Orbán Viktor csak pár órára benéz, Tuzson Bence majdnem elkésett a fideszes összetartásról

2024. október 13. – 17:01

Orbán Viktor csak pár órára benéz, Tuzson Bence majdnem elkésett a fideszes összetartásról
Hernádi Zsolt Mol-vezér közpénzmilliárdokból épült négycsillagos szállodájában gyűlik össze a fideszes elit – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendhagyó időpont, rendes frakcióülés” – írta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap délután, miután Orbán Viktor is megérkezett a Fidesz–KNDP kihelyezett frakcióülésére Esztergomba. Már évek óta hagyomány, hogy a parlament tavaszi és őszi ülésszaka előtt összeülnek két napra a kormánypárti frakciók és a kormányzati holdudvar, és zárt körben készülnek fel a következő hónapokra.

Idén az árvízi helyzet miatt elhalasztották a szeptemberi frakcióülést. Kihívás ugyanakkor bőven akad a kormánypártok előtt, így nem csoda, hogy vasárnap sem engedték pihenni a képviselőket. A héten ismét 402 forint felett járt az euró, augusztusban pedig akkora államháztartási hiány jött össze, mint amekkora soha nem volt ebben a hónapban.

Még alig vagyunk túl a nyáron, amikor sorra romlottak el a klímaberendezések a kórházakban és gyulladtak ki a vasúti mozdonyok, de a kegyelmi ügy után újabb botrányok rázták meg a fideszes közeget: lebukott a NER-közeli meleg pap, Bese Gergő, Orbán Balázs azt mondta, hogy 1956-ból tanulva mi nem tettük volna azt, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki igyekezett megvédeni az országát az orosz támadás után. Győrffy Balázs, frissen megválasztott EP-képviselő pedig még az alakuló ülés előtt lemondott, miután részegen bántalmazott egy nőt.

Nemcsak emiatt lehet feszült a hangulat Esztergomban. Magyar Péterrel olyan kihívót kapott a Fidesz, akivel szemben nem működnek a jól bevált kommunikációs trükkök, és aki egyre jobban megközelíti a kormánypártok népszerűségét. Az EP-választáson közel 30 százalékot ért el a Tisza Párt, és a Závecz Research friss mérése szerint már csak 4 százalékkal van lemaradva a Fidesztől a biztos szavazók körében.

Megbeszélnivaló így biztosan lesz a Fidesz–KDNP vasárnap kezdődő frakcióülésén, a kényelem azonban garantált: a kormánypárti politikusok már visszatérő vendégek a Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe tartozó, közpénzmilliárdokból épült négycsillagos Grand Hotel Esztergomban, tavaly 38 millió forintot hagytak ott.

Megérkezett Orbán Viktor és Gulyás Gergely – Fenti fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI, lenti fotó: Bődey János / Telex Megérkezett Orbán Viktor és Gulyás Gergely – Fenti fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI, lenti fotó: Bődey János / Telex
Megérkezett Orbán Viktor és Gulyás Gergely – Fenti fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI, lenti fotó: Bődey János / Telex

Orbán Viktor általában nem siet a frakcióülésekre, sztárvendégként az utolsók között, este fut be. Most nem így történt. Már délután három előtt megérkezett a konvoja, a bejáratnál Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere, a két frakció nevében pedig Kocsis Máté és Nacsa Lőrinc fogadta. Mint kiderült, nem sokáig marad a kormányfő, Facebook-oldalán azt írta: este már irány Berlin.

Kérdés, hogy vele tart-e Gulyás Gergely is, akiről az elmúlt hetekben azt pletykálták, hogy Berlinben lesz nagykövet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt tagadta, és a fideszes összetartást ő sem hagyta ki. Farmerben, egy hátizsákkal a vállán sétált be a szállodába.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Hoppál Péter országgyűlési képviselő – Fotó: Bődey János / Telex Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Hoppál Péter országgyűlési képviselő – Fotó: Bődey János / Telex
Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Hoppál Péter országgyűlési képviselő – Fotó: Bődey János / Telex

Majdnem elkésett Orbán Viktor zárt körű eligazításáról Tuzson Bence. Az igazságügyi miniszter jóval a miniszterelnök konvoja után, az utolsók között érkezett meg Esztergomba. Nem akarta összekoszolni a fehér ingét útközben, így azt csak kézben hozta.

Az ő feladata, hogy kidolgozza a háborúellenes akciótervet, amellyel köteleznék a pártokat és médiumokat arra, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá, a multiktól, bankoktól és energiacégektől pedig védelmi hozzájárulást vár majd a kormány. Talán ennek részleteit is elárulja a képviselőtársainak.

Biztonsági őrökkel, kordonokkal védik a frakció nyugalmát – Fotó: Bődey János / Telex Biztonsági őrökkel, kordonokkal védik a frakció nyugalmát – Fotó: Bődey János / Telex
Biztonsági őrökkel, kordonokkal védik a frakció nyugalmát – Fotó: Bődey János / Telex

A szállodát már jó előre kordonokkal kerítették körbe, hogy meg se lehessen közelíteni, és biztonsági őrök hada védi a frakció nyugalmát. A köztéri oszlopokra térfigyelő kamerákat szereltek fel, és még a szálloda tetejéről is távcsővel pásztázzák a környéket a biztonságiak. Az előkészületekről és az első érkezőkről itt írtunk korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!