Elveszítheti többségét az ellenzék az I. kerületi időközin

2022. szeptember 11. – 06:20

frissítve

Elveszítheti többségét az ellenzék az I. kerületi időközin
Korsós Borbála és Gelencsér Ferenc – Fotó: Korsós Borbála Erzsébet (Momentum) hivatalos facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Időközi választást tartanak az I. kerületben vasárnap, miután az 5. számú választókörzet képviselője, Gelencsér Ferenc áprilisban országgyűlési képviselő lett, és összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az önkormányzati tisztségéről.

Az ellenzéki pártok a momentumos Korsós Borbálát, Gelencsér korábbi asszisztensét indítják, míg a Fidesz-KDNP Fazekas Csillát, a Budai Polgári Közösség elnökét, Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő munkatársát jelölték. Lesz egy harmadik név is a szavazólapon: függetlenként indul Horváth Gergely, de várhatóan a két pártjelölt között dől el a verseny.

2019 októberében a Momentum jelenlegi elnöke és frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc az ellenzék közös jelöltjeként 87 szavazattal (7 százalék) kapott többet, mint a fideszes Jeney Jánosné. Az ellenzéki pártszövetség akkor meglepetésre a konzervatívnak elkönyvelt I. kerületben is többségbe került. A párbeszédes V. Naszályi Mártát választották polgármesternek, és a tíz választókörzetből nyolc helyen a hatpárti szövetség jelöltje nyert. A kormánypárti frakció három kompenzációs hellyel így öt, míg V. Naszályiék tíz képviselővel, kényelmes többséggel kezdték meg a ciklust.

Csakhogy azóta két jobbikos képviselő, Varga Dániel és Zsitnyák János kilépett a pártjából, és az elmúlt időszakban számos kérdésben a Fidesz-KDNP képviselőivel szavaztak együtt.

„Ha a Fidesz nyer, megszűnik a többségünk, nem tudunk tovább így dolgozni”

– fogalmazta meg a választás tétjét V. Naszályi Márta Korsós kampányvideójában.

A fideszes jelölt győzelmével könnyen többséget alakíthatna ki a budavári képviselő-testületben a Fidesz, ha előterjesztéseikhez sikerül megnyerniük a két volt jobbikos képviselőt. Varga Dániel egyébként a Jobbikból való távozása után a szintén ex-jobbikos Bencsik Jánossal megalapította a Polgári Választ, a budavári testületben pedig Zsitnyákkal a Közösen Vízivárosért Egyesület színeiben politizál.

Zsitnyák János és Varga Dániel jobbikos képviselők – Fotó: Varga Dániel / Facebook
Zsitnyák János és Varga Dániel jobbikos képviselők – Fotó: Varga Dániel / Facebook

Gelencsér lemondása óta patthelyzet alakult ki a kerületben. V. Naszályiék nem tudtak rendkívüli ülést összehívni a nyáron, a Fidesz és a két volt jobbikos képviselő ugyanis előre jelezte, hogy nem vennének részt rajta, így pedig határozatlanképtelen lenne az ülés. A kerületvezetés egy olyan pénzügyi csomagot szeretett volna már a nyáron elfogadni, amiből a rezsi- és katakárosultaknak tudtak volna segítséget nyújtani – mondta a Telexnek a párbeszédes polgármester.

„A patthelyzet akadályozza a kerület működését, és én azt szeretném, hogy visszaszerezzük a többséget, és a Fidesz ne tudja tovább akadályozni a munkát”

– tette hozzá. V. Naszályi arra számít a 2019-es és a tavaszi eredmények (a budai kerületekben tarolt az ellenzék) alapján, hogy sikerül megőrizni a megüresedett képviselői mandátumot.

Komoly tétje van tehát a vasárnapi választásnak, így nem véletlen, hogy a nyári időközikhez képest jóval magasabb fokon pörgött helyben a kampány az elmúlt hetekben. Korsósnak minden bizonnyal jól jött a kampányban, hogy májusban alpolgármesternek választotta a testület Gelencsér megüresedett helyére, és azóta szinte minden hivatalos eseményre követte a polgármestert. Az is jól jelzi a választás tétjét, hogy az ellenzéken belüli viták ellenére Karácsony Gergely (Párbeszéd), Dobrev Klára (DK), Tordai Bence (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Őrsi Gergely (MSZP) is közös fotóval vagy videóval megtámogatta a momentumos jelölt kampányát.

Támogatókból a másik oldalon sincs hiány. Fazekas Csilla mellett kormánypárti politikusok és kormányközeli művészek korteskedtek. Varga Judit, Szijjártó Péter, Böröcz László, valamint Nacsa Lőrinc, Szikora Róbert is a Fidesz jelöltjét ajánlotta az I. kerületiek figyelmébe.

Fazekas Csilla Böröcz Lászlóval kampányol – Fotó: Fazekas Csilla / Facebook
Fazekas Csilla Böröcz Lászlóval kampányol – Fotó: Fazekas Csilla / Facebook

Az ellenzék számára nem jó előjel, hogy az áprilisi országgyűlési választás óta sorra vesztették el az időközi választásokon a 2019-ben szerzett képviselői helyeiket. Erzsébetvárosban (VII. kerület), Józsefvárosban (VIII. kerület), Budafokon (XXII. kerület), a XVI. kerületben, majd múlt vasárnap Óbudán (III. kerület) is a Fidesz jelöltje nyert. Az ellenzék egyedül Újpesten tudta megtartani a mandátumát, Vasvári László hét százalékkal kapott többet, mint a kormánypárti ellenfele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!