A 24.hu kapcsolatot talált Schadl György bizalmasa és Rogán Antal kabinetfőnöke között

2023. február 17. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Több olyan szálat is talált a 24.hu a Völner–Schadl-ügy nyomozati irataiban, amelyek arra utalnak, hogy az eddig feltételezettnél is bizalmasabb kapcsolat lehetett Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnöke között. Ezek a kapcsolatok azonban a súlyos korrupciós ügyben ma kezdődő büntetőper vádiratában egyáltalán nem szerepelnek.

Az ügy negyedrendű vádlottja M. V., aki Schadl György bizalmas munkatársa volt. Ő a végrehajtók elnökének sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozott. Az ő feladata volt a készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása, a pénzváltás, de süteményt is vitt Schadl feleségének, aki szintén a vádlottak padjára került. A nyomozásnál a rendőrök részletesen elemezték M. V. naplóbejegyzéseit, valamint a telefonján elmentett szöveges üzeneteket.

Ezek között található egy 2021. április 23-ára rögzített feladat. M. V.-nek Nagy Ádámot kellett felhívnia, és elvinnie hozzá egy autót. A 24.hu azt írja: a bejegyzés alapján egyértelmű, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökéről van szó, a sofőr ugyanis feljegyezte a címet, ahova mennie kell. A szóban forgó ingatlanról pedig a lap korábban megírta, hogy az a miniszter kabinetfőnökének családjához tartozik.

Az nem derült ki, hogy Schadl bizalmasa milyen autót és miért vitt Nagy Ádámnak. A 24.hu megkereste az ügyben a Miniszterelnöki Kabinetirodát és Nagy Ádámot is, aki nemrég bekerült a részben állami tulajdonba került Vodafone igazgatóságába. Válasz egyik helyről sem érkezett.

A Nagy Ádám név egy másik naplóbejegyzésben is feltűnik, de itt nem bizonyítható más adattal, hogy Rogán munkatársáról vagy annak csak egy névrokonáról van-e szó. A naplóbejegyzés szerint Schadl emberének 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy Mini Cabrio típusú autót, azt kellett elvinnie egy bizonyos Nagy Ádámhoz. Megjegyzésként még az is szerepel, hogy „1 120 000 kesztyűtartóba”.

A nyomozati anyagokból nem derül ki, és a 24.hu kérdésére sem árulták el azt a hatóságok, hogy Rogán Antal kabinetfőnökét kihallgatták-e az ügyben. Korábban napvilágra került például, hogy feltehetően Schadl segített Nagynak a jogi diplomához szükséges vizsgák teljesítésében. Akadt olyan vizsga, amelyen a nyomozók szerint ott sem volt Nagy Ádám, sőt még a jelentkezését is Schadl intézhette.

M. V. ügyében az ügyészség két és fél év letöltendő börtönbüntetést javasol. A férfi a végrehajtók elnökének naplóját is gyakran vezette, ehhez pedig szöveges üzenetekben kapott utasításokat főnökétől. Az üzenetváltásokból kiderült, hogy Schadl György többször találkozott egy Nagy András nevű férfival vagy az Orbán Viktor miniszterelnök főhadiszállásául is szolgáló Karmelitában, vagy a Garibaldi utca 2. szám alatt, ahol a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda működik.

A rendelkezésre álló adatokból nem tudni biztosan, hogy ki lehet az üzenetekben említett Nagy András. A már említett Nagy Ádám teljes neve egyébként Nagy Ádám András, és az ő édesapját is Nagy Andrásnak hívják, bár az nem ismert, hogy neki bejárása lenne a minisztériumba. A 24.hu korábban többször írt Nagy András ingatlanügyeiről annak kapcsán, hogy Rogán Antal tőle bérelte budai luxuslakását, sőt ő vette meg Rogán Cecíliától azt a balatonlellei nyaralót is, amit a miniszter vitt a házasságba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!