RTL: Völner a vallomásában azt állítja, nem kapott 83 millió forint kenőpénzt Schadl Györgytől

2023. január 23. – 17:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Rtl.hu információi szerint a korrupcióval vádolt volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál azt írta a tavaly márciusi vallomásában, hogy senkitől sem kapott kenőpénzt, és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

„A gyanúsításban foglalt állítások teljesen életszerűtlenek. 14 éves koromban létesítettem először munkaviszonyt. Mindig munkából kerestem meg a jövedelmemet” – az RTL szerint egyebek mellett ezzel védekezett Völner a Schadl-ügyként ismertté vált eljárásban.

Az ügy 2021 decemberében robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség azt közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől azért, hogy végrehajtói kinevezéseket intézzen el neki.

Völner ezzel kapcsolatban azt írta, hogy 2015-ös államtitkári kinevezése utána az Igazságügyi Minisztérium szervezeti és működési szabályzata alapján nem hozzá tartoztak a végrehajtókkal kapcsolatos ügyek, ezért szerinte nem is tudta befolyásolni a végrehajtói kinevezéseket, mert nem ő döntött ezekben a témákban, hanem a minisztérium másik államtitkára.

Völner azt írta, hogy a végrehajtókkal a kollégája, az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár tartotta a kapcsolatot. „E tekintetben teljeskörűen Dr. Vízkelety Mariann, később Dr. Hajas Barnabás államtitkárok jártak el, én csak néhány kiemeltebb protokolláris eseményen szerepeltem. A nevezett államtitkárok egyébként véleményem szerint semmilyen módon és senki által nem voltak befolyásolhatók, feladatukat mindvégig kiemelkedően és kiválóan látták el.”

Völner a 15 oldalas írásbeli vallomásában arról is írt, hogyan ismerte meg Schadlt. „A minisztériumba új emberként kerülve olyan hírekre emlékszem, hogy a végrehajtói szabályozás reformjait követően ő az az ember, aki alkalmas arra, hogy rendet teremtsen a korábbi zavaros kamarai viszonyok után. (…) Agilis fiatal vezetőnek tűnt, aki elkötelezett a végrehajtói kar megújítása mellett.”

Később úgy fogalmazott: „Schadl Györggyel munkánkból kifolyólag sokszor találkoztam, kifejezetten jó munkakapcsolat alakult ki, többször ebédeltünk együtt. Névnapokhoz, ünnepnapokhoz kötődően italt is ajándékoztunk egymásnak. Emlékezetem szerint 2021. április 15-én, György napra tekintettel én ajándékoztam a részére italt, hogy ő is adott volna italt, nem emlékszem, de nem zárom ki” – írta.

„A gyanúsításban szereplő azon állítást, hogy én Schadl Györggyel 2017 augusztusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakítottam ki teljesen megalapozatlan, nem igaz.

Nem igaz az az állítás sem hogy a korrupciós kapcsolat keretében rendszeresen 2-5 millió forint úgynevezett rendelkezésre állási pénzt kaptam volna Schadl Györgytől (…) A gyanúsításban szereplő 83 millió forint jogtalan előnyt sem egyben, sem részletekben nem vettem át”

– írta Völner a kenőpénzek elfogadásának vádjával kapcsolatban.

A Schadl–Völner-ügynek a vádirat szerint összesen 22 vádlottja van, a bírói végrehajtói kar elnökén és a volt igazságügyi államtitkáron kívül még 20 ember. Az ügyészség azt indítványozta, hogy – beismerés esetén – Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra ítélje a bíróság.

„60-70 országgyűlési képviselő feldobása is felmerült”

A börtön ülő Schadl György „nem beazonosítható személyi körrel” akart kapcsolatba lépni, akiktől azt várta, hogy előmozdítsák az ügyét. A várt segítség elmaradása esetén pedig „60-70 országgyűlési képviselő feldobása” is felmerült – az Rtl.hu információ szerint a bíróság tavaly ezzel indokolta, miért kell meghosszabbítani Schadl feleségének a lehallgatását.

A nyomozati anyagok és hangfelvételek szerint Schadl a letartóztatása óta rendszeresen beszélt felségével, Baranyai Helgával. Az egyik hívás alkalmával Schadl azt üzente a feleségén keresztül egy közös ismerősüknek, hogy: „Nyalogassa körbe a barátaimat, hogy haladjunk az üggyel.” Schadl egy másik lakalommal pedig elkeseredetten arról beszélt, hogy:

„Egy ruppót nem ér az életem, egy forintot nem ér, ha egy kicsit is reálisan nézzük.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!