Minden idők legnagyobb nyolcadik havi hiányával zárt augusztusban a magyar államháztartás

2024. szeptember 10. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 2857,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. A központi költségvetés 2862,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 172,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 168,4 milliárd forintos hiányt mutattak.

Augusztusban egy hónap alatt 414,3 milliárd forintos hiányt mutatott a központi alrendszer. A Pénzügyminisztérium szerint ezt árnyalja az adóbevételek szezonalitása, a dupla családi pótlék kifizetése, a közutak és a közösségi közlekedés fejlesztése és az, hogy többet költött a kormány, mint tavaly.

Mint a 444 írja, a mostani augusztusi számok 300 milliárddal meghaladják a költségvetési törvényben eredetileg erre az évre tervezett összeget. A mostani, augusztusi hiány pedig minden idők legnagyobb augusztusi hiánya, pedig már a tavalyi sem volt semmi. A PM szezonális tényezőkre hivatkozik a hiány leírásakor, de ezeknek a szezonális tényezőknek jelentős része minden évben jelen van. Még sincs minden évben ekkora hiány, sőt, 2022-ig a 200 milliárdot sem érte el.

„A szezonális folyamatokra visszavezethető augusztusi egyenleget követően a kormány ismét mérsékelt pályán tartja a hiány mértékét” – írta a Pénzügyminisztérium, hozzátéve, hogy a kormány figyelemmel kíséri a költségvetési mutatók alakulását.

„És amennyiben szükséges, további intézkedésekkel tartja a kitűzött hiánycélt.”

A kormány idén eddig nyugellátásokra 4281,8 milliárd forintot, gyógyító-megelőző ellátásra 1781,6 milliárdot fordított. Jelentősen ugrott a kormány kamatkiadásokra fordított kifizetése is, ez 2413,8 milliárd forint volt, amely 695,5 milliárd forinttal magasabb, mint tavaly.

Augusztus végéig 673,8 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 1086,3 milliárd forintot tettek ki.

„A kormány elkötelezett a hiány és az államadósság csökkentése mellett. A költségvetés hiányát az idei évben 4,5 százalékra, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá mérsékli” – ígérte a PM.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!