de a konkrét ügyben azon is érdemes lenne elgondolkodni szerinte, hogy a büntetőjog eszközét milyen területre terjesszék ki. Arra készülnek, hogy durva európai és hazai viták lesznek a törvénytervezetekről, amik várhatóan az őszi ülésszakban kerülnek az Országgyűlés elé. „Maradjanak távol a gyerekeinktől, mert balhé lesz” – jelentette ki.

Kocsis Máté az elmúlt hetekben történt budapesti erőszakos támadások kapcsán hosszasan sorolta, hogy „Jámbor András és társasága” többször is erőszakosan lépett fel az önkormányzata ellen, mikor még józsefvárosi polgármester volt. Szerinte ennek a körnek a blogján arról lehetett olvasni, hogy hogyan lehet polgárháborús helyzetet előidézni Magyarországon. Ezek a kommunista időket idézik – mondta Kocsis. Hozzátette: ezeket az erőszakos politikai szervezeteket fel kell számolni.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Orbán a Biden-adminisztrációt is a Fidesz ellenfelének tartja

Szerda délután kezdődött a Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülése Balatonfüreden. A négycsillagos Hotel Füred környékét már órákkal korábban kordonokkal, kerítéssel, biztonsági őrökkel zárták el az újságírók elől, de kollégáink kívülről le tudták fotózni az érkező képviselőket, kormánytagokat és NER-közeli közszereplőket.

Orbán Viktor konvoja csak kora este futott be, a miniszterelnök Rogán Antal társaságában, telefonálva ment be a szállodába, ahol zárt körben adott politikai iránymutatást a frakció tagjainak a tavaszi ülésszakra. A Magyar Nemzet tudósítása szerint a kormányfő három ellenfelet sorolt fel beszédében:

  • a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok: Joe Biden amerikai elnök és az amerikai kormányzat, a háborúpárti brüsszeli bürokraták és háborúpárti politikusok;
  • a nemzetközi spekulánsok, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni, közülük külön is nevesítette Soros Györgyöt, valamint
  • a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, akiket Orbán szerint kilóra megvettek.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a háborúnak nem lehet győztese: Oroszország nem veszíthet, mert atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani az atomháború veszélye miatt, de nem is győzhet, mert „Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ”.

Ezzel szemben Európa meggyengült szerinte, „alig egy év alatt elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét”. A kormányfő azt is mondta, hogy Magyarországnak nem kell változtatnia a háborúhoz való magyar hozzáálláson, ami az ő olvasatában azt jelenti, hogy „meg kell védeni a [magyar] békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben”.

A Fidesz–KDNP hagyományosan évente kétszer, az Országgyűlés tavaszi és őszi ülésszaka előtt tart kihelyezett frakcióülést. Tavaly februárban is ugyanitt, Balatonfüreden készültek a választási kampányra a képviselők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!