Orbán Balázs: '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij, aki belevitte az országát egy háborús védekezésbe

2024. szeptember 26. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Aktuális közéleti kérdésekről, Magyar Péterről, a Draghi-jelentésről, az amerikai elnökválasztásról, David Pressman amerikai nagykövetről is beszélgetett Orbán Balázs a Mandiner újságírójával a lap Stratégiai részleg című műsorában, amit a 444 vett észre. A beszélgetés 14. percénél 1956 is szóba kerül, amikor a Mandiner újságírója azt veti fel, hogy szerinte az amerikaiak nem viszonyultak úgy '56-hoz akkor, hogy érdemes lett volna segíteni Magyarországnak.

„Én azt gondolom, hogy az, hogy '56-ban nem volt Magyarország számára különösebb amerikai segítség, az az Egyesült Államok szájából kiveszi az '56-ot. Én nem gondolom, hogy onnantól kezdve az ő számukra ez bármire érv lehet” – mondta Kohán Mátyás, amire Orbán Balázs ezt válaszolta:

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

A miniszterelnök politikai igazgatója ezután arról beszélt, hogy szerinte a provokálás kontraproduktív, azt mondta, hogy a magyar emberek 80-90 százaléka egyetért a magyar kormány politikájával az orosz-ukrán háború ügyében. Az újságírónak arra a felvetésére, hogy mi lett volna akkor, ha az Egyesült Államok segít Magyarországnak 1956-ban, Orbán Balázs azt válaszolta, hogy szerinte III. világháború lett volna.

„Lehet, hogy megnyertük volna, lehet, hogy nem, lehet, hogy a szomszédos országok velünk lettek volna, lehet, hogy ellenünk” – mondta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!