Orbán: Toleránsak vagyunk a homoszexuálisokkal, csak hagyják békén a gyerekeinket

2020. október 4. – 10:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége volt, ahol többek között a koronavírus-járvány állásáról, az uniós jogállamisági vitáról és az elmúlt napokban nagy visszhangot kapott Meseország című mesekönyvről is beszélt.

Koronavírus: Elegünk van a vírusból

Nehéz időszak előtt állunk, mert „nekünk már elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk”, gyorsabban fertőz, mint korábban. Amíg nincs vakcina, addig a főszerep a védekezésé, amely lépcsőzetes, ahogy nehezedik a helyzet, úgy nyitnak meg újabb és újabb kórházakat, és állítanak az ágyak mellé újabb és újabb orvosokat, ápolókat, de „tudjuk tartani a lépést” – mondta Orbán Viktor az MTI összefoglalója szerint.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2020. október 4-én.Kép: Orbán Viktor Facebook-oldala
Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2020. október 4-én.Kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

A miniszterelnök azt mondta, a matematikusok a valószínűsíthető legmagasabb terhelésnek azt tartják, ha egyszerre 200 ezer ember fertőzött az országban, akik közül 16 ezren szorulhatnak kórházi kezelésre és 800-1000 ember lélegeztetőkészülékre. A kormány 400 ezer ember egyidejű megfertőződésével számolja a csúcsterhelést, amihez 32 ezer kórházi ágy és megfelelő számú orvos, ápoló szükséges, akiket vezényelni kell, ezért az ő életük ma rendkívül nehéz, „köszönettel tartozunk nekik” – mondta. Beszélt az orvosok béremeléséről és a hálapénz kivezetéséről is.

A koronavírus-járvány második hullámáról, a védekezés lépéseiről és hiányosságairól ebben a cikkünkben olvashatnak hosszabban.

Jogállamiság: a Rákosi-rendszer szelleme

Orbán beszélt az Európai Bizottság által szerdán közzétett jogállamisági jelentéséről is, amely több ponton elmarasztalta Magyarországot. A jelentés kiadása után Katarina Barley, az Európai Parlament német alelnöke is beszélt a témáról, a Deutschlandfunk azt írta, Barley szerint kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország, mert ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű. Később Barley azt mondta, rosszul idézték a szavait, ő nem Magyarország, hanem Orbán Viktor kiéheztetéséről beszélt, és a lap el is ismerte a hibát.

Orbán szerint a magyar és a lengyel tiltakozás után „egész egyszerűen tökfilkónak, gyengeelméjűnek néztek minket, és azt mondták, nem is a nő mondta (...), mi meghamisítottuk. A Rákosi-időkben láttunk ilyet, amikor önkritikát gyakorolva nyilvánosan megtépték az ingjüket: nem a politikus volt a hibás, hanem mi”.

Az uniós jogállamisági és pénzügyi vitákról itt írtunk bővebben.

Meseország: toleránsak vagyunk, de hagyják a gyerekeinket

Arról az új mesekönyvről is szó esett, amelyet az elmúlt napokban az a vád ért, hogy homoszexuális propagandát akar a gyerekekre tukmálni.

Orbán szerint a homoszexualitás megítéléséhez kapcsolódó viták szövevényesek. Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak, ezek alapját „egy rendkívül toleráns és türelmes megközelítés adja, tehát a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben, sőt a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú provokatív demonstrációkat (...) is jól viseljük. Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: hagyják békén a gyerekeinket” – mondta.

A Meseország valódi céljáról és a fogadtatásáról ebben a videóban beszélgettünk a szerzőkkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!