Premier plánban nézhetjük Rogán Antal pályafutásának talán legkeményebb kommunikációs háborúját

Legfontosabb

2024. április 2. – 06:59

Másolás

Vágólapra másolva

Akit ma Magyarországon egy kicsit is érdekelnek a közügyek, azt jelenleg két dolog foglalkoztatja mindennél erősebben:

  1. Egy miniszter és köre kihúzatta magát egy gigantikus korrupciós ügy ügyészségi nyomozati anyagából.
  2. Egy másik minisztert éveken át terrorizált és bántalmazott a férje.

Mindkét téma messzire túlmutat saját magán, nagyon súlyos vádak fogalmazódnak meg bennük, és még súlyosabb kérdéseket vetnek fel. Nem tudhatjuk biztosan, melyik állítás mennyire igaz. Azt azonban egészen biztosan tudjuk, hogy a Fidesz propagandagépezete óriási erőkkel dolgozik azon, hogy a közbeszédet a második téma uralja, és az első kikopjon belőle.

Ez a Rogán Antal vezette propagandagépezet az elmúlt 15 évben gyakorlatilag mindenható volt Magyarországon. Választásokat nyert, olyan botrányokat vészelt át, mint Borkai Zsolté vagy Szájer Józsefé, több millió ember gondolkodását hangolta át oroszbarátra és Nyugat-ellenesre, megőrizte a kormány népszerűségét egy tragikus halálozási mutatókat okozó járvány és az azt követő, világbajnok inflációval járó gazdasági válság alatt is. És minden ilyen mutatvány után csak egyre erősebbé vált.

A végtelen erőforrásból dolgozó, verhetetlen csodafegyver 2024 februárjában váratlanul besült. A kegyelmi botrány, az influenszerek tüntetése, majd Magyar Péter színre lépése újabb és újabb botokat tolt a küllők közé, homokot szórt a gépezetbe, tüskéket szúrt a köröm alá, ahogy Orbán Viktor mondaná. Február eleje óta, azaz két teljes hónapja a Fidesz képtelen uralni a közbeszédet, és ilyen hosszú üzemzavarra talán még Simicska Lajos lázadásának idején se volt példa. Ráadásul egy önkormányzati és EP-választás kampányában vagyunk, ami még tovább emeli a tétet.

A zavar kézzelfogható: már március 15. sem arról szólt, mit mondott Orbán, hanem arról, mit mondott Magyar Péter, ez pedig a NER-időszámítás éveiben egyedülálló anomália. Hullanak a fejek a Fideszben és környékén: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán; vannak, akik szerint már Gulyás Gergelyben is megrendült a bizalom. Érdemes hát hátrébb lépni kettőt, és megnézni, hogyan kommunikálnak ebben a példátlan krízishelyzetben a magyar politikai szereplők, és ez mit mond el róluk.

Hogyan kommunikál Magyar Péter?

Senki nem tudja, Magyar Pétert eddig mennyire a mázli és mennyire a profizmus röptette, hogy mennyire improvizál, és mennyire van tudatos tervezés a megszólalásai és akciói mögött. Viszont eddig nagyjából minden bejött neki, annyira, hogy arra senki, jó eséllyel ő maga sem számított.

Dupla vagy semmit játszik, és eddig mindig nyert: benne volt a pakliban, hogy csak pár százan fognak lézengeni a március 15-i eseményén, vagy hogy kevesen lesznek az alig pár órával előre meghirdetett tüntetésén másfél héttel később – de tömeg volt mind a kétszer. És tömeg van a Facebookon is, ahol Magyar két hónap alatt a top 10 legnagyobb magyar politikusi oldal közé hozta fel a követőtáborát. Ugyan Jakab Péter tündöklése és bukása óta tudjuk, hogy erre még nem feltétlenül lehet várat építeni, azért mindenképpen mutat valamit. Ha mást nem, hát a Török Gábor által is említett őrületes messiásváró hangulatot az ellenzéki oldalon.

Magyar hatékonyan kommunikál, ritkán bakizik, elkerüli a csapdákat, nem megy bele vesztes szócsatákba, ehelyett rutinosan keretezi át a számára kellemetlen témákat. Ráadásul úgy néz ki, mintha az egészet még élvezné is, amikor például megjelenik az őt gyalázó fideszesek posztjai alatt, kommentben beszól nekik, jellemzően valami régi anekdotát előszedve, és ezzel rendszeresen elérve a kommentháborúk szent grálját, a ratio-t. Ez régi twitteres szleng, ami azt jelenti, hogy egy komment népszerűbb, mint a poszt, ami alá írták – kiütéses győzelem idegen pályán, nagy dicsőség.

Hasonlítsuk össze ezt az ellenzék legutóbbi üstökösével, Márki-Zay Péterrel, aki nemhogy nem kerülte ki a kommunikációs csapdákat, hanem egy csomószor saját maga ásta őket, majd fejest ugrott beléjük. És vegyük észre, hogy eközben kettőjük mondandója tartalmilag nagyon nagy átfedést mutat – legfeljebb Magyarnál plusz hitelességet tesz a Fideszre szórt vádak mögé az „én ott voltam a legbelső körben, a saját szememmel láttam mindent, nem a levegőbe beszélek” effekt.

Magyar legnagyobb húzása az volt – megint csak: vagy tudatosan, vagy ösztönösen, sose fog kiderülni –, hogy a Fidesz ellen fordította annak első számú csodafegyverét, az ellenségkép-generálást. Ha bárki bármivel támadja, arra csak rámondja, hogy Rogán embere, Rogán zsarolja, Rogán írta neki a szöveget, és kész, ki is van húzva a dolog méregfoga. Ismerős?

Gyakorlatilag Soros Györgyöt csinált Rogán Antalból. Aki tökéletes erre a szerepre, hiszen úgysem fog visszaszólni, kijönni a fényre, és amúgy is gyurcsányi mélységekben van a reputációja. Varga és Novák mellett tömegével álltak ki fideszes politikusok és megmondóemberek, de egyetlen árva, halk „je suis Rogán” sem hangzott el, amikor a propagandaminisztert egészen súlyos vádakkal illették. A nevét se nagyon ejtik ki önszántukból a fideszesek – miközben ő irányítja az egész kommunikációs gépezetet, aminek a mostani válságot (is) meg kellene oldania.

Hogyan kommunikál a Fidesz?

Nagyjából a szokásos módszereket látjuk. Novák és Varga feláldozásakor bedobták a „nálunk van következménye a hibáknak, bezzeg a baloldalon” sablont, ami Szájernél és Borkainál már működött; az influenszertüntetésnél és Magyar Péternél pedig nagy erőkkel igyekeznek közéletiről magánéleti síkra terelni a témát, és az érzelmeket manipuláló karaktergyilkossággal semlegesíteni.

A fideszes propaganda már sokszor alkalmazta azt a trükköt, hogy úgy rajzolja fel a kommunikációs csata pályáját, hogy azon az ellenfél csak veszíteni tud, mert eleve be van szorítva a vesztes pozícióba. Problémád van a kínai és orosz vakcinák beszerzése körüli mutyikkal? Oltásellenes vagy! Nem tetszik, hogy melegellenessé térítettük el a gyermekvédelmi törvényt? A pedofilokat támogatod! Nem értesz egyet velünk úgy általában bármiben? Gyurcsány embere vagy! Ennek az újabb variációja az, hogy ha Magyar Pétert támogatod, vagy akár csak fontosnak tartod, amiről beszél, akkor a családon belüli erőszakot támogatod; ha kétségek merülnek fel benned Varga Judit vádjaival kapcsolatban, áldozathibáztató vagy.

Ez valamennyire működik is, a Fidesz most visszavette a kezdeményezést a kommunikációs csatatéren. Hogy ez csak Magyar április 6-i tüntetéséig vagy tovább is így marad, az majd kiderül. De ez még kevés. Focis hasonlattal élve most a Fidesznél van a labda, de még az ő térfelükön megy a játék – pedig ők ahhoz vannak hozzászokva, hogy az ellenfél 16-osáig letámadnak.

Fontos látni, hogy minden egyes nap, amit a fideszes kommunikáció azzal tölt, hogy Magyar Pétert próbálja semlegesíteni, nettó veszteség nekik – hiszen addig sem arról van szó, hogy szuverenitás, békepártiság, pfuj Brüsszel, és Karácsony alkalmatlan. Márpedig két hónap múlva önkormányzati és EP-választás, és a Fidesz főpolgármester-jelöltjének jelenleg egy gyenge harmadik hely néz ki Budapesten, ami a világ cikije. Ráadásnak nagyon kellemetlen, exfideszes a fideszes elleni párharcok alakulnak néhány fontos helyen, mint Győr vagy Csepel. Ezeket a problémákat kéne most kezelnie a fideszes kommunikációs gépezetnek, nem 2345636. alkalommal is kiposztolni a Megafon összes felületére, hogy Magyar Péter nőverő, és a haja is milyen már.

A Fidesz most abban a csapdában van, hogy Magyar évekig a NER belső köreibe tartozott, így bármivel is támadják, annak egy része rögtön saját magukra is visszahull. Minél hangosabb a családon belüli erőszak vádja, annál hangosabb az a kérdés is, hogy miért nem tudta/akarta megvédeni a családbarát kormány ettől a saját topminiszterét. Ha felmerül, hogy Magyar csak a felesége posztja miatt kapott zsíros állami állásokat, mert amúgy egy senki, automatikusan felmerül az a kérdés is, hogy ezek szerint a NER-ben ez így megy, rátermettség helyett rokoni és haveri alapon töltik be a milliós fizetéssel járó posztokat? A bántalmazásos sztori sulykolásával a Fidesz belenavigálja magát egyfajta K. Endre-i szerepbe: tudtak róla, de nem tettek ellene, eltussolták, sőt, odaállították a bántalmazott Varga Juditot a bántalmazott nőket védő isztambuli egyezmény ellen hadakozni. De hát muszáj sulykolni, mert ez tűnik most az egyetlen ütőkártyájuknak.

Márpedig a sulykolás az megy, méghozzá egészen elképesztő elánnal. Ebben is van amúgy egy lehetséges csapdahelyzet. Azért csak lehetséges, mert nem tudjuk, létezik-e az a pont, ahol már a fideszesek is tömegével elkezdik azt gondolni, hogy ezt a lejárató kampányt nem lehet komolyan venni. Lehet, hogy nincs ilyen. De ha van, biztosan közeledünk hozzá. Csak illusztrációnak, hogy hol tartunk most: az Origón van egy „A terhes feleségét ajtónak vágó Magyar Péter” (!) című dosszié, amiben jelenleg 115 (!!) cikk van. Olyasmik, mint „Kiskorúakra veszélyes szexpartnerkereső oldalon regisztrált Magyar Péter”, ami arról szól, hogy volt Tinder-profilja.

Mindeközben Orbán Viktor a hasonló válsághelyzetekben megszokott taktikáját folytatja: nem foglalkozik vele, nem koszolja össze magát, azt sugallja, hogy ez csak apró-cseprő ügy, neki ennél fontosabb dolgai vannak. Nagyon erős a kontraszt azzal, hogy a fideszes propaganda szerint viszont jelenleg az a legfontosabb dolog az univerzumban, hogy Magyar Péter mennyire borzalmas emberi lény (vagy már az sem, Bayer Zsolt például az ember szót is idézőjelezi.) Itt is kérdéses, hogy az „a sas nem kapkod legyek után” imidzs átfordulhat-e abba, hogy „még a nevét se meri kimondani”. A békemenetelő fideszeseknél biztos nem, de Magyar szimpatizánsainál vagy a bizonytalanoknál nagy hatása lehet egy olyan ráeszmélésnek, mint a Starship Troopers ikonikus „Ez fél tőlünk” jelenete. Magyar az április 6-i tüntetést minden bizonnyal egy ilyen momentumnak szánja.

Ráadásul a fideszes kommunikáció sorozatban fut bele olyasmikbe, amiket a teniszben „ki nem kényszerített hiba” néven szoktak emlegetni. Ki gondolhatta például komolyan, hogy jó ötlet a műtétje után lábadozó Gulyás Gergelyt odaállítani a kamera elé, hogy élettelen hangon felolvasson egy pár soros szöveget, és ezzel tudjon le a kormány minden hivatalos reakciót az ügyre? Ki gondolta, hogy jó ötlet Orbánnak a bevallottan nőverő rapper Curtisszel pózolni a Facebookon, miközben a propaganda éppen a családon belüli erőszakkal próbál összekenni mindenkit, aki mostanában nyilvánosan két pozitív mondatot ejtett Magyar Péterről? Miért gondolta jó ötletnek Bayer Zsolt bemondani, hogy ők a Fideszben már tíz éve tudják, miket művel a feleségével Magyar, ha aztán egy szót se ejt arról, hogy ezt miért hagyták neki? Egy ilyen helyzetben, amikor össze kéne zárni, hogy a fenébe tudnak fideszes megmondóemberek óvodás szintű nyilvános veszekedésbe bonyolódni egymással azon, hogy kinek tetszett egy film, és kinek nem? Egészen érthetetlen kommunikációs bakik ezek egy olyan éles helyzetben, amikor a Fidesznek nem lenne szabad hibáznia.

Hogyan kommunikál az ellenzék?

Rég kapott már ennyi és ilyen magasra feldobott labdát az ellenzék, mint az elmúlt két hónapban, de a nagy részük ugyanúgy nem kezdett semmit ezekkel, ahogyan az elmúlt 10-15 évben az összes hasonlóval. A két kezünkön meg lehet számolni, kik azok, akik egyáltalán megszólaltak nyilvánosan és hangosan Magyar Péterrel kapcsolatban (akár pozitívan, akár negatívan): Hadházy, Márki-Zay, Karácsony, kicsit a Momentum és a Kutyapárt, illetve a Facebook-posztjaihoz jár kommentelni Juhász Péter és Jámbor András – és ezzel nagyjából ki is fújt a névsor.

Ami persze nem is csoda, hiszen az „óellenzéknek” talán még a Fidesznél is több félnivalója van Magyar Pétertől, aki – főleg az első interjúiban – többet szapulta őket, mint a kormányt. A célközönségében valószínűleg több a kiábrándult ellenzéki, mint a kiábrándult fideszes. Ez elég hülye helyzetbe hozta az ellenzéki pártokat, amik amúgy nagy bajnokai annak, hogy maguktól, segítség nélkül is hülye helyzetbe navigálják magukat: nem állhatnak ki Magyar mellett, aki fideszes kollaboránsoknak nevezi őket, de nem is mehetnek ellene, hiszen akkor tényleg fideszes kollaboránsként viselkednének. A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy egy harmadik, életképes narratíva felépítéséhez nincs elég erejük, a hallgatással pedig csak tovább menetelnek az eljelentéktelenedés útján.

Ebből a szituációból most már nehéz kimászni. Az imént említett névsornak ez még sikerült, hiszen már a megszólalásuk tényével azt üzenték, hogy nincs félnivalójuk Magyartól, és eltávolították magukat a „fideszes kollaboráns ellenzék” szerepétől. Akár azzal, hogy támogatták Magyart (mint Márki-Zay), akár azzal, hogy kritizálták (mint Hadházy vagy a kutyapártos Kovács Gergely). Érdemes megfigyelni hogy ezzel szemben mit csinál a magát az ellenzék vezető erejeként pozicionáló DK: Gyurcsányék fő propagandalapja, a Nyugati Fény bármikor bele tud állni Magyar Péterbe, főleg ha Magyar Gyurcsány Ferencet támadja. Ezzel még inkább magukra égetik a „kék Fidesz” bélyegét, de legalább a már meglevő támogatói táborukat egyben tartják.

Na, és most mi lesz?

A Fidesz abban bízhat, hogy egyszerűen elcsendesedik a vihar, belefásulnak az emberek, csalódnak, mert X+1. alkalommal sem bukott meg a rendszer – ez a kivárásos-kifárasztásos taktika eddig mindig bejött. Ha erre játszanak, akkor az EP- és önkormányzati választásig kell kihúzniuk, mert előbbit tuti megnyerik, utóbbin meg nem tudnak akkorát bukni, hogy azt ne tudnák győzelemként eladni. Ezzel alighanem beszorítanák Magyart abba a szerepbe, hogy a Fideszt nem tudta megverni, hát próbáljon meg ellenzéket váltani, sok szerencsét, eddig senkinek nem jött össze.

Magyar viszont teljesen kiszámíthatatlan. Nem tudni, mekkora tömeget fog megmozgatni az április 6-i megmozdulása, de még arra is van esély, hogy az influenszerek tüntetéséhez hasonlót, és az egy újabb nagy pofon lenne a Fidesznek. Nem tudni, hogy van-e még „atombombája”, olyasmi hangfelvétele, mint amit leadott az ügyészségnek. Az mindenesetre valószínű, hogy mostanában a teljes NER-elit kétségbeesetten kotorászik az emlékei között, hogy az elmúlt egy-két évben mondhatott-e bármi kompromittálót Magyar társaságában, mondjuk egy bulin félrészegen, amit Magyar rögzített, és bármikor előállhat vele. Nem tudni, hogy az ügyészség kezd-e valamit a leadott hangfelvétellel, és ha nem, az felpaprikázza vagy elkedvetleníti-e Magyar szimpatizánsait. És persze nem tudni, sikerül-e neki az eddigi one man show-ból valódi mozgalmat csinálnia, hiteles és népszerű személyiségeket maga mellé állítania.

Mindenesetre ennek a bokszmeccsnek még messze nincs vége, és a következő menet április 6-án kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!