Kocsis Máté után Varga Judit is kibökte, hogy a NER-ben a csókosoknak osztogatnak pénzes állásokat

2024. március 28. – 15:08

Kocsis Máté után Varga Judit is kibökte, hogy a NER-ben a csókosoknak osztogatnak pénzes állásokat
Varga Judit és Magyar Péter egy misén a székelyföldi Madéfalván 2023. január 7-én – Veres Nándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit volt igazságügyi miniszter állítása szerint Magyar Péter azután kezdte el zsarolni a titokban rögzített hangfelvétellel őt, hogy január elején közölték vele: megszűnnek a jól fizető állásai a Magyar Közút Zrt.-nél és a MBH Banknál. Ezzel reagált Varga a volt férje által kedden közzétett hangfelvételre, amelyen egyébként súlyos állítások hangzanak el az ügyészség munkájába való beavatkozásról a Schadl–Völner-ügyben.

Varga szerda este Hajdú Péter műsorában részletesebben is beszámolt volt férje verbális és fizikai bántalmazásairól. Szerinte Magyar a politikai célok helyett csak rajta akart bosszút állni a hangfelvétel nyilvánosságra hozatalával. Bár fontos és releváns közéleti kérdésekről egy szó sem esett a 105 perces interjúban, egy érdekes politikai állítást mindenképp érdemes kiemelni.

A volt igazságügyi miniszter több alkalommal is teljes természetességgel, mintegy csak elejtve beszélt arról, hogy Magyar az ő miniszteri pozíciójának köszönhetően kapott igazgatósági, felügyelőbizottsági állásokat állami tulajdonú vállalatoknál.

Varga szerint a volt férje azért sem akarta őt elengedni, mert „érdeke volt, hogy én vele maradjak, hiszen én rengeteget dolgoztam, rengeteg lehetőséget teremtettem az életben.” Azt is állította az igazságügyi tárca volt vezetője, hogy ő mindent elkövetett azért, hogy szerető, meleg családi otthona legyen a férjének, ám Magyar mindig mindenben csak kritizálta.

„Közben a barátai vagy a szülei megszerezték neki a megfelelő munkahelyeket, és később, amikor hazajöttünk már Brüsszelből, és én államtitkár lettem, később pedig miniszter, akkor ő általában arra tekintettel kapta meg az állását, hogy én ebben a pozícióban vagyok. Ő ezt kihasználta” – mondta szó szerint Varga Judit.

Arról is beszélt, hogy volt férjének nagyon jó szeme volt ahhoz, hogy megtalálja azokat az embereket, akiken keresztül felkapaszkodhat. Úgy érzi, nemcsak őt árulta el Magyar, hanem az egyik régi, közeli barátját, Gulyás Gergelyt is, akin szerinte szintén évekig „élősködött, hogy helyzeteket, lehetőségeket hozzon neki”. Nem véletlen, hogy a Miniszterelnökséget vezető minisztert is bevette Magyar abba a 24. óra elnevezésű Signal-csoportba Varga szerint, ahol a hangfelvétel nyilvánosságra hozatalával és a kormány megbuktatásával fenyegetőzött, ha elveszíti a jól fizető állásait.

Fényes karrier

Varga tudatosan vagy akaratlanul a nepotizmus iskolapéldájáról beszélt az interjúban. A nepotizmus azt jelenti, hogy a hatalmi pozícióban lévő döntéshozó egy-egy állásnál, pozíciónál a rokonait, barátait részesítő előnyben a szakmailag felkészültebb, alkalmasabb jelentkezőkkel szemben. Ha igazat mondott a volt igazságügyi miniszter, akkor itt pontosan ez történt.

Bár az állításait nehéz lenne ellenőrizni, de a céginformációs adatbázisban jól végigkövethető, hogy Magyar karrierje hogyan ívelt fel azután, ahogy felesége egyre magasabb és magasabb pozíciókba került a kormányban. Vargát 2018. május 22-én nevezték ki európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárnak, majd egy évvel később lett igazságügyi miniszter. Mindeközben Magyar

  • 2018 szeptemberétől a Magyar Fejlesztési Bank EU Jogi Igazgatóságát vezette,
  • 2018. november 1-től 2022. február 25-ig a Diákhitel Központ Zrt. igazgatósági tagja és vezérigazgatója volt.
  • 2022. augusztus 1. és 2024. február 2. között a Magyar Közút Zrt. igazgatósági tagja;
  • 2022. szeptember 1. és 2024. február 13. között a kisebb részben állami, nagyobb részben Mészáros Lőrinc által tulajdonolt MBH Bank Nyrt. felügyelőbizottsági tagja, és már a válásuk után,
  • 2023. március 29. és 2023. november 30. között a Volánbusz Zrt. igazgatósági tagjaként kapott busás fizetést.

Havi nettó 3,5-4,5 millió

Ezekből Varga szerint havonta kb. 3,5-4,5 millió nettó bevétele volt a férjének. Azt is hozzátette, hogy állások helyett ezek valójában pozíciók voltak, hiszen nem kellett naponta bejárni dolgozni.

A volt igazságügyi miniszter az interjú egy másik pontján azt is mondta, hogy

„Péter mindig vagy a szüleinek, vagy a barátainak jóvoltából jutott álláshoz, és ő mindig kikövetelte magának, hogy ez neki jár.”

Bár pontosan nem nevezte meg Varga, hogy ki és milyen állást intézhetett a volt férjének, de Magyar Péter családjában és baráti körében több befolyásos embert is találunk. Nagyanyja Mádl Teréz, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök testvére, míg nagyapja Erőss Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori bírája, akit az ország leginkább a régi Magyar Televízió Jogi esetek című műsorából ismert. Magyar édesanyja pedig Erőss Monika, aki korábban a Kúria főtitkára volt, 2020 áprilisától pedig az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese.

Egyetemista kora óta ismeri, és közeli barátja Gulyás Gergely, aki az esküvői tanúja volt, és az egyik gyermeke keresztapja is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 16-i kormányinfón ugyanakkor azt mondta, hogy Magyarral régebb óta nem beszéltek. Állítása szerint a legutolsó beszélgetésükön Magyar előre megmondta neki, hogy ha az ő állami megbízatásai megszűnnek, akkor azt fogja csinálni, amit most tesz.

Megkérdeztük a Miniszterelnökség sajtóosztályát, hogy Gulyás vagy Varga valóban intézett-e állami állásokat Magyarnak, vagy legalábbis az ő magas pozíciójára tekintettel jutott-e az igazgatósági, felügyelőbizottsági tagságokhoz. Nem kaptunk választ.

Kocsis Máté is a feleség által szerzett munkahelyekről beszélt

Mindenesetre nem Varga volt az első, aki arról beszélt, hogy az ő magas politikai pozíciójának köszönhetően kapott jól fizető állásokat a kegyelmi ügy óta politikai babérokra törő Magyar.

„Magyart elhagyta a felesége, elvesztette a felesége által szerzett munkahelyeit, és ezért bosszút akar állni”

reagált Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Atv.hu-nak múlt héten, miután Magyar bejelentette, bizonyítékai vannak arra, hogy Rogán Antalék manipulálták a Völner–Schadl-ügy ügyészségi iratait.

„A Fidesz-frakció álláspontját Máté kiválóan foglalta össze” – mondta Lázár János múlt héten a Telexnek, amikor arról kérdeztük, hogy tényleg így mennek-e a kinevezések az állami vállalatoknál, mint azt Kocsis állítja. Az építési és közlekedési miniszter még annyit tett hozzá, hogy a Fidesz-frakció tagjaként nem szívesen kommentálná a frakcióvezető véleményét, de egyetért vele.

Megkerestük a Kormányzati Tájékoztatási Központot és Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, és erről a kinevezési gyakorlatról küldtünk kérdéseket. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!