Segített elindulni végrehajtóknak, majd az osztalékból részesedést kapott Schadl György

2022. december 11. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

Schadl György fizette egyes végrehajtói irodák beindítását, aztán később az irodák működéséből származó osztalék nagy része visszajutott hozzá – írja a Blikk a birtokába került nyomozati anyagok alapján.

A dokumentumok szerint több végrehajtó tagadta, hogy korrupciós kapcsolat állt volna fenn a Bírósági Végrehajtói Kar elnökével. Beismerte viszont bűnösségét például Sz. Balázs, aki arról számolt be, hogy Schadl helyettese, F. Vivien vetette fel neki, legyen végrehajtó, amit az elnöke el tud intézni. Cserébe a leendő irodája osztalékának egyharmad részét kell Schadl Györgynek átadnia, a fennmaradó részt pedig a végrehajtó megfelezi F. Viviennel. „2018-tól évi 50-100 millió forintot fizettem ki F. Viviennek” – mondta. Attól tartott, ha nem fizet, az elnök el fogja lehetetleníteni a végrehajtói munkáját.

Egy másik vádlottat, F. Miklóst saját bevallása szerint úgy neveztek ki végrehajtónak, hogy túlzott szakmai tapasztalattal, és a praxis elindításához szükséges anyagiakkal sem rendelkezett, ezért elfogadta Schadl segítségét. Ez azt jelentette, hogy havi 2 millió forintot kap, cserébe 2 éven keresztül átadja Schadlnak az iroda teljes adózott bevételét. Vallomása szerint 180 milliót át is adott.

Schadl tagadta, hogy a végrehajtói kinevezéseket befolyásolta volna. És szerinte volt olyan, hogy kölcsönt adott készpénzzel vagy utalással egyes végrehajtóknak, de korrupciós kapcsolatban nem állt velük.

A Schadl–Völner-ügy tavaly december 7-én robbant ki. A fideszes parlamenti képviselő, volt igazságügyi államtitkár a gyanú szerint pénzt kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől, hogy az általa megadott személyek kapják meg bírósági végrehajtói kinevezésüket. Völner mentelmi jogát tavaly decemberben vonták meg, a politikus lemondott államtitkári posztjáról.

Völner és Schadl ellen október végén emeltek vádat, Völner Pálra nyolc, Schadl Györgyre tíz év börtönt kért az ügyészség. A Schadl–Völner-ügynek a vádirat szerint összesen huszonkét vádlottja van, a bírói végrehajtói kar elnökén és a volt igazságügyi államtitkáron kívül még húsz ember. A Schadl–Völner-ügyről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!