Feljelentették a fideszes képviselőt, aki pénzt ajánlott az MKKP politikusának, ha elindul a választáson

2023. szeptember 18. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Jelöltvásárlás, aláírás-hamisítás, csalás, manipuláció és sok-sok pénz – így készül a Fidesz az önkormányzati választásokra Budapesten” – Facebook-oldalán reagált Karácsony Gergely a Válasz Online hétfő reggel megjelent cikkére.

A lap birtokába került hangfelvételek azt bizonyítják, hogy a Fidesz XVIII. kerületi önkormányzati képviselője és polgármesterjelöltje megpróbálta rávenni a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi politikusát, hogy induljon el a kerületben polgármesterjelöltként a jövő évi önkormányzati választáson. Lévai István Zoltán szerint az MKKP-s jelölt indulásával csökkennének a jelenlegi polgármester, a DK-s Szaniszló Sándor esélyei, és behúzhatná ő a kerületet. A Fidesz választókerületi elnöke még 5 millió forintot is is kész volt fizetni az MKKP-s Aleva Mártának, aki – mint kiderült – alaposan csőbe húzta Lévait. Csak azért találkozott vele, hogy hangfelvételt készítsen a beszélgetésekről, amit aztán elküldött a Válasz Online munkatársának.

A főpolgármester szerint a Fidesz sokadik próbálkozása ez arra, hogy becsapják a budapestieket. „Most szólok, nem fog sikerülni, sem a XVIII. kerületben, sem máshol. Megvédjük Budapestet az ilyen aljadék politikától is” – tette hozzá.

A Kutyapárt szerint kereshet új polgármesterjelöltet a Fidesz a XVIII. kerületben. „Drága Fidesz! Vagy bármelyik párt. Ez történik, ha hasonló ügyekbe akartok minket belerángatni: lebuktok” – üzenték Lévainak.

A Jobbik kerületi elnöke és önkormányzati képviselője a választás rendje elleni bűncselekmény, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt tett feljelentést.

„Aki közszereplőként ilyet tesz, mint amiket L. I. Z. megengedett magának, annak nincs helye a közéletben, az méltatlanná vált a választók képviseletére, méltatlanná vált önkormányzati képviselői mandátumra. Aki ilyet tesz, annak le kell mondania mindennemű társadalmi megbízatásáról. Pont” – fogalmazott Facebook-posztjában Hartaházi Miklós.

Választási csalás kísérletének gyanúját veti fel a kiszivárgott hangfelvétel a DK szerint is. A párt azonnali válaszokat követel a Fidesztől: „hány helyen fizették le vagy próbálták lefizetni ellenzéki pártok politikusait azért, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon megtévesszék és megosszák az ellenzéki szavazókat? Honnan szerezték a megvesztegetési pénzt és mennyi pénzt szánnak választási csalásokra a 2024-es önkormányzati választásokon?”

A Demokratikus Koalíció szerint „a Fidesz azért készülhet csalásokra az önkormányzati választásokon, mert nagyon sok településen és budapesti kerületben szoros lesz a választási küzdelem”.

Az LMP XVIII. kerületi szervezete azonnali lemondásra szólította fel a fideszes önkormányzati képviselőt. Kizártnak tartják, hogy Lévai István Zoltán magánakciója lett volna a vesztegetési kísérlet. „A Fidesz rendszerszinten használ kamujelölteket annak érdekében, hogy a különböző választásokon szavazatokat vegyen el tisztességtelen módon az ellenzéktől” – írták közleményükben.

„A Fidesz az elmúlt években mindent megtett azért, hogy akár kétes eszközökkel is visszaszerezze a kerületet” – reagált a hírre Kunhalmi Ágnes is, aki a tavalyi országgyűlési választáson szoros csatában győzte le a választókerületben Lévait. Ahogy eddig is, ezután is meg fogja verni a Fideszt az ellenzék az MSZP társelnöke szerint. „Lévai urat pedig felszólítom, hogy amennyiben a fenitek igazak, többé ne kérje semmihez a kerületiek felhatalmazását.”

Lévai István Zoltán és a Fidesz még nem reagált a VálaszOnline cikkére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!