Orbán: Mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel

2024. június 10. – 16:10

frissítve

Orbán: Mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A választás másnapján parlamenti ülés volt, ahol az azonnali kérdések órájában ellenzéki képviselők kérdezték a miniszterelnököt. Azt mondta, náluk nem szokás nőket beáldozni, és semmi kedve mélyebb stratégiai együttműködést kialakítani a Mi Hazánkkal.

Nem volt több kérdés Orbán Viktorhoz.

Csárdi Antal szerint ez nem egyházi kérdés, hanem kormányzati ügy, mivel meghatalmazott rendkívüli nagykövetként képviseli az országot Balog Zoltán. Kezdeményezi-e Balog visszahívását? – kérdezte Orbántól.

Nem akarnak beleavatkozni az egyházak ügyeibe, minden egyházi vezető rendelkezik ezzel a diplomata-útlevéllel, ezen nem változtatnak, válaszolta a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy reagált Csárdi Antalnak, hogy „nem szoktunk durváskodni egymással”, de most mást nem tud mondani: azt, amit Csárdi itt egyházi ügyekben „összehordott, azt Miklósi Imre is elmondhatta volna a kommunista időkben”. Megvan a véleménye egyházi kérdésekben, de arról nem fog beszélni, mert az nem politikai kérdés, az egyház és állam külön működik.

Csárdi Antal (LMP) jön. A kegyelmi botrányban főszerepet játszó Balog Zoltán református püspökről kérdezi Orbánt. Miért tűri a kormány, hogy egy pedofilügyben érintett személy képviseli Magyarországot, tette fel a kérdést.

Szabó Tímea úgy reagált Orbánnak, köszöni, hogy elismeri Karácsony győzelmét, „annak ellenére, hogy két fideszest is sikerült legyőznie”, az A verziót, Szentkirályi Alexandrát, és a B verziót, Vitézy Dávidot. Külön gratulált ahhoz, hogy már a harmadik nőt áldozták be Novák Katalin és Varga Judit után.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Orbán Viktor erre úgy felelt, náluk „nem szokás nőket beáldozni”, a tegnapi EP-választáson a kormánykoalíció több mint 2 millió szavazatot kapott, soha korábban ennyit nem kaptak.

Orbán tiszteletben tartják a választás eredményét, tudomásul veszik a budapestiek döntését. Komoly kérdés, hogy mennyi pénz jár a fővárosnak. Mindenki tudja, hogy Budapest pénzügyi csődben van, a kormány készen áll arra, hogy segítsen ebben a fővárosnak. Tordai Bence Párbeszédből való kilépését is felhozta Orbán. Gratulált Tordainak a döntéséhez.

A párbeszédes Szabó Tímea azt kérdezte Orbántól, hogy miután Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-választást, ez „elég meggyőző-e ahhoz, hogy végre befejezi Budapest elleni permanens háborúját?”

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Toroczkai reagált Orbán válaszára. Szerinte tény, hogy őt diszkriminálja a Facebook, és ezt tűri a kormány, nem tesz semmit ez ellen. Orbán erre azt mondta, egyetért abban, hogy vérlázító, hogy politikusok véleményét elérhetetlenné teszik. Ez unfair és megengedhetetlen a miniszterelnök szerint. Tegyen javaslatot, javasolta Toroczkainak.

Orbán úgy reagált Toroczkainak, hogy „természetesen az nem várható el, hogy az ellenzék képviselői kirobbanóan jó véleménnyel legyenek a miniszterelnök szellemi képességeiről”, de az nem tűnik észszerűnek, hogy „megállapodtam a METÁ-val, hogy ne törölje a bejegyzéseimet”.

Orbán szerint „minket a globalistákhoz és föderalistákhoz sorolni Brüsszelben újdonság, ott épp ennek az ellenkezőjét gondolják”. Majd azt mondta, nem fog részletesen beszélni az ő geopolitikai stratégiájáról, de az biztos, hogy „semmi kedvem mélyebb stratégiai együttműködést kialakítani az önök pártjával.”

Most Toroczkai László kérdez. Arról beszélt, hogy a vasárnapi választáson megkezdődött a Fidesz erodálódása, amit jó hírnek tart a Mi Hazánk elnöke. Nem volt demokratikus és tiszta a vasárnapi választás. A Facebook soha nem avatkozott be ennyire a választásba, mint most, a Mi Hazánkot cenzúrázzák. Szerinte a Fidesz megegyezett a Facebookkal.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Lukács László György úgy reagált Orbánnak, hogy ő úgy gondolta, többet tudnak beszélni a veszélyekről, mert ő úgy látja, hogy „fenntarthatatlan lesz”, hogy a közeljövőben erre az egy technológiára akarnak építeni.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A miniszterelnök emlékeztetné a képviselőt, hogy ezt a technológiát nem egyetlen ország gyártja, az első gyárat Dél-Korea nyitotta meg, akkor nem hallotta a kritikákat, csak azóta hallja az „amerikai akcentussal elmondott mondatokat”.

Orbán Viktor szerint komoly és hosszabb kifejtést igénylő kérdéseket kapott, ezért a gazdasági miniszterét ajánlotta a jobbikos képviselőnek. „Be kell érni az Európa-rekorddal, nem lehet mindig világrekordot úszni” – mondta a Fidesz EP-választási eredményére utalva. Sok nyugat európai párt elégedett lenne a Fidesz vasárnapi eredményével, tette hozzá. Az autóiparban több százezer magyar dolgozik, ezért fontos ez az ágazat a kormánynak.

A jobbikos Lukács László György arról beszélt Orbánnak, hogy „látható sikert aratott a miniszterelnök” a vasárnapi választáson. Ennek viszont felelőssége is van szerinte. Fontos gazdasági kérdés, hogy mennyire fognak a jövőben építeni az akkumulátorgyárakra és és behódolni a kínai technológiának.

Bedő szerint Orbán ezt a jogvitát lefolytathatja Karsai Dániellel, hiszen ő egy alkotmányjogász. Szerinte Orbán továbbra sem válaszolt Karsai Dániel meghívására, ezért megkérdezte újra, hogy elfogadja-e. Megvetendő álláspontot képvisel, válaszolta Orbán. Egy szenvedő embert használ politikai céljaihoz. „Továbbra is az élet pártján állunk, nem a halál pártján” – tette hozzá Orbán.

Orbán úgy reagált Bedőnek: „A szóhasználat, amit most megengedek magamnak, az szándékos: mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel.” A kormány és ő is a hatályos törvények pártján áll, mondta.

A momentumos Bedő Dávid Karsai Dániel ügyéről kérdezi Orbánt. Azt mondta, Karsai Dániel meghívását tolmácsolja Orbánnak, hogy beszélgessen vele az örömeiről és a szenvedéseiről.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kálmán Olga újra feltette a kérdést Orbánnak, hogy tudta-e, hogy Sulyok “köztörvényes bűnöző"? (…) Egyértelmű, hogy nem hajlandó szembenézni Sulyok tetteivel".

Az ülést vezető Jakab István nagyobb tiszteletre intette Kálmán Olgát.

Orbán Viktor úgy reagált, ő legnagyobb tisztelettel van az ellenzékiek elmeállapotáról, de azt az “óvodában szokták játszani”, hogy olyanról kérdezik őt, ami nem igaz. Teljes mellszélességgel Sulyok mellett áll.

Orbán választában azt mondta, hogy a köztársasági elnököt megilleti a jóhiszeműség és a tisztelet, ezért visszautasítja a hangnemet és a valótlan állításokat. Orbán szerint az ügyészség elhárította a DK állásponját. Orbán úgy gondolta, hogy Sulyok Tamás támadása a kampány része volt, amiért a DK vasárnap megkapta, ami járt.

A DK-s Kálmán Olga arról kérdezte Orbán Viktort, hogy lehet, hogy még mindig Sulyok Tamás az államfő, akiről a DK azt állítja, hogy pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. „Hogy lehet, hogy ön még mindig védelmezi azt, aki elődjéhez hasonlóan szégyent hozott az országra?”

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kálmán szerint olyan ember nem lehet államfő, aki húsz vagy harminc éve követett el ilyet. Arról kérdezte Orbánt, tisztában volt-e azzal, amikor kinevezte Sulyokot, hogy ő egy „köztörvényes bűnöző”?

Kálmán Olga (DK) kérdez először a miniszterelnöktől.

Az EP-választás eredménye 99,98 százalékos feldolgozottságnál így állt:

  • Fidesz–KDNP: 44,79 százalék – 11 mandátum
  • Tisza Párt: 29,60 százalék – 7 mandátum
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 8,08 százalék – 2 mandátum
  • Mi Hazánk: 6,74 százalék – 1 mandátum
  • Momentum: 3,67 százalék – 0 mandátum
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 3,57 százalék – 0 mandátum
  • Jobbik-Konzervatívok: 1 százalék – 0 mandátum
  • LMP: 0,87 százalék – 0 mandátum
  • Második Reformkor: 0,68 százalék – 0 mandátum
  • Mindenki Magyarországa Néppárt: 0,64 százalék – 0 mandátum
  • Megoldás Mozgalom: 0,37 százalék – 0 mandátum

Az elmúlt húsz évben csak egyszer végzett a Fidesz 50 százalék alatt EP-választáson, 2004-ben ellenzéki pártként 47,4 százalékot értek el. Az előző EP-választáshoz képest közel 8 százalékot és 2 mandátumot vesztettek Orbánék. Még a választás előtti napokban készült közvélemény-kutatásokat is felülmúlta a Tisza Párt, és messze jobb eredményt ért el, mint bármely más ellenzéki párt az elmúlt 14 évben. Magyar Péterék hét képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. Története során először jutott az Európai Parlamentbe a Mi Hazánk Mozgalom, Toroczkai Lászlóék 1 képviselővel lesznek jelen az európai politikában.

Minden más párt nagyot bukott. Hiába állt össze a DK az MSZP-vel és a Párbeszéddel, Dobrev Kláráék az idei választáson 4 helyett csak 2 mandátumot nyertek, az MSZP és a Párbeszéd lemaradt az EP-ről. A Momentum nem jut ki az Európai Parlamentbe, Donáth Anna és Cseh Katalin is búcsúzik Brüsszeltől.

Bár Orbán Viktor győzelemről beszélt az eredményvárón, vasárnap eddigi legrosszabb EP-választási eredményét érte el a Fidesz. A 44,76 százalékot értek el, ami majdnem 8 százalékponttal maradt el a 2019-es eredményüktől. Arról sem beszélt a miniszterelnök, hogy a Magyar Péter-féle Tisza Párt a maga 29,61 százalékával olyan közel került hozzájuk, ami egyik ellenzéki pártnak sem sikerült az elmúlt 14 évben. A Fidesznek 11 EP-mandátuma lesz, Magyar Péteréknek 7.

Orbán Viktor arról beszélt a Fidesz eredményváróján, hogy mind az önkormányzati, mind pedig az EP-választást megnyerte a Fidesz. „A mai napon két választást tartottak, mindkettőt megnyertük. Háborús helyzetben, nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket.” A miniszterelnök szerint vasárnap a régi és az új ellenzéket is legyőzték vasárnap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!