Minden településtípusban visszaszorult a Fidesz 2019-hez képest

Másolás

Vágólapra másolva

Habár a Fidesz teljesítette az Orbán Viktor által előzetesen elvárt 2 milliós abszolút szavazatszámot, a magas részvétel miatt ez idén csak egy 45 százalék alatti eredményre volt elég a kormányzó pártnak.

A legutóbbi EP-választáson 43,5 százalékos volt a részvétel, a tegnapi voksoláson a választók 58,5 százaléka szavazott. A Fidesz országosan 7,5 százalékos relatív szavazatvesztést könyvelhetett el, azonban a legnagyobb visszaesést nem Budapesten szenvedte el a párt, hanem a megyei jogú városokban, valamint a 20 ezres lélekszám feletti egyéb városokban. A megyeszékhelyek közül Győrben és Debrecenben volt a leglátványosabb ez, mindkét városban 12 százalékpontot meghaladó volt a Fidesz visszaesése. Viszont a legkisebb településeken sem voltak kegyesek a párttal a vasárnapi eredmények, az ezer főnél kisebb településeken is 6,6 százalékos volt a Fidesz viszonylagos visszaesése.

Megyei bontásban a 2022-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan most is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szerepelt legerősebben a Fidesz-lista (54,5 százalék). Ezenfelül csak Tolna, Nógrád, Vas és Somogyban megyében volt meg az 50 százalék a kormánypárt számára. A legkevésbé Budapesten és Csongrád megyében volt népszerű a Deutsch Tamás vezette lista.

Ami viszont igazán újszerű fejlemény, az azoknak a megyéknek a sorrendje, ahol a legnagyobb szavazatarány-visszaesést szenvedték el 2019-hez képest. Győr-Moson-Sopron megyében, valamint Csongrádban több mint 11 százalékponttal esett vissza a Fidesz, miközben a Tisza itt saját országos átlaga feletti eredményt ért el.

Települési szintű adatok tekintetében is érdekes földrajzi mintázat bontakozik ki. A Fidesz a legnagyobb veszteségeket a legbiztosabbnak gondolt törzsterületeken szenvedte el. Nagyon látványos a visszaesés mértéke a Homokhátságon (Bács-Kiskun és Csongrád) Hajdú-Bihar északi részén, valamint a Dunántúl teljes északi részén.

Budapesten is jelentősen csökkent a kormányzó párt támogatottsága az öt évvel ezelőttihez képest, viszont területileg nem egységesen. A leginkább a Fidesz korábbi bástyáiban, a budai oldalon és a XVI. kerületben gyengült meg, nem egy esetben tíz százalékponttal, de a VIII. kerületi legalacsonyabb 5,6 százalékpontos csökkenéssel is bőven 40 százalék alá esett a pártszövetség támogatottsága.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!