Orbán Viktor Magyar Péterről: Bonyolította az életünket

2024. június 10. – 18:42

Orbán Viktor Magyar Péterről: Bonyolította az életünket
Orbán Viktor interjút ad az M1 aktuális csatornának a Karmelitában 2024. június 10-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha 45-öt mond, akkor az jobban hangzik, de a 44,6 százalék is Európa-rekord” – mondta Orbán Viktor hétfő este a közmédiának adott interjújában a Fidesz választási eredményéről. A miniszterelnök jobban örült volna a világrekordnak, de az Európa-rekordot is meg kell becsülni szerinte Rögtön javította is magát: a Máltai Munkáspárton kívül senki nem tudott olyan magas támogatottságot felmutatni Európában, mint a Fidesz-KDNP.

Soha nem szavaztak még annyian a Fideszre az EP-választáson, mint most, sorolta az eredményeket. Azt ugyanakkor nem tette hozzá Orbán, hogy ehhez rekordrészvétel kellett, és arányaiban ez volt a Fidesz legrosszabb EP-eredménye az elmúlt húsz évben. A miniszterelnök mindenesetre már most aláírná, ha ilyen eredményt érnének el a 2026-os országgyűlési választáson. „Ilyen háborús időkben, ilyen nehéz körülmények között egy gyötrelmes háborús, inflációs évvel a hátunk mögött, egy jó gazdasági esélyeket teremtő növekedés megindítása előtt ebben a helyzetben azt mondom, 14 százalékot ráverni a másodikra az egy tisztességes eredmény.”

„Nem tudunk mindennap világrekordot úszni. Olyan sportoló, aki minden versenyt világrekorddal nyer meg, nincs.”

Arról is beszélt Orbán, hogy nagyon magas volt a részvétel a vasárnapi választáson, ami azt mutatja, hogy „a magyar demokrácia él és virul”.

„Bonyolította az életünket” – mondta Magyar Péterről a miniszterelnök. Igaz, a Tisza Párt listavezetőjének nevét nem mondta ki. A Fidesznek két különböző ellenzékkel kellett megküzdenie szerinte: a régivel és újjal, de mindkettőt legyőzték. A kampányt az is bonyolította szerinte, hogy egy napon volt az EP- és önkormányzati választás. Ezt ugyanakkor egyedül magának köszönheti a Fidesz, a kormánypártok módosították az Alaptörvényt.

Vannak olyan városok, ahol jól dolgoztunk, és nyertünk, és van, ahol nem dolgoztunk elég jól, és veszítettünk Minden választásból egy tanulságot von le Orbán: „jobban kell dolgozni.”

„Örülök annak, hogy Budapesten nem gyengültünk meg, és egy tiszta, utcahossznyi előnnyel megnyertük az EP-választást.”

A miniszterelnök szerint jobban szerepelt a Fidesz az önkormányzati választáson, mint azt lehetett várni, de ő még jobb eredményt szeretett volna. Azt látja, hogy Budapesten nagyon sok munkára van még szükség, hogy az emberek olyan városban élhessenek, amelyet megérdemelnek. A főváros ma a pénzügyi csőd szélén áll szerinte, és nem érti, hogy erről miért nem volt szó a kampányban. Azt is mondta, hogy elfogadta Szentkirályi Alexandra javaslatát, ezért léptették vissza a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét, és álltak be Vitézy Dávid mögé.

Négy megyei jogú várost szerzett vissza a Fidesz, de hármat elvesztett az önkormányzati választáson. A budapesti kerületeket Orbán szerint döntetlenre hozták az állást: egyet elvesztettek, egyet visszaszereztek. Döntetlenről valójában szó sincs, hiszen a 23 kerületből csak 8 helyen nyert a Fidesz vagy a Fidesz által támogatott független polgármesterjelölt.

Orbán megosztotta a nyilvánossággal a Fidesz sikerének titkát: sokat dolgoznak. Állítása szerint az ő munkájának csak 20 százaléka politika, 80 százalék pedig kormányzat. Úgy látja, hogy a nyugat-európai vezetőknél gyakran ez pont fordítva van.

Az idei választás leginkább a háborúról és békéről szólt szerinte, és ő ezért az egész kampányban arról beszélt: ha nem nyernek a békepártiak, háborúba sodródik Európa. Most úgy látja: sikerült lelassítani ezt a vonatot, sőt, Franciaországban meg is állították. Ott olyan politikai földindulás volt, hogy előrehozott választásokat kell kiírni.

„Az első félidőt megnyertük, 1-0 ide, várjuk, hogy Donald Trump hozza a második félidőt”

– tette hozzá.

Ha a két jobboldali pártcsalád, a Konzervatívok és Reformisták, valamint az Identitás és Demokrácia megegyeznek egymással, a Fidesz EP-képviselőivel kiegészülve az Európai Parlament második legnagyobb politikai ereje lehetnének Orbán szerint. Azt nem tudja még, hogy ennek mennyi esélye van, a nyáron kiderül.

A következő időszakban a kormányzati aprómunkára kell összpontosítani a miniszterelnök szerint. Figyelni kell például az inflációra, hogy „nehogy elszaladjon”, és legyen pénzügyi fedezete az új otthonfelújítási programnak.

A Fidesz az utóbbi 20 év legrosszabb eredményét érte el június 9-én, ráadásul 2006 óta nem volt olyan politikai erő, amelyik országos listás eredményekben annyira meg tudta volna közelíteni a Fideszt, mint most a Magyar Péter vezette Tisza Párt. Orbán hétfőn az Országgyűlésben az ellenzéki képviselők kérdéseire is válaszolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!