„Tál hívja Gyűjtőt” – így zajlott a Schadl letartóztatása előtti három nap, amikor Rogánék szólhattak Völnernek

Legfontosabb

2024. március 25. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

2021. november 3-án, két nappal Schadl György őrizetbe vétele előtt Rogánék behívatták Völner Pál igazságügyiminiszter-helyettest a Karmelitába, ahol személyesen figyelmeztethették, hogy Schadlt lehallgatják és megfigyelik – írtuk meg pénteken. Szombaton aztán a kormányból nem tagadták az értesülésünket, de azt írták: „…az összes minisztérium miniszterhelyettese minden héten legalább egyszer munkamegbeszéléseken vesz részt a Karmelita kolostorban”. Ezen kívül hozzátették, hogy „senki nem avatkozott be a több hónapon át zajló nyomozati eljárásba”.

Vagyis szerintük ha Völner bent járt is november 3-án a Karmelitában, nem szóltak neki arról, hogy őt és Schadlt lehallgatják és megfigyelik. Hogy ez mennyire reális? Nézzük, mi is történt pontosan azokban a turbulens november eleji napokban!

Az események megértéséhez érdemes visszamenni egy kicsit az időben. Schadl György ellen már 2021 tavaszán nyomoztak a hatóságok, akik elég hamar arra jutottak, hogy a végrehajtók elnöke korrupciós kapcsolatban lehet Völner Pál igazságügyiminiszter-helyettessel. 2021 nyarán már mindkettejük telefonját lehallgatták, és mivel azt sejtették, hogy személyes találkozóikon a Gyűjtő fedőnéven megfigyelt Schadl pénzt ad át a Tál fedőnéven megfigyelt Völnernek, a találkozókat a nyomozók titokban helyszínen is követték.

Így történt például október 14-én, amikor a nyomozók megfigyelése szerint Schadl és Völner együtt jöttek ki az Igazságügyi Minisztériumból, majd megálltak Völner kocsijánál. Itt Schadl kezében tartott egy fehér borítékot, miközben valahogy Völner kezébe került egy üveg díszdobozos bor. Az esetről fényképek és videó is készült, de azt nem sikerült rögzíteni, hogy Schadl tényleg pénzt adott volna Völnernek.

Október 29-én aztán Völner felhívta Schadlt, és, ahogy pénteki cikkünkben írtuk, november 3-ára személyes találkozót beszéltek meg. Mivel a nyomozók arra gyanakodtak, hogy ezen Schadl pénzt ad majd át Völnernek, november 3-án reggel 9-től elrendelték mindkettejük megfigyelését. A nyomozati anyagban a Schadl megfigyeléséről szóló dokumentumok megvannak, a Völner megfigyeléséről szóló dokumentumok viszont valami miatt hiányoznak – információink szerint Völner ezen a napon járt a Karmelitában.

Schadl megfigyelési dokumentumából és a telefonok lehallgatási jegyzőkönyvéből azonban nagyjából rekonstruálni lehet a következő három napot, ami így alakult:

November 3.

Schadl délelőtt a munkahelyén volt, ahonnan 11.52-kor távozott autójával. A Várkert Bazárnál lévő Felix Bárhoz ment, ahol egymás után több emberrel is találkozott. Ebéd után aztán az átment a Habibi Vár vízipipabárba, ahol több mint két órát töltött. Közben egyszer kiment az autójához, A4-es papírokkal visszament a bárba, majd megint kijött, és a papírokat az autója motorháztetején aláíratta egy férfival, aki nem sokkal korábban ért oda.

Schadl fél négykor távozott a bárból, és nem sokkal később hazaindult a kocsijával. 15.47-kor és 16.00-kor is telefonált a Rizs fedőnéven lehallgatott végrehajtóval, és mindkétszer elmondta, hogy ötkor találkozója lesz valakivel, aki az Országos Bírósági Hivatalban van még.

16.43-kor küldte aztán az ominózus sms-t Völnernek, amire nem kapott választ. 17.11-kor jött ki megint a házából, valakit kocsival elvitt a MOM Parkig, majd 17.33-kor már vissza is ért budai otthonához. Ezután, 17.44-kor hívta fel Völnert, ez volt az a beszélgetés, amiben az aznap a Karmelitát is megjárt miniszterhelyettes úgy tett, mintha nem tudná, hogy aznapra találkozót beszéltek meg. Schadl aznap már nem mozdult ki a lakásából.

November 4.

Másnap reggel 7.55-kor Schadl fehér ingben, kék sálban, kék kabátban, kék farmerban és fekete cipőben lépett ki a háza ajtaján. Beszállt az Audi A8-as típusú kocsijába, és az Igazságügyi Minisztériumhoz ment, ahová 8.28-kor, A4-es papírokkal a kezében lépett be. Völner Pál mindössze öt perccel korábban, 8.23-kor ment be ugyanabba az épületbe.

9.08-kor Schadl Takács Katalin, a végrehajtói kar hivatalvezetője társaságában jött ki a minisztériumból, és a nő Szabadság téren üresen álló kocsijához mentek. Takács egy pillanatra beült a kocsiba, miközben Schadl kint várta. Ezután a Martini Terazza kávéházhoz sétáltak, amelynek teraszán 30-35 percet beszélgettek, miközben A4-es papírokat töltöttek ki. Amikor végeztek, Takács visszament a kocsijához és elhajtott, miközben Schadl 9.39-kor visszatért az Igazságügyi Minisztérium épületébe. A nyomozók szerint Schadl „kommunikációja és artikulációja” alapján a találkozó közben vitatkoztak Takáccsal – írta meg korábban a 24.hu.

Schadl György és Takács Katalin az Igazságügyi Minisztériumból kijövet – Forrás: Nyomozati anyag
Schadl György és Takács Katalin az Igazságügyi Minisztériumból kijövet – Forrás: Nyomozati anyag

Körülbelül fél órával később, 10.13-kor Völner kijött a minisztérium épületéből, és egy sofőrös autóval elhajtott. Három perccel később, 10.16-kor Schadl is kijött az épületből, és a XIII. kerületi Danubius utcáig vezetett, ahol vészvillogóval félreállt és néhány percig a kocsiban várt. Schadl 10.31-kor olyan sebességgel hajtott el a helyszínről, hogy a nyomozók nem tudták követni. A következő egy és negyed órában megpróbálták felkeresni azokon a helyeken, ahol amúgy tartózkodni szokott, de egyiken se találták meg, ezért aznapi megfigyelését 11.45-kor lezárták.

Azt, hogy a következő órákban pontosan mi történt, a nyomozati anyagból nem lehet egyértelműen kikövetkeztetni. Azt tudjuk, hogy a Telexnél lévő nyomozati anyagban nincsenek benne bizonyos dokumentumok, és hiányzik például a telefonhívások egy részének leirata is. November 4-éről és november 5-ről például Schadl és Völner telefonjáról egyetlen hívás leiratát sem csatolták a nyomozati anyaghoz.

November 5.

A következő, amit tudunk, az, hogy Schadl György másnap, november 5-én kora reggel találkozott sofőrjével, a Kés fedőnéven lehallgatott M. Viktorral. Ekkor Schadl hatmillió forint készpénzt adott Késnek, és elküldte, hogy váltsa át valahol euróra. Kés szerint a pénzt Schadl két nappal korábban, tehát még november 3-án vitte el az irodából.

Schadl 12.45-re rendelte újbudai házukhoz Kést, azaz M. Viktort. A sofőr valamivel korábban telefonon beszélt a feleségével, és elmondta neki, hogy egy hatossal a zsebében rohangál, ami euróban van, és amit Schadlnak kell odaadnia. Kés ezután felvette a házuknál Schadlt és feleségét, a Pohár fedőnéven lehallgatott Schadl-Baranyai Helgát.

Az autójukat 13.38-kor, a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton állították félre a készenléti rendőrök. M. Viktor kabátjából 33 darab 200 eurós, 100 darab 100 eurós került elő. Schadl-Baranyai Helga táskájában 368 darab 50 eurós, 100 darab 10 eurós, több száz dirham és több száz dollár volt. Schadlnak és feleségének diplomata-útlevele is volt, amelyekre a magyar törvények szerint nem is lettek volna jogosultak. A Schadl házaspárnál aznap délutánra, Dubajba szóló repülőjegyek voltak. Kihallgatásukon azt vallották, hogy nyaralni mentek volna az országba, a nyomozók szerint azonban azért menekültek volna oda, mert az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye.

A történet innentől már ismert: a megbilincselt Schadlt és feleségét visszakísérték újbudai házukhoz, ahol a széfben 8 darab kétmillió forintos pénzköteget és még egy csomó húszezrest találtak. Szintén ekkor került elő az a híres közszereplő nevét viselő DVD, az ezen lévő felvételről később azt írta: „Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

Ki honnan tudott a nyomozásról?

A hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint „senki nem avatkozott be a több hónapon át zajló nyomozati eljárásba”. Felmerül viszont a kérdés, hogy akkor ki hogyan szerzett róla információt.

A nyomozati anyagok alapján úgy tűnik, hogy Völner október 29-én még nem tudott a nyomozásról, november 3-án viszont már igen. Közben az is látszik, hogy Schadl 3-án délután még nem tudott semmiről, 5-én kora reggel viszont már elküldte pénzt váltani sofőrjét, vagyis a két időpont között értesülhetett valamiről.

A Telex biztos forrásokból származó információja szerint Rogánék 3-án a Karmelitába rendelték Völnert, és ott figyelmeztethették az eljárásról. A nyomozás adatai szerint Schadl másnap, 4-én, az Igazságügyi Minisztériumban járt, egy nappal később meg már hatmillió forintot váltatott át euróra, hogy a feleségével egy olyan országba utazzon, aminek nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!