Higgadt úriember vs. „agresszív kis pöcs”: amikor Magyar Péter pénisze lett a kormánymédia legfontosabb témája

Legfontosabb

2024. október 11. – 18:02

Higgadt úriember vs. „agresszív kis pöcs”: amikor Magyar Péter pénisze lett a kormánymédia legfontosabb témája
Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb rohamot indított a Fidesz kommunikációs gépezete csütörtök este Magyar Péter ellen. Most épp azzal támadják a Tisza Párt elnökét, hogy az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Orbán Viktor mögött állva a zsebébe nyúlva matatott, majd így fogott kezet a magyar miniszterelnökkel. A magyar belpolitika másfél évvel a 2026-os országgyűlési választás előtt eljutott oda, hogy a kormánypropagandában egy politikus pénisze a központi téma.

Közel másfél nappal a bizonyos vakargatás után összehangolt akcióba lendült Deutsch Tamás, a TV2 Tények, a Mandiner, a Hír TV, a Metropol, Bayer Zsolt és a Megafon apraja-nagyja, és közösen háborodtak fel a jeleneten.

Ízlelgessük egy kicsit: a magát konzervatívnak, kereszténynek, családbarátnak tekintő kormánypárti elit teljesen rácsavarodott a politikai ellenfél nemi szervére.

A Fidesz volt EP-listavezetője úgy kommentálta, hogy Magyar „(állandóan) magával foglalkozik”, Bayer két magyarázatot is talált. Szerinte „a micsodáját babráló egyed zavarban van, izgul, tele van kisebbségi komplexussal”, az ősidőkből pedig azt a példát hozta, hogy „aki a koronaékszereit fogdossa, azt üzeni ezzel a riválisnak, hogy potens egyed, és kész bármilyen harcra”. A TV2 Tényekben „a sokat látott szakértőként” bemutatott megafonos Deák Dániel úgy elemezte Magyar matatását, hogy „nem csoda, hogy valahonnan erőt akart meríteni egy ilyen szintű áruláshoz, de úgy tűnik, hogy ahol kereste, ott nem találta”.

Némileg meglepő fordulat, hogy a fideszes világ épp egy ilyen hétköznapinak tűnő jelenet miatt támadja Magyart. Eddig ugyanis Orbán Viktor építette magáról azt a vidékről érkező, macsó, szotyizó, fociöltözőkben szocializálódott elitellenes karaktert, akitől a lehető legmesszebb áll a brüsszeli öltönyös világ és az a kisujjeltartó, prűd felháborodás, amit most a politikai hátországa bemutat a jelenetet látva.

Eddig a miniszterelnöktől sem állt távol, hogy a nyilvánosságban foglalkozzon a férfiasságával. Volt, hogy arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy fickósan, macsósan ébredt, de a tavalyi Tranzit Fesztiválon sem finomkodott, amikor a fideszes kétharmadról azt mondta huncut mosollyal: áll, mint a cövek, és még a végét sem látni.

Agresszív, pszichopata kis pöcs

A Fidesz kommunikációs gépezete február óta keresi a fogást Magyar Péteren, de eddig gyakorlatilag minden támadás lepattant róla. Nem roncsolta a népszerűségét, amikor hosszú ideig azt sulykolták minden felületen, hogy a volt feleségéről, Varga Juditról titokban hangfelvételt készített. Az sem tűnik eddig túl eredményesnek, hogy az ötkertes balhéjával, a mobiltelefon-lopással és azokkal a szerződésekkel támadják, amiket a NER kebelén belül a Diákhitel Központ kötött Magyar vezetése alatt.

Mivel Magyart eddig nem tudták összemosni Gyurcsány Ferenccel, és így nem tudják összekötni a 2010 előtti világgal sem, azt a taktikát választotta a kommunikációs vezetés, hogy

az agresszív, megbízhatatlan, alpári karakter képét építik róla, és így próbálják meggyőzni a választókat, hogy a Tisza Párt elnöke alkalmatlan lenne az ország vezetésére és képviseletére.

A kormánypártokhoz erősen köthető Társadalomkutató Kft. meg is mérte szeptemberben, hogy Magyar Péterhez elsősorban negatív tulajdonságokat kötnek a választók. A felmérés szerint leginkább az öntelt (58 százalék) és az agresszív (51 százalék) jelzőket társítják a Tisza Párt elnökéhez.

Ebbe a narratívába tökéletesen illik az is, amikor a TV2 Híradójában két és fél perces riportban foglalkoznak azzal, hogy Magyar nyilvános eseményen vakargatta a péniszét, és így képviselte Magyarországot az Európai Parlamentben. Még világosabban fogalmazta meg a kormányzati kommunikáció üzenetét Bayer Zsolt. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett publicista azt írta Magyarról, hogy

„egy frusztrált, kisebbségi komplexusos, agresszív, pszichopata kis pöcs, aki képtelen normálisan, civilizált ember és férfi módjára viselkedni. Egy büdös bunkó.”

Ezzel párhuzamosan a magára csak utcai harcosként (streetfighter) hivatkozó, minden vitába előszeretettel beleálló Orbán Viktor is változtatott a karakterén: ő lett a higgadt, visszafogott úriember, az agresszívnak és megbízhatatlannak beállított Magyar szöges ellentéte.

Péntek reggel a Kossuth rádióban is hosszasan beszélt arról, hogy ő úriember akart lenni az Európai Parlamentben, de olyan sokan támadtak rá, hogy kénytelen volt kiosztani pár lángost. „Akik összejöttek, vérgőzös állapotban voltak, és egyáltalán nem akartak higgadt, nyugodt, értelmes vitát folytatni az Európa előtt álló legnagyobb kihívásokról, hanem egy politikai pofozkodást, balhét, lökdösődést, csihi-puhit (…) képzeltek el, és nekünk rontottak. Ha tízen jönnek az emberre, az a rock'n'roll. Rock'n'roll volt.”

A higgadt Orbán – állítása szerint – arra gondolt először, hogy a támadásokat elengedi a füle mellett, de annyian és olyan durván jöttek ellene, hogy nem hagyhatta magát, mert még a végén baleknak nézik. „Mindenki megkapta, amit kellett. Néhány lángos, tasli, az ott le is esett.”

Magyar Péter nem kapott taslit, amikor felszólalása előtt odament kezet fogni Orbánhoz. A miniszterelnök – székéből kicsit felemelkedve – kénytelen volt fogadni a kézfogást az Európai Parlamentben. Magyar a gesztussal azt akarta mutatni, hogy egy szinten vannak a miniszterelnökkel, és ő a kihívója. „Miniszterelnök úr, ön is tudja, hogy vége van” – mondta utána a felszólalásában, és ezzel az idézettel osztotta meg a képet a kézfogásról.

Bayer Zsolt a jelenetről készült fotók jelentőségét azzal igyekezett csökkenteni, hogy publicisztikájában úgy fogalmazott: „Ez a minden történelmiséget nélkülöző kézfogás úgy történt, hogy Magyar Péter, miközben ácsorgott Orbán Viktor mögött, félreérthetetlenül babrálni kezdte a micsodáját.”

Fotó: Alain Rolland / EP / EU
Fotó: Alain Rolland / EP / EU

Kimondta Orbán Magyar nevét, majd rögtön össze is kötötte Gyurcsánnyal

Volt még egy új elem a miniszterelnök péntek reggeli interjújában. Orbán Viktor a világpolitikai megfejtések után visszajött a belpolitikai küzdelembe, és most először megnevezte az ellenfelét, Magyar Pétert.

Némi meglepetésre már az Európai Parlament szerdai ülésén is reagált a Tisza Párt elnökének jelenlétére, még ha akkor még nem is mondta ki a nevét. „Kirívónak tartom, hogy valaki magyarként itt visszaélésről beszél, miközben otthon köztörvényes lopás miatti büntetőeljárás folyik ellene, és nyilvánvaló, hogy csak azért vette fel a parlamenti mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújhasson.”

Pénteken már meg is nevezte Magyart, amikor arról beszélt, hogy a szerdai ülésen Ursula von der Leyen és Manfred Weber szerinte bejelentette: meg akarják buktatni a magyar kormányt. „Bejelentették, hogy nekik egy másik kormány kell. Azt is megnevezték, hogy kikből álljon ez a leendő brüsszelita kormány” – mondta a miniszterelnök, miután Manfred Weber szerdán egyértelműen letette a garast Magyar mellett. Az Európai Néppárt elnöke szerint a Tisza Párt le fogja győzni Orbánt, és Magyar Péter a jövő.

Orbán szerint az európai szocialisták Dobrev Klárát, a DK EP-képviselőjét akarják a brüsszelita magyar kormányba delegálni, míg az Európai Néppárt Magyar Pétert.

„Világossá tették, hogy ez az a koalíció, aminek a szerződése vagy házassága ott meg is történt a szemünk előtt.”

Nemcsak kimondta Magyar nevét, de azonnal meg is próbálta összegyurcsányozni.

Orbán régi stratégiája, hogy soha nem mondja ki aktuális politikai ellenfelének nevét, így nem emeli magával egy szintre. Márki-Zay Péter nevét például az egész 2022-es kampányban kerülte. Magyarról is eddig csak a legritkább esetben beszélt magától, inkább csak utalás szintjén hozta szóba az ellenfelét. Ilyen volt, amikor a március 15-i beszédében Szabó Magdát idézve úgy fogalmazott: „az árulót elfelejtjük, az áruló nincs, meghalt, nem is ismertük soha”.

Amikor május végén a Le Point francia lap újságírója arról kérdezte a magyar kormányfőt, hogy tart-e a Fidesz soraiból kikerülő új ellenféltől, Magyar Pétertől, azt mondta: több mint harminc éve van a politikában, és sokakat látott jönni-menni. „Olyannyira, hogy nem is emlékszem már az ellenfelek nevére, akikkel szembe kellett néznem. Várjuk, hagyjuk, hogy a magyarok szavazzanak, és döntsenek a jövőről.”

A választás éjszakáján Orbán örömittasan jelentette ki, hogy a régi és az új ellenzéket is legyőzte a Fidesz. „Mindegy, hogy hívják az éppen soros ellenzéket, újra és újra, mindig le fogjuk őket győzni.” Másnap a közmédiában viszont elismerte – megint csak a név kimondása nélkül –, hogy Magyar Péter bonyolította az életüket, hiszen két különböző ellenzékkel kellett megküzdeniük.

„Mi soha nem tekintettük őt a Fideszből kiugrottnak. Az csak az ő legendája, hogy a belső körökhöz tartozott, erről ugyanis a Fidesz belső köreinek nincs tudomása. Megkapta az igazságügyi miniszter férjének kijáró udvariasságot, de egész egyszerűen nem volt soha a radarunkon” – mondta Magyarról az Indexnek adott interjúban a választás után. Tusványoson pedig szintén Magyar Péterre utalhatott, amikor kijelölte „a két lábbal a valóságban álló, nemzeti érzelmű, vagány fiatalokkal” szemben álló új ellenfelet: „a liberális, slim fit szerkós, latte-avokádós, mindenmentes, öntetszelgő politikusokat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!