Kocsis: Szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtunk be a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok ellen

2023. szeptember 21. – 13:56

Kocsis: Szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtunk be a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok ellen
Simicskó István és Kocsis Máté sajtótájékoztatót tart 2023. szeptember 21-én – Fotó: Cseke Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kétnapos frakcióülést tartott a Fidesz-KDNP Esztergomban, a szünetben Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők tartottak sajtótájékoztatót.
  • A Fidesz frakcióvezetője szerint a két nap alatt arra jutottak, Magyarország gazdasági-, kulturális- és politikai szuverenitása támadás alatt áll.
  • Kicsi az esélye, hogy a svédek NATO-csatlakozásáról még ősszel szavaznak a magyar parlamentben.
  • Jön a szuverenitásvédelmi törvénycsomag, amivel borsot akarnak törni a szerintük külföldről finanszírozott baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok orra alá.
  • A bankadót nem emelik meg, hiába lengette be ennek a lehetőségét a pénzügyminiszter.

Kétnapos frakcióülést tartott a Fidesz-KDNP Esztergomban, Hernádi Zsolt Mol-vezér közpénzmilliárdokkal megtámogatott luxusszállodájában. Az egybegyűlteknek szerdán Orbán Viktor beszélt zárt ajtók mögött, ahol a kormánylapok szerint azt mondta, Magyarország a tüske a köröm alatt a globalistáknak, akiknek az amerikai elnök kell, és Európában ma Magyarország a legszabadabb ország.

Csütörtökön aztán az ülés témáiról Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót.

Kicsi az esélye, hogy ősszel szavaznak a svédekről

Kocsis arról beszélt, a frakcióülésen megtekintették a Svédországban bemutatott Az EU és a demokrácia című oktatóvideót, ami a Partizánból ismert Gulyás Márton megszólalásával indul, erre pedig „harsány nevetéssel” reagáltak a képviselők. A Fidesz frakcióvezetője szerint az „minimum véleményes”, ami ebben a filmben elhangzik, és a frakció teljesen értetlenül áll a helyzet előtt. Kocsis nem is érti, hogy várja el ezek után Svédország, hogy „a magyar parlament majd lelkesen támogatja a NATO-csatakozásukat”.

Így aztán a frakcióülésen „nem tudtunk egyelőre támogató döntést hozni a svédek csatlakozásáról”, mondta. Arra pedig „kis esélyt lát”, hogy ősszel erről szavazna a magyar parlament. Akkor miért nem szavaznak egyszerűen nemmel erről a parlamentben ahelyett, hogy húzzák-halasztják a szavazást? – kérdezték Kocsist, aki szerint erre egyszerű a válasz: ők NATO-pártiak, azt akarják, hogy a NATO erősödjön, és a svédek tagok legyenek.

Mindenhonnan támadnak

Kocsis szerint a kétnapos ülésen hosszasan beszéltek a szuverenitásuk megvédéséről is, és ezen arra jutottak:

„A gazdasági-, kulturális- és politikai szuverenitásunk áll támadás alatt”, mondta Kocsis.

Ezekre pedig példákat is hozott. Gazdasági támadás, hogy szerinte Brüsszelből akarják megmondani, hogy Magyarországon töröljék el a rezsicsökkentést, a különadókat, a kamatstopot. Emellett azt is várják a kormánytól szerinte, hogy engedjék be az ukrán gabonát a magyar piacra. A kulturális támadás mögött Kocsis a migrációs hullámokat érti, Brüsszel pedig szerinte azt szeretné, hogy bontsák le a határkerítést. Egy másik kulturális támadás, hogy a magyarokra akarják erőltetni a genderideológiát, mondta.

Politikai szuverenitásos támadás Kocsis szerint, hogy „az európai polgárok közös pénzéből a magyar baloldalt pénzelik”: újságokat, internetes felületeket, álcivil szervezeteket, közben meg nem adnak pénzt a tanároknak. Konkrét példákat erre viszont nem hozott, de szerinte a nemzetbiztonság ezzel foglalkozik, és „ki fog derülni az igazság”. Abban viszont „egészen biztos”, hogy a Megafon nem külföldi pénzből működik.

Így aztán a jövő évi EP-választásnak nem kisebb tétje van Kocsis szerint, minthogy „meg tudjuk-e védeni a szuverenitásunkat?”

Jön a szuverenitásvédelmi törvénycsomag

Kocsis most azt mondta, szuverenitásvédelmi törvénycsomagot is benyújtanak ősszel, hogy „megnehezítsék azoknak a dolgát, akik külföldön dollárért árulják a hazánkat”. Így akarnak „borsot törni” a „baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá, akik szerinte „amerikai demokrata dollármilliárdosoknak vagy brüsszeli multinacionális cégek érdekeinek eleget téve politikai hatalomhoz kívánnak jutni, és utána az ország gazdasági szempontjait feladva ki akarják fizetni ennek a támogatásnak az ellenértékét”.

Ehhez pedig szerinte az Alaptörvényt és Büntető Törvénykönyvet is módosítani kell. Emellett szó lesz benne azokról a civil szervezetekről, mozgalmakról is, akik választáson indulnak, és függetlenül attól, hogy nem pártok, nekik is a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályok szerint kell majd eljárniuk.

Becsületes és férfias

Szóba került Lévai István Zoltán, Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületének elnöke, aki lemondott, miután kiderült, hogy fizetett volna a kutyapártosnak, hogy induljon a polgármester-választáson. Kocsis erről azt mondta:

„A hiba ellenére ez egy becsületes és férfias viselkedés volt. Csak elkövetett egy hibát, és levont egy helyes konzekvenciát belőle”.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Lévainak magának kell döntenie arról, hogy megtartja-e az önkormányzati posztját továbbra is, ő „életvezetési tanácsokat” nem akar neki adni. Kocsis szerint Lévai esete egyedi, de ha mégis akadna hasonló ember a frakcióban, a frakcióvezető reméli, hogy okul Lévai esetéből.

Lévai egy kiszivárgott beszélgetésben azt is mondta, megoszlanak a kutatásaik arról, hogy a Mi Hazánk elvisz-e a Fidesztől szavazókat. „Most nálunk a központban azt mondják, hogy jobb a Mi Hazánk, ha van, mint ha nincs” – fogalmazott. Kocsis erről azt mondta, ő nem hiszi, hogy a Mi Hazánk szavazatokat vinne el a Fidesztől, és szerinte a sugallatokkal szemben

„semmilyen intézményes kapcsolatunk nincs a Mi Hazánkkal, ők a politikai ellenfeleink, nem szövetségeseink”.

A 2024-es választási jelöltekről nem beszélt, de azt „kizártnak tartja”, hogy ő maga legyen a VIII. kerület polgármesterjelöltje, bár szerinte Józsefvárost megint ellepte a kosz és a drogok, mióta Pikó András a polgármestere. Kocsis neve főpolgármester-jelöltként is felmerült, de szerinte ő a feje tetején is pöröghet, nem fog tudni válaszolni arra most, kit indít a Fidesz, mert még nem döntöttek erről. De bárki is lesz a jelöltjük, az Kocsis szerint alkalmas és komoly ember lesz, aki rendet tesz Budapesten.

A józsefvárosi önkormányzat jelenlegi vezetése korábban feljelentést tett, amiért szerintük a korábbi, Kocsis Máté-féle vezetés egy több százmillió forintos értékű korrupciós ügybe keveredett. Ebből szerintük 96 millió forint Kocsis Máté egyik bizalmasának cégéhez került. Erről Kocsis most azt mondta, „nálam kereshetnek korrupciós ügyeket, amennyit akarnak”, de nem fognak ilyet találni.

Az sem dőlt még el, hogy Varga Judit lesz-e az EP-listavezetőjük a jövő évi választásokon, de az ő tudását, képességeit és kapcsolatrendszerét használni kell, mert az nélkülözhetetlen, mondta Kocsis.

Nem emelik a bankadót

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a bankadó emelésének lehetőségéről beszélt, amire a forint látványos gyengüléssel reagált. Kocsis erre a sajtótájékoztatón úgy reagált, a kamattámogatott hiteleken nem változtatnak, és a bankadót sem emelik meg: „ez faktum, minden ettől eltérő állítás magánvéleménynek tekinthető inkább”.

Jó és inspiráló vita van a kormány és a jegybank között, emögé nem kell többet látni, „ez nem gáz, hanem jó”, mondta Kocsis arról, hogy Matolcsy György arról beszélt, a kormány kalandorpolitikát folytatott, az ársapka 3-4 százalékkal emelte az inflációt.

Kocsis megemlítette, hogy a kétnapos ülésen a miniszterek is előadást tartanak, az egyik legfontosabb előadás pedig Pintér Sándor belügyminiszteré, aki az „erőszakos, durva” migránsokról beszélt nekik. Így aztán szigorítani akarnak a határvédelmen, nagyobb erőforrást akarnak odaterelni.

Hogy van út a DK-ból a Fideszbe? – kérdezték Kocsistól azzal kapcsolatban, hogy egy egykori DK-s lett a Fidesz új szegedi elnöke. „Minden bűnt meg lehet bánni”, felelte Kocsis.

„Szomorúnak tartom” – mondta Kocsis arról, hogy az OTP csak most szeptemberben, több mint másfél év után tett feljelentést, és nem akadt fenn a biztonsági rendszeren a 99 Mozgalom befizetése. Azt pedig szerinte helyes, hogy kiszivárgott a dokumentum, mert közérdekről van szó.

Simicskó István is beszélt a sajtótájékoztatón. A KDNP frakcióvezetője azt mondta, a Gyurcsány-kormány időszakában gyakorlatilag felszámolták a családtámogatásokat, de ők nem akarnak ilyet. Majd gyerekszületésekről, a „szülőképes korú hölgyek” számának lecsökkenéséről beszélt. Így aztán arra kérte Orbán Viktort és a kormányt, hogy bővítsék ki a csok-ot, ősszel pedig egy csok plusz programot várnak a parlament elé. Simicskó azt reméli, 2024-ben ezt már be is vezetik.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!