Szájer kilépett a Fideszből, Orbán szerint is védhetetlen volt, amit tett

2020. december 2. – 18:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilép a Fideszből Szájer József – közölte a Magyar Nemzet.

A volt EP-képviselő a párttagságáról való lemondást Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának címzett egymondatos levelében jelentette be. A Magyar Nemzetnek Orbán Viktor is kommentálta a kilépést:

Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele. Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető. A történtek után az egyetlen helyes döntést hozta, amikor bocsánatkérés mellett Európai Parlamenti mandátumáról lemondott, és a Fideszből kilépett. Döntését tudomásul vettük.

– idézte Orbánt a lap.

Szájer József a hétvégén váratlanul lemondott EP-mandátumáról arra hivatkozva, a 30 éves munkára és az egyre nagyobb lelki megterhelésre. Kedden pedig kiderült, hogy a valódi ok egy pénteki brüsszeli orgia volt, amelyet a Belgiumban érvényes karanténszabályok megszegésével szerveztek meg.

Az 59 éves fideszes politikus aznap elismerte, hogy „ott volt a házibulin”, és volt táskájában drog, amelyhez azonban állítása szerint neki semmi köze.

A rendőrség rajtaütött a férfiaknak szervezett szexpartin, ahonnan a keresztény-konzervatív eszmékre hivatkozó párt meghatározó embere az ereszcsatornán próbált megszökni, ám egy járókelő észrevette és figyelmeztette a rendőröket, akik extasy tablettát is találtak a megállított Szájernél. Az egynemű párok jogait szűkítő alaptörvény megszövegezésében főszerepet vivő konzervatív politikus elleni eljárás megkezdéséhez a belga ügyészség kérvényezte az EP-től Szájer mentelmi jogának felfüggesztését.

A Szájer ügye körüli kérdésekről itt olvashatja el gyorstalpalónkat. És azt, hogyan hathat mindez a pártra – amely épp az LMBTQ-közösség elleni érzelmekre is fel akarta húzni újabb politikai hadjáratát.

A Fidesz és pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) rendezetlen viszonya is kilendülhet a holtpontról. A párt tagsága már bő másfél éve felfüggesztés alatt – formálisan a két fél közös kezdeményezésére a CEU bíróság szerint is jogszerűtlen kiebrudalása és a Brüsszel-ellenes retorika miatt –, ám nem sokkal a Szájer-ügy nyilvánosságra kerülése után az EPP elnöke, Donald Tusk posztolta kérdését a Twitteren: „Mit kell ahhoz a Fidesznek tennie, hogy lássátok, egyszerűen nem illenek a családunkba?”

A nemzetközi sajtó rendkívül részletesen írt a „kanos magyarról”, a hazai kormányközeli média igen visszafogottan számolt be az ügyről, amit a fideszes politikusok érdemben egyáltalán nem kommentálnak. Helyette inkább körbekerítették Orbán irodáját:

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!