Völner Pál lemondott államtitkári posztjáról, miután hivatali vesztegetéssel gyanúsították meg

2021. december 7. – 10:48

Völner Pál lemondott államtitkári posztjáról, miután hivatali vesztegetéssel gyanúsították meg
Völner Pál – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó.

„Nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról Völner Pál államtitkár”

– olvasható a politikus közleményében, amit a 24.hu szerkesztőségéhez juttatott el.

Együttműködik a hatóságokkal, kihallgatás céljából bármikor rendelkezésre áll.

Korábban a Legfőbb Ügyészség közleménye alapján írtuk, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

„A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően”

– olvasható a közleményben.

Azt is hozzáteszik, hogy „Völner Pál cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti”.

Az ügynek jelenleg tizenkét gyanúsítottja van, közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó-helyettes. Hatan letartóztatásban vannak, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Szombaton Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő számolt be arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte, hogy vegyék zár alá a Bírósági Végrehajtói Kar vezetőjének és feleségének ingatlanjait. Hadházy korábban már kérdezte Polt Péter főügyészt a témában, aki azonban minősített adatokra hivatkozva, alapvetően a büntetőeljárás sikere érdekében megtagadta a válaszadást.

Az Mfor.hu felidézte: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is tudott arról, hogy Schadl Györgyöt letartóztatták „valamilyen korrupciós ügy miatt”.

Völner Pál hivatalos Facebook-oldala kedden délelőtt nem volt elérhető, magánemberként továbbra is fent van. Lemondása napján már biztosan nem szerepelt a kormányzati honlapon sem az igazságügyi tárca miniszteri biztosai között, míg egy archiváló mentés alapján október 10-én még biztosan ott volt, mint a Magyar Bírósági Végrehajtó Karral kapcsolatos feladatok ellátásának felelőseként. Az Igazságügyi Minisztérium a 24.hu-t arról tájékoztatta, hogy október elsejétől kerültek át a végrehajtókkal kapcsolatos korábbi igazságügyi minisztériumi feladatok a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartoznak. Az átszervezés hátteréről nem írtak.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint már szeptember 16-a óta folytatnak nyomozást, azt megelőzően pedig, így már a nyáron is felderítést végzett a Nemzeti Védelmi Szolgálat – írja a 24.hu.

Az Igazságügyi Minisztérium mindenesetre helyesli Völner lemondását. „Nyilvánvaló, hogy Völner Pál az eljárás alatt államtitkári feladatait nem tudja ellátni, ezért helyes, hogy lemondott. Bízunk abban, hogy az eljárás során Völner Pál tisztázza magát” – fogalmaztak.

A kormány hivatalos honlapján közzétett életrajz szerint Völner Pál 2010 óta egyéni országgyűlési képviselő. Szintén 2010-ben nevezték ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárává.

2014 és 2015 között az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke volt, 2015-től 2018-ig pedig Komárom-Esztergom megye fejlesztési biztosa. 2015-től az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség Komárom-Esztergom megyei szervezetének 2006-tól, az esztergomi szervezetének pedig 2015-től az elnöke. A Magyar Hajózási Országos Szövetséget szintén 2015-től vezeti elnökként.

Völner Pál neve legutóbb a Pegasus-ügy kapcsán kapott nagyobb nyilvánosságot, Varga Judit igazságügyi miniszter azt állította róla a Telexnek, hogy ő engedélyezi a titkos megfigyeléseket. A Karmelitánál szerettük volna megszólaltatni, de változatos magyarázatokkal hárította el kérdéseinket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!