Nem vallotta bűnösnek magát Schadl György pénzmosással vádolt felesége és apja sem, de négy másik vádlott igen

2023. február 17. – 15:32

Nem vallotta bűnösnek magát Schadl György pénzmosással vádolt felesége és apja sem, de négy másik vádlott igen
Schadl György a bíróság előtt a tárgyaláson – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ismerte el bűnösségét Schadl György pénzmosással vádolt felesége és Schadl György apja sem a bíróságon az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyében, a Schadl-Völner-ügy pénteki előkészítő ülésen.

A bíróság most kezdte el röviden meghallgatni a vádlottakat, de ilyenkor csak arról kérdezik őket, bűnösnek vallják-e magukat vagy sem. Hátulról haladnak előre a vádlottak meghallgatásában, így az elsőrendű vádlottat, Schadl Györgyöt és a másodrendű vádlottat, Völner Pált csak a jövő héten hallgatják meg. Ők a többi vádlott meghallgatásán pénteken már ott sem voltak. A nap első részében viszont igen: Schadl Györgyöt bilincsben, vezetőszáron hozták a Fővárosi Törvényszék dísztermébe, míg Völner Pál otthonról érkezett, mert szabadlábon védekezhet.

Így Schadl György már akkor sem volt ott, amikor a bíróság a feleségét és az apját kérdezte arról, bűnösnek vallják-e magukat. A vád szerint ugyanis Schadl György az őrizetbe vétele után a börtönből azzal hívta fel a két családtagját, hogy egy bankfiókban béreljenek széfet, és oda rejtsék el a még le nem foglalt órákat és ékszereket. Ők így is tettek, széfet béreltek Schadl apjának nevére, és elhelyezték benne a csaknem 110 millió forint értékű ékszert és luxusórát. A vád szerint erre azért volt szükség, hogy az órákat és az ékszereket ne lehessen a végrehajtói kar elnökéhez kötni, és meghiúsítsák azok lefoglalását. A hatóságok így az egyik házkutatásnál ezeket nem találták meg Schadl Györgyék otthonában, csak később találták meg az elrejtett értékeket. Azóta pedig Schadl feleségét és apját is különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják.

„Nem követtem el semmiféle bűncselekményt, nem kívánok lemondani a tárgyaláshoz való jogomról”

– mondta a bíróságon Schadl György apja. Ugyanezt mondta Schadl György felesége is. A bíróság pénteken rajtuk kívül még meghallgatott több vádlottat is – az ügy kisebb halait, akiknek többsége beismerte a bűnösségét.

Így tett például a huszonkettedrendű vádlott, P. Márton – aki jogászként dolgozik és Schadl ismerőse. A vád szerint ő kötött össze egy olyan szereplőt Schadl Györggyel, akit végül korrupt módon végrehajtónak neveztek ki.

„Azért ismerem be a bűnösségemet, mert az úgy történt, ahogy az ügyészség a vádiratban előterjesztette. Elnézést kérek, megbántam”

– mondta. A vádlott ezzel elfogadta az ügyészség indítványát a felfüggesztett börtönre és nyolcmillió forintos büntetésre.

A huszonegyedrendű vádlott, P. Béla is beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A vádlott a végrehajtói kar hivatalvezetője volt, a vád szerint Schadl kívánságainak megfelelően pontozta a végrehajtói pályázatokat. A vádlott ezzel elfogadta, hogy maximum hárommillió forintos pénzbüntetésre ítéljék.

A tizenkilencedrendű vádlott, B. László szintén beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A vád szerint ő segített Schadl Györgynek, hogy a túlépített nyaralójának megadják a használatba vételi engedélyt. Az ügyészség azt indítványozta, hogy felfüggesztett börtönt és tizenötmillió forintos büntetést kapjon. A vádlott a bíróságtól azt kérte, ha lehet, mérsékeljék a pénzbüntetését, mert albérletben lakik.

A tizenhatodrendű vádlott, P. Béla is beismerte a bűnösségét, így ő is elfogadta az ügyészség indítványát a felfüggesztett börtönre. A huszadrendű vádlott, Sz. Gábor viszont nem ismerte be a bűnösségét a különösen nagy kárt okozó csalás vádjában, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem.

Összesen huszonkét vádlottja van az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének, amiben a vád a többi közt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, visszaélés a hivatali helyzettel és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás. A többi vádlottat – Schadl Györggyel és Völner Pállal együtt – jövő héten hallgatják majd meg.

Völner Pál a vádlottak padján – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Völner Pál a vádlottak padján – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre, emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Az ügy eddig nyilvánosságra került részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!