Kés és Gyűjtő a Škodában Ferihegy előtt – így kapták el Schadlt, amikor Dubajba próbált szökni

Legfontosabb

2023. március 29. – 07:01

Kés és Gyűjtő a Škodában Ferihegy előtt – így kapták el Schadlt, amikor Dubajba próbált szökni
Forrás: Központi Nyomozó Főügyészség

Másolás

Vágólapra másolva

A kocsit M. Viktor vezette, az anyósülésen Schadl György ült, hátul pedig felesége, Baranyai Helga. Schadl háromnegyed egyre rendelte újbudai házukhoz sofőrjét, M. Viktort, nem sokkal később elindultak a ferihegyi repülőtér felé. 2021. november 5-e, péntek volt, Schadl György nevét az országban szinte senki nem ismerte. A feleségével Dubajba utaztak volna.

Az autót 13:38-kor állították félre a készenléti rendőrök közvetlenül a repülőtér prémium parkolójához vezető úton. A benne utazókat kiszállásra szólították fel, majd amikor ezt megtették, Schadlt és M. Viktort azonnal megbilincselték. Néhány percen belül elrendelték az előállításukat, amivel szertefoszlott a remény, hogy a végrehajtó házaspár külföldre utazhat. A nyomozók szerint azért mentek volna Dubajba, mert Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye az Egyesült Arab Emírségekkel.

A ferihegyi incidens előtt Schadl Györgyöt már több mint egy hónapja „Gyűjtő”, sofőrjét, M. Viktort pedig „Kés” néven hallgatták le. Bár a nyomozók ekkor még messze nem tárták fel teljesen Schadl ügyét, azt már régen sejtették, hogy Rehák Róberttel és Völner Pállal korrupciós hálózatot alakítottak ki a végrehajtói karban. Előállítása után egy nappal Schadl azt vallotta: feleségével csak turistaként utaztak volna Dubajba, a nyomozati anyagból viszont az rajzolódik ki, hogy a hatóságok szerint kapott egy fülest, és még a letartóztatása előtt menekült volna az országból.

„Kés” és a rejtélyes 16 ezer euró

Az előállítás után Schadlt és M. Viktort (Kést) azonnal elválasztották. Kést bilincsben néhány méterrel arrébb, egy épület mellé kísérték, ahol átvizsgálták a ruháját. A kabátja bal zsebében egy tömött fehér, A5-ös borítékot találtak, amiből 33 darab 200 eurós, 100 darab 100 eurós és 1 darab 20 eurós került elő. Amikor megkérdezték Kést, hogy a majdnem 6 millió forintot érő pénz az övé-e, azt mondta, nem. Arra, hogy akkor kié, vagy kitől kapta, nem volt hajlandó válaszolni.

Kést a rendőrök a Központi Nyomozó Főügyészségre szállították, ahol közölték vele, hogy következő lépésként a lakását fogják átkutatni. Kés elmondta, hogy nem az állandó lakcímén él, hanem Érden, egy olyan családi házban, ami Schadl egyik cégének tulajdona.

A házban a rendőrök kérdésére Kés már elismerte, hogy a pénzt Schadltól kapta, állítása szerint azt az iroda széfjébe kellett volna vinnie. A lakásban ezenkívül majdnem 3 millió forint készpénzt találtak, aminek eredetére Kés több, egymásnak ellentmondó verziót adott elő. Szintén találtak három gramm kannabisznak kinéző anyagot. Kést aznap estére a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, és 2022 májusáig letartóztatásban is maradt. (Késre, mint Schadl első számú intézőemberére, az ügyészség 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kért, de ő az előkészítő ülésen minden vádat tagadott.)

A jól ismert kék villogó

Megbilincselése után Schadl Györgyöt átvizsgálták a rendőrök, de a ruhájából csak néhány papírpénz és egy Audi kocsikulcsa került elő. A legnagyobb nála lévő érték a később több mint 7 millió forintra becsült, 18 karátos aranyból készült Breguet karóra volt, amit még a megbilincselésekor csatoltak le a csuklójáról. A rendőrök ezután Baranyai Helga táskáját és a kocsit is átvizsgálták.

A nő táskájából előkerült egy-egy diplomata-útlevél mindkettőjük nevére, amelyekre a magyar törvények szerint nem lettek volna jogosultak. Szintén előkerült egy BMW-kocsikulcs és egy sor boríték, amelyek közül az elsőben 368 darab 50 euróst és 100 darab 10 euróst találtak. Egy másik borítékban több száz dirhamot, több száz dollárt, illetve mindenféle eurós bankjegyeket találtak, a borítékok értéke külön-külön is több millió forint.

A rendőrök szintén találtak egy barna és a szürke kockás Louis Vuitton bőröndöt és két nagyobb Samsonite bőröndöt. A Škodán ott volt Schadl megszokott kék villogója, illetve a csomagtartóból előkerült két általános mentés és egy orvosi ügyelet feliratú tábla. (Schadl a Škodáját papíron egy privát mentőszolgálatnak engedte át, hogy a kék villogóval a buszsávban haladhasson és a tilosban parkolhasson, erről itt írtunk bővebben.)

A Késnél és a Helgánál lévő pénzről Schadl később vallomásában azt mondta: „Azért volt nálunk annyi készpénz, mert a szállodát Dubajban készpénzben szerettük volna kifizetni. Ennek a célja nem az volt, hogy bárkinek átadjam, hanem az, hogy 10 napra Dubajba indultunk nyaralni, ezt követően 1 hétig itthon lettem volna, majd ismét Dubajba mentem volna egy konferenciára.”

Páncélszekrény szexvideókkal

Az autó átkutatása után a nyomozók és a Schadl házaspár azok újbudai házához mentek. Schadl ügyvédje már itt várta őket, de a házkutatást nem tudta megakadályozni, és abba nem is szólhatott bele. A rendőrök itt már levették Schadlról a bilincset, így ő vezethette körbe őket, ő is adhatta át nekik a hálószobájában tárolt gumilövedékes pisztolyt, és ő nyitotta ki a Nemzeti Védelmi Szolgálat embereinek a páncélszekrényt.

A széf felső részében a nyomozók 8 darab kétmillió forintos pénzköteget és még egy rakás húszezrest találtak, ezenkívül papírokat dátumokkal, pénzösszegekkel és nevekkel. A páncélszekrény alsó részét még egy kulcs zárta, de Schadl először azt vallotta: nem tudja, hol a kulcs, ahogy azt sem, mi van abban a részben. A nyomozók a ruhásszekrény legfelső polcán a ruhák alatt megtalálták a kulcsokat, kinyitották az alsó részt, amiben szintén több köteg pénzre és egy csomó húszezresre bukkantak.

A páncélszekrényből ezenkívül előkerült egy sor ingatlan-adásvételi szerződés, még több pénz, valamint egy felirat nélküli A4-es borítékban „2 darab A4-es fehér kartonlapra kinyomtatott fénykép, amely egy hálószobát és két ruhátlan személyt intim helyzetben és további egy ruházat nélküli személyt, aki fényképez, ábrázol, mellette egy darab A4-es lap, melynek egyik oldalán Nokia Communication Centre szövegű számítógépről kinyomtatott ablakok, üzenetváltásokkal, valamint további kettő darab TDK DVD – R lemez […]”,amelyekre egy híres közszereplő neve volt írva.

Az ügyészség a felvételről később azt írta: „Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.” A szexvideót tartalmazó DVD-ket az ügyészség idén januárban megsemmisítette.

Azóta a vádlottak padján

Schadl és M. Viktor őrizetbe vétele után a nyomozók magasabb fokozatra kapcsoltak. A lehallgatást kiterjesztették Schadl feleségére, egy sor végrehajtóra és egy csomó bizalmasukra, valamint üzlettársukra. Schadl viszont valamiért még hónapokig reménykedett abban, hogy kiengedik a börtönből, határozottan kitartva amellett, hogy „nem fog bevallani olyat, amit nem csinált”.

Schadl Györgyöt vezetik bilincsben a Fővárosi Törvényszéken 2023. február 23-án – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Schadl Györgyöt vezetik bilincsben a Fővárosi Törvényszéken 2023. február 23-án – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A fentieken kívül a nyomozók Schadl lakásában és irodájában egy sor ékszert találtak, amelyeket férje letartóztatása után Baranyai Helga egy budai bankfiókban álló széfbe rejtett el. A rendőrök lehallgatták, megtalálták az ékszereket, a művelet miatt pedig pénzmosással vádolták meg, az ügyészség beismerés esetén két év felfüggesztett börtönbüntetést kért rá. Ő viszont azt mondja: nem a hatóságok, hanem a betörők elől rejtette el az ékszereket, ezért a tárgyalásuk előkészítő ülésén ártatlannak vallotta magát.

Az ügyészség Schadlra 200 millió, feleségére 50 millió forint pénzbüntetést kért, a házukban talált és lefoglalt temérdek húszezresből tehát valószínűleg semmit nem fognak viszontlátni. Szintén bukhatják a 168 karátos gyémántból és 157 gramm aranyból készült ékszerkészletet, amit Schadl 360 millió forintról alkudott le 70 millióra. Arról, hogy milyen különös körülmények között szerezte azt meg, itt írtunk bővebben.

A Schadl-ügy lényegét ebben a cikkben foglaltuk össze, ezenkívül érdekes lehet, hogy így hallgatták le és figyelték meg Schadl feleségét és bizalmasát, valamint hogy Schadlt egy szarral bekent falú, poloskáktól hemzsegő cellába zárták a börtönben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!