Matolcsy György: A kormány kalandorpolitikát folytatott, az ársapka 3-4 százalékkal emelte az inflációt

2023. szeptember 21. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kőkeményen beleszállt a magyar kormányzat gazdaságpolitikájába. Az Egerben megtartott Közgazdász Vándorgyűlés nyitóperceiben azzal kezdte, hogy ő most tényleg a valóságról fog beszélni.

Mint mondta, Szerb Antaltól tudjuk, hogy minden könyvnek megvan a maga sorsa, így minden előadásnak is megvan a maga lelke. Az övé az, hogy a következő kormányok soha többé ne ismételjék meg azt a gazdaságtörténeti szerencsétlenséget, ami az elmúlt két évben Magyarországon a magas inflációval történt.

„Reméljük, decemberben már csak 7 százalék lesz, ez varázslat, de van velünk egy kudarc.”

Innentől aztán belekezdett Magyarország inflációjának, versenyképességének és termelékenységének erős kritikájába.

Mint mondta, az elmúlt években visszatért a hetvenes évek inflációs képe, azok a közgazdászok, akik már éltek akkor, pontosan tudják, hogy nem az infláció vagy növekedés a dilemma.

Az infláció ugyanis megeszi a növekedést, ez az 1970-es évtized fő tanulsága, hogy előbb harcolni kell az infláció ellen, és csak utána lehet növekedés.

Matolcsy szerint az MNB ugyan időben jelezte az inflációs veszélyt, de a kormány másfél évig nem csatlakozott a jegybank inflációt letörő intézkedéseihez. Pedig csak közösen lehet sikeresen küzdeni az infláció ellen. Sőt, miközben az MNB a fékre, addig a kormány a gázra lépett eleinte, aztán később már a kormány is realizálta, hogy fel kell lépnie az infláció ellen.

Eleinte a kormány a magas deficittel és az élelmiszerárstoppal tüzet akart oltani olajjal, csak hozzáadott az inflációhoz. Önmagában az ársapkák alkalmazása 3-4 százalékkal emelte az inflációt. Ez kalandor gazdaságpolitika volt.

Itt az elnök arra gondolt, hogy amikor bizonyos árakat mesterségesen rögzített a kormány, az infláció minden más termékre szétterjedt.

Aztán, amikor nagyon gyenge volt a forint, 2022 októberében az MNB vészhelyzeti programot vezetett be, anélkül nem lenne most reális az egy számjegyű infláció. Matolcsy szerint innen elfoglaltuk az inflációs Európa-bajnok pozícióját, ennek növekedési ára van. Négy negyedév visszaesése tükrözi az infláció következményeit. És az infláció, mint a szegények adója, éppen a szegényektől és a nyugdíjasoktól vette el a legtöbb forrást.

Tisztában kell lenni vele, hogy Magyarország kockázati megítélése nem jó, pénzügyi szempontból a legsebezhetőbb öt ország között vagyunk. Innen csak összefogva lehet továbblépni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!