Budavári ellenzéki vereség: a polgármester nem mond le, és a volt jobbikosok se robbantanák szét a testületet

2022. szeptember 12. – 15:17

frissítve

Budavári ellenzéki vereség: a polgármester nem mond le, és a volt jobbikosok se robbantanák szét a testületet
V. Naszályi Márta és az ellenzéki koalíció képviselői az I. kerületi testületben – Fotó: V. Naszály Márta polgármester / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A fideszes Fürjes Balázs szerint „megtörtént Budavár visszavétele”, a vasárnapi időközi választáson elvesztette többségét a V. Naszályi Márta vezette ellenzéki koalíció az I. kerületben. A Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla hatvan szavazatnyi többséggel (53,07-45,55 százalékos arányban) legyőzte az ellenzéki pártok közös jelöltjeként induló momentumos Korsós Borbálát az 5. számú választókörzetben.

A választás tétje a kerület polgármestere szerint az volt, hogy meg tudja-e őrizni többségét a kerület vezetése a képviselő-testületben. Az ellenzéki pártszövetség 2019 októberében jókora meglepetést okozva nagyot nyert a konzervatívnak elkönyvelt I. kerületben: a párbeszédes V. Naszályi Mártát választották meg polgármesternek, és a tíz körzetből nyolc helyen ellenzéki jelölt nyert. Így volt ez az 5. választókörzetben is, amit Gelencsér Ferenc húzott be a Fidesz jelöltjével szemben. A Momentum elnöke azonban áprilisban országgyűlési képviselő lett, és összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az önkormányzati tisztségéről.

A hatpárti szövetség 2019-ben tíz, míg a Fidesz öt képviselővel kezdte meg a ciklust az I. kerületi testületben. Azóta azonban két jobbikos képviselő, Varga Dániel és Zsitnyák János kilépett a pártjából, és az elmúlt időszakban V. Naszályi szerint számos ügyben a Fidesz–KDNP képviselőivel szavaztak együtt.

V. Naszályi Márta: Párját ritkító mozgósítás

A polgármester a Telex megkeresésére hétfőn arról beszélt: olyan szempontból meglepő a vereség, hogy egy augusztus közepén készült közvélemény-kutatás még azt mutatta, a helyiek elégedettek a kerület vezetésével és az elmúlt két és fél év eredményeivel. A koalíciós pártok a polgármester szerint hatékonyan kampányoltak, és mint fogalmazott: „párját ritkító” volt a mozgósítás is. Nem véletlen, hogy az időközi választásokhoz képest kiemelkedően magas, 37 százalékos volt a részvétel.

„Az országos közhangulat – különösen az ellenzéki választók számára – nagyon apatikus”

– fogalmazott V. Naszályi Márta. Márpedig az országos közhangulat mindig erősen rányomja bélyegét az időközi választásokra szerinte, ez volt az egyik oka a vereségnek.

A másik pedig – folytatta a polgármester –, hogy az időközi választások leginkább a mozgósításról szólnak, és ebben a Fidesz „a Kubatov-lista miatt elég erős”. A kormánypárti sajtó ráadásul „az elmúlt egy-két hónapban elképesztő pénzzel és energiával kürtölte tele a közvéleményt hazugságokkal”, és V. Naszályi szerint ez is befolyásolhatta a szavazókat.

Ettől függetlenül hatalmas teljesítménynek tartja, hogy a körzetben a 2019-es ellenzéki szavazók (655) több mint felét, 363 főt mozgósítani tudta az ellenzék. „A Fidesz kampánygépezete most erősebbnek bizonyult” – tette hozzá a polgármester.

Fürjes Balázs lemondásra szólította fel V. Naszályit

„Az eredmény Karácsony Gergely és párttársa, V. Naszályi Márta súlyos veresége. A polgármesterasszonynak le kell mondania, bizalmi szavazást kell kérnie a választóktól, utat kell engednie a budaváriak demokratikus akaratnyilvánításának” – írta Facebook-oldalán Fürjes Balázs miniszterhelyettes, aki szerint az eredménynek önmagán túlmutató jelentősége van.

„Ha Karácsony Gergelyék valóban demokraták, akkor lehetővé kell tenniük, hogy a budavári polgárok maguk döntsék el: a bukott polgármesterrel vagy mással szeretnék folytatni a közös munkát” – fogalmazott Fürjes, akit azután neveztek ki miniszterhelyettesnek, hogy áprilisban kikapott a hegyvidéki választókerületben Hajnal Miklóstól.

„Ha a fideszes Fürjes Balázs lennék, én is megpróbálnám így keretezni az eredményt”

– reagált V. Naszályi a miniszterhelyettes bejegyzésére, majd kérdésünkre megerősítette: nem mond le a polgármesteri posztról.

Az időközi választás szerinte nem reprezentatív a kerület egészére, és a kerület vezetését 2019-ben magas részvétel mellett választották meg. „Az időközi választás nem a kerületi vezetés munkájáról mond véleményt, ebben a formában ez így nem mondható ki” – fogalmazott a polgármester.

Azt mondta, ő eddig is együttműködött mindenkivel, aki a kerületért akart dolgozik, és ez a jövőben sem fog változni. Az elmúlt két és fél évben több olyan előterjesztés is volt, amit egyhangúlag szavazott meg a képviselő-testület – tette hozzá, és az eddigi többséget adó koalíció nem egyszer fogadta be a kormánypárti képviselők javaslatait. „Nem muszáj csak többség-kisebbségben gondolkodni” – mondta a polgármester, aki szerint a kerületiek érdekében meg lehet találni az együttműködés formáit.

A két volt jobbikossal együtt feloszlathatja a Fidesz a képviselő-testületet

Ha V. Naszályi Márta nem is mond le, a Fidesznek a vasárnapi választás után lehetősége nyílt arra, hogy megpuccsolja a vezetést az I. kerületben. Ha sikerül meggyőzniük a két volt jobbikos képviselőt, Varga Dánielt és Zsitnyák Jánost, feloszlathatják a képviselő-testületet, és akkor időközi választást kell kiírni az egész kerületben. Ez is egy lehetséges forgatókönyv – ismerte el V. Naszályi, de nem számít arra, hogy erre készül a Fidesz, felé eddig nem érkezett ilyen jelzés.

Zsitnyák János és Varga Dániel korábbi jobbikos képviselők – Fotó: Varga Dániel / Facebook
Zsitnyák János és Varga Dániel korábbi jobbikos képviselők – Fotó: Varga Dániel / Facebook

„Ilyen kérdés nincsen napirenden, legalábbis én nem tudok róla” – mondta a Telexnek a képviselő-testület feloszlatásáról az ex-jobbikos Varga Dániel. „Nem gondolom, hogy feloszlatnák a testületet” – válaszolta arra a kérdésre, hogy képviselőtársával megszavaznának-e egy ilyen előterjesztést.

„Nem gondolom azt, hogy egy időközi választás – ilyen közel 2024-hez – a kerület számára hasznos lenne”

– tette hozzá a képviselő, aki szerint a testület feloszlatása több fejlesztést is megakasztana.

Varga úgy látja, a vasárnapi választásnak messze nem volt akkora tétje, mint azt a sajtóban felfújták. Az elmúlt két és fél évben több alkalommal is előfordult – magyarázta – hogy az ellenzéki együttműködés pártjai is külön-külön szavaztak. Volt olyan, hogy a Momentum, máskor pedig a DK szavazott a Fidesszel, az önkormányzati politizálást szerinte nem az országos pártpolitika logika szerint kell nézni.

A vasárnapi választás ugyanakkor egyértelmű üzenet volt szerinte, és mindenkinek le kell vonni a megfelelő következtetéseket. A probléma az – tette hozzá –, hogy az ellenzéki pártok ezt az áprilisi országgyűlési választások után sem tudták megtenni.

A Fidesznél még nem döntöttek róla, hogy mit lépjenek az időközi választás után.

Hétfő délelőtt telefonon beszéltünk az egyik önkormányzati képviselővel, aki azt mondta, a héten adnak ki hivatalos közleményt az ügyben. Kérte, hogy keressük meg Böröcz Lászlót, a Fidesz választókerületi elnökét is. Megkérdeztük Böröczöt, hogy kezdeményeznék-e a képviselő-testület feloszlatását, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Ez volt a hetedik önkormányzati veresége az ellenzéki pártszövetségnek az áprilisi országgyűlési választás óta a fővárosban. Elvesztették a 2019-ben elnyert képviselői helyüket Erzsébetvárosban (VII. kerület), Józsefvárosban (VIII. kerület), Budafokon (XXII. kerület), Rákosszentmihályon (XVI. kerület) és Óbudán (III. kerület). Egyedül Újpesten tudtak megtartani egy képviselői mandátumot az időközi választáson, míg az V. kerületben 2019-hez hasonlóan ismét a Fidesz jelöltje nyert az egyik körzetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!