Bencsik Gábor: Elfogadhatatlan, hogy Rákay árulásnak és hazafiatlannak nevezi a filmjét érő kritikákat

2024. március 31. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztőjének meglepő kritikája után újabb bírálat érkezett a kormányközeli berkekből a Most vagy soha! című filmre. Bár ezúttal nem olyan meglepő szereplő nyilatkozott, ugyanis bátyja után Bencsik Gábor minősítette le a filmet, és Rákay Philip kritikára adott reakcióját.

Bencsik rögtön azzal kezdte a posztját, hogy Rákay Philipnek személyesen odapörkölt azért, mert magyar létére külföldi nevet használ. Hogy hogyan is lett Rákay Kálmánból Philip, azt ebben a cikkünkben próbáltuk kinyomozni.

„Hogy Rákay Kálmán a rendelkezésére álló összes fórumon dicséri és dicsérteti a maga produkcióját, az legföljebb ízléstelen, de ilyet már láttunk. Az viszont elfogadhatatlan, hogy a hazafiasságot összemossa a saját művészi teljesítményével, és pusztán a témaválasztásra alapozva hazafi kötelességnek minősíti a produkciójának elismerését, a bírálatot pedig hazafiatlannak, sőt egyenesen árulásnak nevezi”

– írta az ifjabbik Bencsik. Szerinte ha a „nemzeti színekbe csomagolt dilettantizmust” elismerik, akkor hamar hanyatlani kezd majd a művészeti minőség. Ha pedig a társadalom elveszíti azt a képességét, hogy a saját belátása szerint alkosson véleményt egy alkotóról, akkor annak „az egész közösség megfizeti az árát”.

Bencsik végezetül hozzátette, hogy nem Rákay Philip feladata a Most vagy soha! helyes értékelése, hanem a hozzáértő kritikusoké. „Rákay csupán annyit tehet, hogy okul belőle” – írta.

Az ügy előzménye, hogy az idősebb Bencsik azt írta, hogy a Petőfi-film pocsék, és a „a rengeteg ráköltött pénz sem teszi elviselhetőbbé”. Válaszul Rákay – a húsvéti időszakra is utalva – lényegében lejúdásozta Bencsik Andrást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!