Schadl bilincsben, Völner a kezét tördelve ült a bíróságon

2023. február 17. – 11:25

Schadl bilincsben, Völner a kezét tördelve ült a bíróságon
Völner Pál beszél a bírónővel – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bilincsben, vezetőszáron érkezett a Fővárosi Törvényszék dísztermébe Schadl György, a végrehajtói kar elnöke, társa, a fideszes exállamtitkár Völner Pál viszont otthonról. Rajtuk kívül még húsz vádlottja van az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének, amiben a vád a többi közt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, visszaélés a hivatali helyzettel és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás.

Az ügyben pénteken indult az előkészítő ülés, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, mivel kordonokkal védték a sajtótól a vádlottakat, köztük Völner Pált és Schadl Györgyöt is. Míg az elsőrendű vádlott, Schadl a maszkja mögött és a kék-fehér mintás zakójában magabiztosnak tűnt, a másodrendű vádlott Völner gyakran a kezét tördelve ült a székében. A legtöbb vádlott, köztük Schadl György, a felesége és az apja sem engedték, hogy a tárgyalóteremben fotózzák őket, Völner Pál viszont beleegyezett, hogy a sajtó képeket csináljon róla.

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre, emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Az ügyész olvassa fel a vádpontokat – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Az ügyész olvassa fel a vádpontokat – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Négy másik vádlottra – beismerés esetén – letöltendő börtönbüntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, tizenöt vádlottra próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy vádlottra pedig pénzbüntetést kért az ügyészség.

A vád

A pénteki előkészítő ülés csak az első a négyből, és még jó ideig nem hallgatja meg a bíróság sem Schadl Györgyöt, sem Völner Pált – a bíróság ugyanis a huszonketted rendű vádlottól indul majd visszafelé. A bíró a napot azzal nyitotta meg, tudja, hogy az ügy sokakat érdekel, de „ez egy tárgyalás, nem pedig valóságshow”.

Ezek után Schadl és Völner védője is arra panaszkodott, nem kapták meg sem ők, sem a bíróság a teljes nyomozati anyagot az ügyészségtől, így a tárgyalást el kell halasztani. A bíró viszont azt mondta, csak a mellékletek érkeztek meg később, így nem látja akadályát annak, hogy folytassák az ügyet.

Völner a vádlottak padján – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Völner a vádlottak padján – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Így aztán előbb a vádiratot olvasták fel. Az ügyészség szerint az ügy lényege, hogy Schadl György „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal. Völner rendszeresen 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől – összesen legalább 83 millió forintot –, és az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket.

Ez az ügyészség szerint így nézett ki: Schadl javaslatai alapján Völner jelezte az illetékes főosztálynak a minisztériumban, hogy kiket kéne végrehajtónak kinevezni. A minisztérium másik államtitkára, Vízkelety Marian – akire Völner is mutogatott a vallomásában – pedig aláírta a kinevezéseket, bár a vád szerint nem tudta, hogy ilyen módon jutottak el hozzá a nevek.

Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. Ezeket a pénzeket Schadl a végrehajtói irodájának és otthonának széfjében tartotta, innen vagy ő, vagy segédje, a negyedrendű vádlott számolta ki az aktuális összegeket.

És hogy mindezt miből finanszírozta a végrehajtói kar elnöke? A nyomozók szerint maga Schadl szintén pénzt kapott azoktól, akiket a végrehajtói pozícióba segített. A kapott összegeket egy másik segédjével Excel-fájlokban vezette – ez a bizalmasa kötött vádalkut az ügyészséggel. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.

A tárgyalást vezető Dr. Tóth Erzsébet bírónő – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
A tárgyalást vezető Dr. Tóth Erzsébet bírónő – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

De az ügyészség szerint Völner vállalta például azt is, hogy Schadl egyik cégére az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kiírat egy milliárdos pályázatot, és ezt elnyerve szép pénzhez juttatják a vállalkozást, amely egyébként papíron vízüzemű motorral kísérletezik, és a paksi atomerőműhöz szolgáltatna innovációt. Hiába mondták Völnernek, hogy nem is biztos, hogy működőképes ez a dolog, Varga Judit miniszterhelyettese közölte: a pénz elnyerése után úgysem ellenőrzi ezt senki.

Schadl és Völner is tagadta a saját vallomásában, hogy bűncselekményt követtek volna el. Schadl például azt mondta, sosem adott pénzt Völnernek, legfeljebb szeszes italt, arról pedig „elképzelése sincs”, hogy jönne a képbe egyáltalán a volt igazságügyi miniszterhelyettes.

Hogy derült ki ez az egész?

Az egész 2021 elején kezdődött, amikor egy korrupt NAV-os középvezetőt kezdett el lehallgatni a Nemzeti Védelmi Szolgálat – ő R. Róbert, a harmadrendű vádlott, aki névvel és arccal is vállalta magát a bíróságon. Azt gyanították, hogy a NAV-os kenőpénzért cserébe intézi el, hogy bizonyos adóhatósági ügyek ne végződjenek büntetéssel. A lehallgatások közben derült ki, hogy a beszélgetésekben részt vesz Schadl György végrehajtó, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke is. Áprilistól őt is elkezdték lehallgatni, és arra jutottak, hogy többféle típusú korrupciós ügyben van benne. A védelmi szolgálat 2021 őszén tett feljelentést az ügyészségen, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig nyomozni kezdett.

Völner a tárgyalás szünetében – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Völner a tárgyalás szünetében – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Novemberben a repülőtéren letartóztatták a feleségével épp Dubajba készülő Schadl Györgyöt. Ekkor a nyilvánosság még nem tudott más szereplőkről, de decemberben aztán robbant a bomba: a legfőbb ügyész kezdeményezte Völner Pál fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Schadl lehallgatása közben ugyanis arra jutottak, egyik kapcsolata az ügyintézéseknél maga Völner Pál, aki kenőpénzekért cserébe elintézett dolgokat Schadlnak.

Az ügy kirobbanása óta Völner személyesen nem szólalt meg nyilvánosan, de ügyvédjén keresztül már többször adott ki közleményt. Ilyenkor mindig ártatlannak vallotta magát. Szerinte nem is tudta befolyásolni a végrehajtói kinevezéseket, mert nem ő döntött ezekben a témákban, hanem a minisztérium másik államtitkára.

Schadl Györgyöt vezetik el a tárgyalásról – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Schadl Györgyöt vezetik el a tárgyalásról – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A letartóztatásban ülő Schadl sem szólalt meg nyilvánosan, de vallomásából kiderült, tagadta, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, szerinte sosem adott neki pénzt, legfeljebb szeszes italt, arról pedig „elképzelése sincs”, hogy jönne a képbe egyáltalán Völner.

Az ügy eddig nyilvánosságra került részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!