Németh Balázst jó főpolgármester-jelöltnek gondolják a Fideszben, de szükségük lenne még valakire

2023. szeptember 15. – 07:02

Németh Balázst jó főpolgármester-jelöltnek gondolják a Fideszben, de szükségük lenne még valakire
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Messze van egyelőre attól a Fidesz, hogy le tudja győzni Karácsony Gergelyt a jövő évi önkormányzati választásokon, és még az sem látszik, kit indítanak majd a legfontosabb közvetlenül választott politikai pozícióért. Pillanatnyilag Kubatov Gábor és Németh Balázs a legaktívabbak, de önmagában még kevés lenne az indulásuk, a kormánypártoknak csak akkor lehet esélyük, ha a jelenlegi főpolgármester mellett egy másik erős ellenzéki jelölt megosztja az Orbán-ellenes szavazatokat. A Fidesz a Várnegyedben és a VII. kerületben bízik a fordításban, és jöhetnek még izgalmas fejlemények a csepeli fideszes belháborúban is.

Megkezdték a felkészülést a kormánypártok a jövő évi önkormányzati, illetve európai parlamenti választásokra. Jelenleg minden városban mérik az erőviszonyokat, és még ha nem is jelentették be hivatalosan, kiket indítanak, a pártközpontban zajlanak az egyeztetések a jelöltekkel, és folyamatban van a központi kampánystratégia kialakítása is.

Belső számításai szerint a Fidesz mindkét választáson hasonló eredményre számít, mint 2019-ben. Az EP-választáson 12-13 mandátummal számolnak, ami 50 százalék körüli listás eredményt jelent. Komolyabb változás nem a kormánypártok eredményében várható, hanem az ellenzéki térfél rendeződhet át valamelyest, amennyiben a DK és a Momentum mellett bejut az EP-be a Mi Hazánk, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, miközben a strasbourgi testületből kipottyan a Jobbik és az MSZP is.

Nem segít a pártlogó

A hazai közvélemény számára valószínűleg izgalmasabb, mi történik majd az önkormányzatokban és azon belül Budapesten. A főváros hagyományosan nem a Fidesz legerősebb bástyája, és bár presztízskérdés lenne visszavenni az ellenzéktől, ennek a valószínűsége jelenleg meglehetősen alacsony.

Már csak amiatt is, mert egyelőre még csak nagyon távolról körvonalazódik, ki lehet majd a kormánypártok főpolgármester-jelöltje, és az is kérdés, hogy lesz-e egyáltalán olyan jelölt, aki mellett ott lesz a Fidesz pártlogója. Kormánypárti beszélgetőpartnereink szerint a korábban a sajtóban meglebegtetett nevek közül többen kiestek, se Fürjes Balázs, se Vitézy Dávid nincs már játékban, és Szentkirályi Alexandra indulására is igen kevés esélyt látnak.

Kocsis Mátét régóta kapacitálják, hogy induljon el, és a politikus képes is lenne felsorakoztatni maga mögé a kormánypárti szavazókat, ugyanakkor nála kedvezőtlen körülmény, hogy a frakcióvezetés mellett kellene kampányolnia, valamint egy esetlegesen elvesztett választás jelentősen koptatná a renoméját. Hasonló helyzetben van Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester is, akiről úgy tudjuk, nem ugrana el a főpolgármester-jelöltség elől sem, miközben egyrészt kényelmes pozícióban van a Hegyvidéken, valamint az életkora sem segítené őt Karácsony Gergellyel szemben.

Egy ideje lehet hallani Kubatov Gábor nevét is a Fidesz lehetséges jelöltjeként, és a pártigazgató a napokban aktivizálta is magát a témában. A NER-közeli Indexnek adott interjújában hosszabban beszélt Budapestről, igaz, sok konkrétumot nem árult el, de annyit igen, hogy Karácsony fideszes kihívójának jobban kell szeretnie Budapestet.

Sportolóktól a korábbi híradósig

Az említett jelöltek mindegyike képes lenne stabil eredményt hozni, a kormánypártok szempontjából azonban van velük egy komoly probléma: az, hogy fideszesek. Márpedig azt a Fideszben úgy látják, hogy

„szociokulturális összetétele miatt a fővárosban matematikai képtelenség, hogy nyerjenek”

– fogalmazott a kampánycsapat egyik tagja.

Többekkel beszéltünk a pártból, akik szerint független jelölt lenne az ideális; olyan ember, aki elfogadja a Fidesz támogatását, és a Fidesz számára is vállalható. Az egyik probléma ezzel, hogy ilyen, a közéletben valamennyire aktív szereplőt azért nem lehet minden bokorban találni. Felmerült korábban a gödi modell, hogy egy sportolót indítsanak, mérték Gyurta Dánielt és Hosszú Katinkát is, ezek az elképzelések azonban lekerültek az asztalról.

Az utóbbi időben viszont bedobta magát Németh Balázs, a köztévé korábbi arca, akinek a jelöltségét többen is jó ötletnek tartanák a Fideszben. Németh az elmúlt egy évben az atlétikai világbajnokságot lebonyolító cég vezérigazgatójaként tevékenykedett, az alkalmasságát pedig igyekszik azzal bizonygatni, hogy mindenhol elmondja, hogy az elmúlt egy évben egy nagyvállalatot vezetett. Németh augusztus végén maga hozta fel, hogy sokan megkérdezik tőle, nem akar-e főpolgármester lenni, és állítja, nem gondolt még erre, de szerinte Budapest megérdemelné, hogy megszervezzék.

Messze vannak Karácsonytól

Ha Németh függetlenként, de a Fidesz támogatásával elindulna, a jelenlegi erőviszonyok alapján akkor is szinte lehetetlen küldetés lenne számára a győzelem. Saját méréseik szerint a Fidesz 40 százalék alatt áll Budapesten, miközben Karácsony Gergelyt 45-50 százalék közé mérik, tudtuk meg egyik kormánypárti forrásunktól.

Karácsony legyőzéséhez még az is kevés lenne, hogy valaki jó néhány százalékot rápakolna a Fidesz fővárosi népszerűségére, a kormánypártok helyzetét pedig az sem könnyíti meg, hogy a Mi Hazánk bejelentette: az esélytelenek nyugalmával, de elindulnak a főpolgármesteri székért. Toroczkai László jelöltje nem valószínű, hogy érdemben elvenne szavazatokat a Fidesztől, viszont az általuk begyűjtött néhány százalékból jó eséllyel csipegethetne a Fidesz, ha nem indulna radikális jobboldali jelölt. Erre ugyanakkor pillanatnyilag nem nagyon van esély, Grundtner András kategorikusan kijelentette, hogy nem lép vissza a fideszes jelölt számára, bárki is legyen majd az.

A Fideszben egyetlen dologban bíznak igazán: ha megoszlanak az ellenzéki szavazatok. Pillanatnyilag ugyanakkor erre sem mutatkozik komoly sansz, a Kutyapárt legismertebb arca, Kovács Gergő a XII. kerület vezetéséért száll majd ringbe, és úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc sem fog szembemenni Karácsony Gergellyel, mint ahogy a kisebb ellenzéki pártok sem.

Fideszes forrásból tudjuk, hogy természetesen lesznek kamujelöltek, mint ahogy 2019-ben is, de ez még kevés lenne ahhoz, hogy érdemben bezavarjon Karácsony győzelmébe. Vona Gábor nevét fideszes és ellenzéki oldalról is bedobták háttérbeszélgetéseinken, mint aki zavart okozhat, de az exjobbikos politikus új pártja zászlóbontása után bejelentette, csak az EP-választáson indulnak, az önkormányzatin nem. „Addig még meggondolhatja magát” – mondta erre a felvetésre egy fideszes forrásunk.

A Várnegyedben és Erzsébetvárosban fordítanának, de a csepeli belháború is izgalmas lehet

Egyelőre nemcsak Karácsony legyőzése tűnik szinte lehetetlen feladatnak, de az sem látszik egyértelműen, hogy melyik budapesti kerületben tudna fordítani a Fidesz 2019-hez képest. Áttörést a Fidesz sem vár, mert mint fogalmazott egyik forrásunk, 2022-ben 3 millió szavazó mellett is csak 41 százalékot tudtak hozni Budapesten, jövőre, a júniusban tartott EP- és önkormányzati választásokon ennél azonban jóval alacsonyabb részvétel lesz várható. Abban ugyanakkor többen reménykednek a Karmelita környékén, hogy legalább a többséget visszaszerezhetik a Fővárosi Közgyűlésben.

A Fideszben úgy számolnak, hogy az I. kerület visszahódítható, a Várnegyedben az ellenzék ciklus közben elvesztette többségét a közgyűlésben, és itt már legalább az is látszik, hogy egy fiatal, dinamikusnak tűnő jelölt, Böröcz László lehet a regnáló polgármester, V. Naszályi Márta kihívója.

A kormánypártok Erzsébetvárost tartják még nyerhetőnek, ahol Niedermüller Péter többször is kellemetlen helyzetekbe keveredett 2019 óta, ugyanakkor ellenzéki oldalról úgy tudjuk, az elmúlt időszak közvélemény-kutatásai nem támasztják alá, hogy verhető a veterán DK-s politikus. Már csak azért sem, mert nem látszik, ki lehet a kihívója. A korábbi fideszes polgármester, Vattamány Zsolt nem aktív politikailag, a kerület másik meghatározó fideszes politikusa, Bajkai István pedig idén tavasszal meghalt.

A kormánypárti ambíció mindenesetre érződik a kerületben, Orbán Viktor felkérésére nyáron Deutsch Tamás átvette a párt kerületi szervezetének a vezetését, ami a kormánylap Magyar Nemzet szerint gyakorlatilag azt jelenti, hogy ő lehet majd a polgármesterjelölt is. Váratlan húzás lenne, ugyanakkor pillanatnyilag még az sem dőlt el, hogy a Varga Judit által vezetett EP-delegációban lesz-e helye az ősfideszes Deutschnak, vagy inkább a belvárosban számítanak rá inkább.

Izgalmas kérdés lehet Csepel, ahol Németh Szilárd és Borbély Lénárd konfliktusa odáig vezetett, hogy a rezsibiztos kitette a Fideszből a polgármestert, ami azért is számított érzékeny veszteségnek, mert 2019-ben kevés fideszes tudott győzni Budapesten az összeálló ellenzékkel szemben, de Borbély ilyen volt. Forrásaink szerint a meccs még egyáltalán nem lefutott, Borbély egyáltalán nem ment szembe pártközponttal, nem is szigetelődött el a NER világában, miközben Németh Szilárd nem igazán tud politikai eredményeket felmutatni. A politikus-szakács rendre vereséget szenved a saját választókerületében, emiatt úgy tudjuk, van rá esély, hogy Németh Szilárd a Fidesz novemberi kongresszusán kikerüljön a párt vezetéséből, és Borbély jövő nyárig valamilyen úton visszakerüljön a Fideszbe.

Fontos kérdés még, mikor áll majd elő a Fidesz a jelöltjeivel, különösen a főpolgármester-jelölttel, utóbbira azonban úgy tudjuk, idén már nem kerül sor. Egyrészt sok idő van még a választásokig, felesleges lenne már most elkezdeni koptatni a főpolgármester-jelöltet, valamint a jelenlegi rossz gazdasági hangulat és csökkenő pártnépszerűség sem teszi alkalmassá az időpontot. Beszélgetőpartnereink szerint valamikor 2024 első negyedévében, lehet csak március környékén nevezi majd meg a Fidesz, kit indítanak az ország legfontosabb közvetlenül választott politikai pozíciójáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!