Lemondott a Fidesz választókerületi elnöke, aki fizetett volna a kutyapártosnak, hogy induljon a polgármester-választáson

2023. szeptember 19. – 11:58

Lemondott a Fidesz választókerületi elnöke, aki fizetett volna a kutyapártosnak, hogy induljon a polgármester-választáson
Lévai István Zoltán szeptember 3-án a Bókay-kertben – Forrás: Lévai István Zoltán / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott választókerületi elnöki tisztségéről dr. Lévai István Zoltán, Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületének elnöke – közölte a Fidesz kedd délelőtt. A közlemény szerint Lévai a párttagságát is megszüntette, kilépett a Fideszből.

„Jövő héten szeretnénk kávézni a 22 másik kerület fideszes polgármesterjelöltjével is” – reagált a hírre a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), amely az egyik főszereplője az ügynek. Lévai a lemondásán túl nem kommentálta a történteket, sőt, a hvg.hu cikke szerint a kerületi csatorna, a TV18 hétfőn órákat várt rá, mert úgy volt, hogy nyilatkozni fog, végül azonban meggondolta magát, és szó nélkül elhajtott a helyszínről.

A Telexen is beszámoltunk arról hétfőn, hogy a Válasz Online birtokába került hangfelvételek azt bizonyítják, a Fidesz helyi vezetője egy MKKP-s politikust, Aleva Mártát pénzzel próbált meg rávenni arra, hogy induljon el a 2024-es polgármester-választáson Budapest XVIII. kerületében. A cikkből kiderül, hogy Aleva május 31-én kereste meg a Válasz Online szerkesztőségét a sztorival, majd csapdát állított a fideszes politikusnak, és felvette a beszélgetéseiket.

A XVIII. kerületben a korábban MSZP-s, ma már DK-s Szaniszló Sándor a polgármester, várhatóan jövőre is őt támogatja az ellenzék. A tervek szerint Lévai István Zoltán, a Fidesz választókerületi elnöke és helyi önkormányzati képviselője lett volna a kihívója 2024-ben. A kormánypárti jelölt papíron nem is lett volna esélytelen, hiszen a tavalyi országgyűlési választáson csak nyolcszáz szavazattal kapott ki a XVIII. kerületet is magában foglaló egyéni választókerületben az országosan jóval ismertebb szocialista társelnök Kunhalmi Ágnestől.

A fideszes jelölt szerint ugyanakkor csak úgy lenne esélye a győzelemre jövőre, ha az ellenzéki szavazatokat megosztva a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is állítana polgármesterjelöltet a kerületben.

A Fidesz választókerületi elnöke még 5 millió forintot is kész lett volna fizetni az MKKP-s Aleva Mártának az indulásért cserébe.

Csakhogy mint kiderült, a kutyapárt politikusa alaposan csőbe húzta Lévait. Csak azért találkozott vele, hogy hangfelvételt készítsen a beszélgetésekről, amit aztán elküldött a Válasz Online munkatársának.

Aleva a második találkozón állt elő az összeggel, hogy neki havi 500 ezer, azaz összesen 5 millió forintra van szüksége az induláshoz. Lévai ezt korrektnek és konkrétnak nevezte, „mondd meg, hogy hova…” – tette hozzá. Végül némi egyeztetés után a kormánypárti politikus összefoglalta a helyzetet:

„Akkor két út van. Az egyik, hogy akkor megmondod, hova kell ezt befizetni vagy átutalni. A másik verzió pedig az, hogy havonta akkor találkozunk.”

Az ügyletből végül a kutyapárt politikusa szerint nem lett semmi.

Az aláírásgyűjtésben is tud segíteni a Fidesz

A felvett beszélgetésekből számos részlet kiderült a Fidesz működéséről. Lévai például arról beszélt, megoszlanak a kutatásaik arról, hogy a Mi Hazánk elvisz-e a Fidesztől szavazókat.

„Most nálunk a központban azt mondják, hogy jobb a Mi Hazánk, ha van, mint ha nincs”

– fogalmazott.

A Fidesz-központban az is elvárás a polgármesterjelöltek felé, hogy ismerniük kell olyan helyi vállalkozókat, akik támogatják a kampányt. „Van néhány ember a környezetemben, vállalkozók, akik segítenek engem” – mondta a fideszes politikus, de a Fideszhez köthető Facebook-oldaláról is elárult pár részletet.

Felajánlotta az MKKP politikusának Lévai, hogy a logisztikában is tud majd segíteni, például az induláshoz szükséges ajánlások összegyűjtésében. „Abban, hogy minden körzetben meglegyen az aláírás, úgy tudok segíteni, hogy nem ugyanazok írják alá, akik a Fidesznek aláírtak. Akkor nem tudják azt mondani, hogy… (…) Tudok adni egy csomó olyan érdekes dolgot, amivel lehetne basztatni a polgármestert. Én is fogom. Nyilván. Nyilván, amivel te foglalkozol, azzal én nem foglalkozok” – mondta.

A Fideszt hétfőn hiába kerestük mi is, nem reagált a cikkre, kedden 11:40-kor adtak ki egy tömör, szűkszavú közleményt:

„Dr. Lévai István Zoltán Budapest 15. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületének elnöke a mai napon a választókerületi elnöki tisztségéről lemondott, a Fidesz párttagságát pedig megszüntette.”

Az nem derült ki a közleményből, hogy Lévai lemond-e a képviselői mandátumáról. A 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként nyert mandátumot. Kérdést küldtünk erről Lévainak és a Fidesz sajtóosztályának is. Amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Az eset miatt a Jobbik kerületi elnöke és önkormányzati képviselője a választás rendje elleni bűncselekmény, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt tett feljelentést, az LMP helyi szervezete pedig azonnali lemondásra szólította fel a fideszes önkormányzati képviselőt.

Völner, Szájer és Borkai távoztak eddig ilyen látványosan

Az elmúlt években ritkán fordult elő, hogy ilyen látványosan távozott egy botrány után valamelyik fideszes tisztségviselő.

Két nappal a 2019-es önkormányzati választás után Borkai Zsolt lépett ki a Fideszből, akinek az adriai szexpartijáról jelentek meg felvételek a kampányban. Bő egy évvel később ugyancsak távozott a párt egyik alapítója, Szájer József is, miután a kijárási tilalom idején részt vett egy brüsszeli melegorgián, és a rendőrség elől az ereszcsatornán lemászva próbált elmenekülni. „Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele. Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető” – kommentálta a lépést Orbán Viktor, aki szerint Szájer az egyetlen helyes döntést hozta, amikor kilépett a Fideszből, és lemondott az EP-mandátumáról.

2021-ben Völner Pál, a Fidesz esztergomi választókerületének elnöke és akkori országgyűlési képviselője távozott a pártból, miután hivatali vesztegetéssel gyanúsították meg a Schadl-ügyben. Hernádi Ádám esztergomi polgármester, a Mol-vezér Hernádi Zsolt unokaöccse vette át tőle a Komárom-Esztergom vármegye 2. számú választókerület vezetését. Tíz évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló közleményben jelentette be a Fidesz, hogy kilépett a pártból Balogh József, miután részegen olyan súlyosan bántalmazta az élettársát, hogy a nőnek eltört az orra és a járomcsontja is. Balogh először azzal védekezett, hogy a nő megbotlott a vak komondorukban, és úgy szerezte a sérüléseit, a bíróságon azonban később beismerte a bűncselekményt.

Az új választókerületi elnököt a Fidesz elnöke, Orbán Viktor nevezi majd ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!