Tarolt a Fidesz-KDNP a vasárnapi önkormányzati időköziken – de képviselő lett egy Pletykafalu-jelölt is

2022. június 26. – 20:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy budapesti kerületben, öt megyeszékhelyen és kilenc egyéb településen tartottak vasárnap olyan időközi önkormányzati választást, ahol párt vagy pártok jelöltjei is indultak. A Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, közülük 12-ben mandátumot is szereztek.

Volt emellett vasárnap több időközi polgármester-választás is, ezek közül egy olyan, ahol pártjelölt volt. Keszthely polgármestere a parlamenti képviselővé választott és így lemondott Nagy Bálint helyett Manninger Jenő lett a szavazatok 100 százalékával – a Fidesz-KDNP jelöltjének ugyanis nem volt kihívója (1684-en mentek el szavazni, közülük 1510-en szavaztak érvényesen).

Budapest: 3/4-es Fidesz-győzelem

A budapesti négy választásból csak a 4. kerületit nyerte meg az ellenzéki induló, Vasvári László (DK-LMP-Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd) 47,73 százalékot szerzett, míg a Fidesz-Újpestért Egyesület jelöltje, Drabant Fruzsina 40,76 százalékot.

A kormánypárti indulók a másik három kerületben simán nyertek. Az 5. kerületben Nagy Gergő 70,78 százalékot szerzett a Momentum-DK-LMP-MSZP-jelölt Fábián Benjámin előtt (27,06 százalék); itt indult Schmuck Andor is, aki 8 darab szavazattal, 1,73 százalékon végzett.

A 7. kerületben Ripka András 45,63 százalékkal nyert, Jenei Kevin Martin (DK-Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd) 28,28 százalékot kapott. Itt a kutyapárti jelölt, Terdik Roland 13,25 százalékot szerzett. De indult a mandátumért az Élhető Erzsébetváros jelöltje,Dr. Sima Ákos (4. lett), valamint a Gattyán-párt MEMO-nak és a Munkáspárt-ISZOMM-nak is volt indulója; utóbbi, Gál Péter 3 darab szavazatot kapott.

A 8. kerületben Gondos Judit 63,02 százalékkal, míg Pityó László (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP) 35,82 százalékkal zárt (itt is volt Munkáspárt-ISZOMM-jelölt, ő 9 darab szavazatig jutott).

Megyeszékhelyek: 3 fideszes, 2 civil, 0 ellenzéki

  • Békéscsaba: Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba), 56,35% (a Fidesz-KDNP által indított Alföldi Károly volt az egyetlen ellenfele);
  • Eger: Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP), 47,13% (három független és egy Mi Hazánk-os ellenfele volt);
  • Nyíregyháza: Halkóné Dr. Rudolf Éva (Fidesz-KDNP), 74,57% (két ellenzéki ellenfele 16 és 9 százalékot kapott);
  • Szeged: Ruzsa Roland (Fidesz-KDNP), 58,94% (egy kutyapárti, egy független és egy Összefogás Szegedért Egyesület által indított ellenfél, utóbbi lett a második 37,99 százalékkal);
  • Szolnok: Menkó Gyula (Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület), 73,09% (itt fideszes nem indult, a DK-Párbeszéd-MSZP-LMP és a Munkáspárt-ISZOMM jelöltje mellett kutyapárti induló volt).

Egyéb városok: 6 fideszes, 1 ellenzéki, 2 független

Szintén mandátumot szerzett a fideszes jelölt Békésen, Keszthelyen, Kőszegen, Nagykőrösön, Sárváron és Szigetszentmiklóson. Közülük 80 százalék fölött végzett Sárváron Németh Róbert (82,93 százalék) és a nagykőrösi Holló Róbert kapott (80,83 százalék).

Az ellenzéknek vidéken egyetlen győzelme volt, Gyöngyösön Sári István Imre (MSZP-DK-JOBBIK-LMP-Momentum) 74,93 százalékot szerzett. Csak egy ellenfele volt, egy független jelölt.

Két helyen nyert független jelölt, Tökölön Kiss László (44,14%) mögött a szintén független Szabó Erzsébet végzett 31,03 százalékkal, utolsó lett a momentumos Litványi Károly (24,83 százalék). A kívülálló számára nagyobb meglepetésnek tűnik a másik független jelölt győzelme: Gmoser István ugyanis egy alapvetően fideszes településen, Kiskőrösön győzte le a Fidesz-KDNP színeiben induló Martinkó Zsoltot, méghozzá nem is kicsit: 56,53 százalékot kapott, míg Martinkó 34,71 százalékot (a harmadik jelölt Kudron-Tonigold Nándor volt a MEMO színeiben).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!