Manfred Weber: Ha nem lenne járvány, a Fideszt már kizárták volna az Európai Néppártból

2020. november 22. – 20:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról – mondta a flamand De Standaard című lapnak Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője. A politikus emellett kompromisszumos javaslatokat is tett a magyar miniszterelnöknek. Az interjút a Népszava szemlézte.

Weber azután adott interjút, hogy Magyarország és Lengyelország a jogállamisági feltételek miatt megvétózta a következő 7 éves uniós költségvetést, és a koronavírus miatti válságkezelési alapot. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa szerint a pártcsaládban érlelődik a Fidesz kizárásáról szóló döntés, Orbán Viktor a vétója miatt folyamatosan veszít a támogatottságából.

Az Európai Néppárt közgyűlése 2019. március 20-án megszavazta, hogy egyebek mellett a Brüsszel elleni támadások és a CEU ügye miatt vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és erre az időre felfüggesztik a tagsággal járó jogokat.

A másfél éve felfüggesztett Fidesz kizárását hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt kezdeményezte, ami több mint elég ahhoz, hogy az Európai Néppárt döntésre vigye az ügyet, írja a Népszava. A szavazást azért nem tudják megejteni, mert a politikai gyűlést a koronavírus-járvány miatt lehetetlen összehívni.

Az interjúban arra kérdésre, hogy a Fidesz elnökének mennie kell-e az EPP-ből, Weber azt mondta: Orbán még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve. Weber az interjúban Orbánnak címezve ezt mondta:

Azt üzenem neki: ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!

Weber megerősítette, hogy a néppárti frakció nem hajlandó újratárgyalni a jogállami feltételrendszerről a kormányokkal kötött megállapodást. A demokratikus értékek tiszteletben tartását garantáló rendelet nélkül az Európai Parlament nem fogja jóváhagyni az 1800 milliárd eurós költségvetési és gazdasági segélycsomagot.

Weber ugyanakkor azt mondta: ha a jogállami mechanizmus alapján egy tagállam ellen a kifizetések felfüggesztését rendelné el a kormányközi EU Tanács, akkor az érintett tagállam az Európai Bírósághoz fordulhat jogorvoslatért. „Ez az, amit látni szeretnék: nem politikai vitákat, hanem az EU Bíróságának független döntését arról, hogy valaki tiszteletben tartja-e a jogállamot, vagy sem” -mondta Weber.

Az elfogadás előtt álló rendelet szövege azonban nem tartalmazza a bírósági jogorvoslat lehetőségét. Weber szavai arra utalnak, hogy valami ehhez hasonló lehet az Orbánékat leszerelő kompromisszum. A magyar miniszterelnök az uniós vezetőknek írt levelében is utalt a bírósághoz fordulás lehetőségére.

Kompromisszumról, vagy legalábbis a Fidesz meggyőzéséről beszélt a Telexnek adott interjúban Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt (EPP) uniós frakciójának kommunikációs igazgatója is. A politikus lapunknak azt mondta: csak együtt fogják megszavazni az uniós költségvetést, a helyreállítási alapot és a jogállamisági rendeletet, és meg fogjuk győzni a magyar kormányt arról, hogy az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nemcsak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, hanem pártatlan mechanizmus is.

A magyar kormányfő azzal indokolja a vétót, hogy a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával. Magyarország számára alapvetőek a közös értékek, beleértve a jogállamiságot, ezek érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük, akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép, írta az uniós vezetőknek a miniszterelnök.

Magyarország és Lengyelország ellen jelenleg is folyik a 7. cikkelyes eljárás a jogállam veszélyeztetésének kockázatai miatt. Orbán régóta sürgeti az eljárás lezárását, és a flamand újságnak Manfred Weber is azt mondta, hogy a folyamat lassú, semmiféle eredményt nem hozott, így a maga részéről semmiféle problémát nem találna abban, ha véget érne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!