Hat végrehajtó elismerte, hogy Schadl György pénzért cserébe segítette őt pozícióba, a sofőrje tagadott

2023. február 21. – 11:11

Hat végrehajtó elismerte, hogy Schadl György pénzért cserébe segítette őt pozícióba, a sofőrje tagadott
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hat korrupcióval vádolt végrehajtó beismerte a bűnösségét a bíróságon a Schadl-Völner-ügy keddi tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.
  • Egy végrehajtó ártatlannak vallotta magát, védője pedig kezdeményezte Trócsányi László volt igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann korábbi államtitkár meghallgatását.
  • Schadl György sofőrje, aki a vád szerint a pénzeket vitte ide-oda, szintén tagadta a vádakat.
  • Az ügy egyik mellékszálában, ami egy oktatási központot érint, a vádlottak nem ismerték be bűnösségüket.
  • Schadl Györgyöt és Völner Pált csütörtökön hallgatják meg.

Több végrehajtó is beismerte a bűnösségét az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyében, a Schadl-Völner-ügyben a keddi előkészítő ülésen, a végrehajtói kar elnökének sofőrje és bizalmasa viszont tagadta a vádakat.

Hét olyan vádlott áll ugyanis a bíróság előtt, akik Schadl György segítségével úgy lettek végrehajtók, hogy vállalták: a leendő végrehajtói irodájuk nyereségének egészét vagy egy részét visszaadják Schadl Györgynek, ami néhány esetben többszázmilliós összegeket jelentett. Cserébe Schadl segített a kinevezésükben, és többen havi egy-két milliót is visszakaptak tőle. Schadl az ilyen kinevezésekkel pedig rendre jó ismerőséhez, Völner Pálhoz fordult.

A Fővárosi Törvényszéken a súlyos korrupciós ügyben egyelőre csak az előkészítő üléseket tartják. Ezeken röviden arról kérdezik a vádlottakat, bűnösnek vallják-e magukat vagy sem.

A vádlott végrehajtók

A vádlottak padján ülő végrehajtók közül ketten már korábban tettek beismerő vallomást. Kedden a bíróság mind a hét vádlottat meghallgatta.

  • V. Levente tizenkettedrendű vádlott beismerte a bűnösségét;
  • N. Gábor tizenegyedrendű vádlott beismerte a bűnösségét;
  • O. Ákos tizedrendű vádlott beismerte a bűnösségét;
  • F. Miklós kilencedrendű vádlott beismerte a bűnösségét, azt mondta,

„Azt a felelőtlen döntést, amit meghoztam 2019-ben, nagyon megbántam. Nem gondoltam, hogy ekkora bűntényt követek el, nem láttam ennek akkor a következményeit. Nem egy tipikusan vesztegetési szituációban éreztem magam. Azért vállaltam be, hogy javítsak az anyagi helyzetemen, de bebizonyosodott, hogy nem javította, hanem sokkal rosszabb helyzetbe kerültem”.

  • M. Eszter nyolcadrendű vádlott beismerte a bűnösségét;
  • Sz. Balázs hetedrendű vádlott beismerte a bűnösségét;
  • Cs. Éva hatodrendű vádlott volt kedden az egyetlen végrehajtó, aki a bíróságon nem ismerte be a bűnösségét, de azt elismerte, hogy háromszor pénzt adott át Schadl Györgynek, vagyis szerinte „polgári jogviszonyban” visszafizette a korábban kapott pénzt Schadlnak. Védője Trócsányi László volt igazságügyi miniszter (aki a vádlott végrehajtói kinevezésekor volt miniszter) és Vízkelety Mariann volt államtitkár, jelenleg miniszteri biztos és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke (aki aláírta a végrehajtók kinevezését) meghallgatását is kezdeményezte.

A végrehajtói vádlottakra az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetéseket és pénzbüntetéseket indítványozott a bíróságon, azok, akik beismerték bűnösségüket, ezt elfogadták.

A végrehajtók beismerései a későbbiekben okozhatnak gondot az ügy főszereplőinek, Schadl Györgynek és Völner Pálnak. Mivel a bíróság hátulról, előre halad a vádlottak meghallgatásában, így az elsőrendű vádlottat, Schadl Györgyöt és a másodrendű vádlottat, Völner Pált csak a harmadik napon, azaz most csütörtökön hallgatják meg. Az első nap azért felbukkantak: a végrehajtói kar elnökét, Schadl Györgyöt bilincsben, vezetőszáron hozták a Fővárosi Törvényszék dísztermébe, míg a fideszes exállamtitkár, Völner Pál otthonról érkezett, mert szabadlábon védekezhet.

A sofőr

A bíróság kedden Schadl György sofőrjét, M. Viktort is meghallgatta, aki a végrehajtói kar elnökének egyik legfőbb bizalmasa volt. A vádirat szerint például ő vitte a pénzt ide-oda Schadl és a végrehajtók között, de neki mondta Schadl Völner Pálra utalva azt is, hogy

„valami szatyorral, meg valami piát tegyél már! Mindegy, hogy mit, csak valami viszonylag normális piát. Nem kell izé, mert nem az a lényeg, csakhogy legyen ott nálad, tehát”.

A vádlott nem ismerte el a bűnösségét a keddi ülésen, és nem fogadta el a vádirat egyetlen rá irányuló pontját sem. Az ügyészség rá letöltendő börtönbüntetést indítványozott.

A legnagyobb halak még hátravannak

A korábbi ülésen négy vádlott is – az ügy kisebb halai – bűnösnek vallotta magát, de Schadl György pénzmosással vádolt felesége és apja nem. A keddi előkészítő ülés első felében több másik vádlott is ártatlannak vallotta magát. Ők a bonyolult ügy egyik mellékszálában érintettek. A vád szerint egy oktatási központ engedélyeit próbálták elsimítani, Völner Pál pedig még az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál is többször járt az ügyben.

Schadl Györgyöt vezetik el 2023 február 17-i első tárgyalásról – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Schadl Györgyöt vezetik el 2023 február 17-i első tárgyalásról – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Összesen huszonkét vádlottja a korrupciós ügynek, amiben a vád a többi közt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, visszaélés a hivatali helyzettel és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás. A bonyolult vád lényege: Schadl György „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Ez az ügyészség szerint úgy nézett ki, hogy Schadl javaslatai alapján Völner jelezte az illetékes főosztálynak a minisztériumban, hogy kiket kéne végrehajtónak kinevezni.

Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. És hogy mindezt miből finanszírozta a végrehajtói kar elnöke? A nyomozók szerint maga Schadl szintén pénzt kapott azoktól, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre, emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Négy másik vádlottra – beismerés esetén – letöltendő börtönbüntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, tizenöt vádlottra próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy vádlottra pedig pénzbüntetést kért az ügyészség.

Az előkészítő ülések végeztével május-júniusban indulhat el a valódi büntetőper.

Az ügy eddig nyilvánosságra került részleteiről itt írtunk bővebben, alább pedig videós összefoglalónkat nézheti meg a Völner–Schadl-per első üléséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!