Az Európai Néppárt elnöke: A Fidesz nem illik a családunkba

2020. december 2. – 17:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mit kell ahhoz a Fidesznek tennie, hogy lássátok, egyszerűen nem illenek a családunkba?” – tette fel a kérdést a Twitteren Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, nem sokkal azután, hogy kirobbant Szájer József botránya.

Az Európai Néppárt közgyűlése 2019. március 20-án megszavazta, hogy egyebek mellett a Brüsszel elleni támadások és a CEU ügye miatt vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és erre az időre felfüggesztik a tagsággal járó jogokat. A bölcsek tanácsa vizsgálatában azt nézi, hogy a Fidesz tevékenysége összhangban van-e az európai kereszténydemokratáknak a jogállamiságról vallott értékeivel. Orbán Viktor nem értette, mit kellene vizsgálniuk a bölcseknek, mert szerinte a Fidesz elkötelezett az európai értékek iránt, a bölcsek tanácsa viszont nem engedett.

A másfél éve felfüggesztett Fidesz kizárását hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt kezdeményezte, de a szavazást azért nem tudják megejteni, mert a politikai gyűlést a koronavírus-járvány miatt lehetetlen összehívni.

Magyarország és Lengyelország ellen jelenleg is folyik a 7. cikkelyes eljárás a jogállam veszélyeztetésének kockázatai miatt. Orbán régóta sürgeti az eljárás lezárását, és a flamand újságnak Manfred Weber is azt mondta, hogy a folyamat lassú, semmiféle eredményt nem hozott, így a maga részéről semmiféle problémát nem találna abban, ha véget érne. Közben Magyarország és Lengyelország a jogállamisági feltételek miatt megvétózta a következő 7 éves uniós költségvetést, és a koronavírus miatti válságkezelési alapot.

Mindeközben harminc néppárti képviselő levelet küldött Manfred Weber frakcióvezető és Simon Busutil frakció főtitkárnak, amiben kezdeményezik Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő kizárását a politikai csoportból. Ebben azt írják, döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait. Például amikor Deutsch Tamás delegációvezető nemrégiben a Gestapo és az ÁVO érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését, ami arról szólt, Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre úgy reagált, a Gestapo és az ÁVO jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!