Magyar Péter hangfelvétele: Varga Judit szerint Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-iratokból

2024. március 26. – 09:03

Magyar Péter hangfelvétele: Varga Judit szerint Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-iratokból
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel megjelent Magyar Péter hangfelvétele. A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit exférje erről a felvételről előzetesen azt mondta, hogy az 2023 januárjában készült az otthonukban, miután Varga arról beszélt neki, hogy egy maffiakormányban van, amiből nem lehet kiszállni. Magyar azt ígérte, a felvételből ki fog derülni, hogy Varga első kézből kapott információkat a Völner–Schadl-ügyről, és a beszélgetésben Rogán Antal neve is szóba kerül.

Az alig kétperces felvételen Magyar Péter Varga Judittal beszélget, a Schadl-Völner-ügyről és az ügy iratairól. Ez így hangzott:

Varga: „Annyi, hogy a Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen…”
Magyar: „Ja, hogy mi van meg?”
Varga: „Mert náluk is van egy példány ezekből.”
Magyar: „És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta.”
Varga: „Hát, sőt már valószínűleg odaadták, és elvileg ők ezt anno átnézték.”
Magyar: „Mármint a Rogánék?”
Varga: „Igen, semmi rossz nincsen, de…
Magyar: ”De erre mondta a Martinovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat…„
Varga: Persze, magukat kihúzatták… a Martinovics Detti… (…) Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be”.

Magyar erre visszakérdezett, hogy akkor Varga embere – feltehetőleg az emlegetett Dani – menjen be, és nézze meg újra az iratokat? Varga erre úgy felelt, hogy „az a baj, hogy új dokumentumok is vannak benne”, mert a vádemelésig új dokumentumok is keletkeznek az ügyben, mert „folyamatosan hallgatják őket” a vádemelésig – itt feltehetőleg az ügy gyanúsítottjairól és a lehallgatásukról beszélnek. Martonovics Bernadett egyébként az igazságügyi minisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának vezető kormány-főtanácsosa volt ebben az időszakban.

Magyar erre visszakérdezett, ha Schadl György Rogán embere volt, akkor „miért nem mentették meg?” Varga erre úgy felelt: „Nem volt több lehetőségük, ez a nagy probléma”.

Varga ehhez hozzátette azt is, hogy szerinte az ügyészség független: „Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek”. Itt Polt Péter főügyészről beszéltek.

Varga ezután Völner Pált is szóba hozta. „Egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok, és akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba, nem hagyta abba.” Varga állítása szerint már 2021 tavaszán szóltak Völner Pálnak, az ő akkori helyettesének a nyomozásról.

A felvétel nyilvánosságra hozása után Varga Judit hosszú Facebook-posztban reagált. Azt írta, volt férje napok óta terrorizálta, így aztán a nyilvánosságra hozott felvételen azt mondta neki, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljon.

Magyar korábban azt állította, ezzel a felvétellel ezeket az állításait tudja bizonyítani:

  1. Magyar szerint Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke, Rogán Antal propagandaminiszter embere volt.
  2. Azt is állította, a kormány már a korrupcióval vádolt Schadl György őrizetbe vétele előtt tudott arról, hogy megfigyelik Völner Pált, és erről tájékoztatták is a volt igazságügyiminiszter-helyettest. Erről a Telexhez is eljutottak információk.
  3. Magyar harmadik állítása az volt, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat, ami szerinte annyit jelent, hogy vagy kivettek vagy kihúztak belőle, vagy megmásítottak benne dolgokat. A nyomozati anyag Telexhez eljutott verziójában valóban akadnak nehezen magyarázható lyukak.

Magyar azt állította, az információi részben volt feleségétől, Varga Judit akkori igazságügyi minisztertől, részben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől származnak, akit barátjaként írt le.

Magyar Péter a felvételről előzetesen azt is mondta, azért érezte, hogy ebből a beszélgetésből rögzítenie kell valamennyit, mert ezzel meg tudja majd védeni a családját. Azt állította, hogy korábban nem tervezte felhasználni ezt a felvételt, de úgy érzi, hogy ezzel még az országot meg tudja menteni a kormánytól. Állítása szerint két-három héttel ezelőtt jelezte Varga Juditnak, hogy nyilvánosságra kerülhet ez a felvétel. Magyar szerint Varga nagyjából tisztában lehetett azzal, hogy mi szerepelhet rajta. Magyar egyébként Vargát megpróbálta meggyőzni, hogy ő is menjen be az ügyészségre tanúskodni, de erre nem volt hajlandó.

Varga Judit exférje szerint a bizonyíték nyilvánosságra kerülése után a kormánynak és a legfőbb ügyésznek nem marad más választása, mint hogy lemondjon. „Hogy ezt megteszik-e, az nyilván az ő döntésük. Ha igen, akkor még marad esély arra, hogy a Fidesz becsületes része átmentsen valamit későbbre a polgári Magyarország ideájából. Ha nem, akkor azt teszik a jobboldallal, amit anno az őszödi beszéd után Gyurcsány Ferenc tett a saját pártjával.”

De vajon lehet bizonyíték egy ilyen felvétel, jogszerű felvenni egy magánbeszélgetést? Erről kérdeztünk jogászokat ebben a cikkben.

Maga Varga Judit eddig egyszer reagált Magyar állításaira: azt mondta, nem akar nyilatkozni, mert „már visszavonultam a közélettől, és bármilyen közéleti téma – akár az időközben baloldali politikussá vált volt férjem meghökkentő, megtévesztő ámokfutásának – értékelése újra politikai mezőbe helyezne, amit el kívánok kerülni. Másrészt korábbi házasságom annyi fájdalmat, bánatot és megaláztatást okozott, hogy a magánéleti téma megvitatásától kifejezetten elzárkózom. Remélem, volt férjem meggondolatlan és manipulatív nyilatkozatai később sem kényszerítenek arra, hogy a sebek feltépésével a nyilvánosság elé kelljen állnom”.

Orbán Viktor pedig röviden úgy nyilatkozott, ő kormányzati ügyekkel foglalkozik, nem pedig tévésorozatokkal. A miniszterelnök legfontosabb minisztere, a Schadl-Völner-iratokben fel-feltűnő Rogán Antal pedig csak megismételte, amit már korábban is állított, hogy soha nem találkozott Schadl Györggyel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!