„Grécstől kapott szatyor irodában Gyurinak odaadni” – sok szála lehet még a Schadl-ügynek

Legfontosabb

2023. február 27. – 07:03

„Grécstől kapott szatyor irodában Gyurinak odaadni” – sok szála lehet még a Schadl-ügynek
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Én még életemben nem pipáltam ilyet” – mondta a telefonba Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2021. május 12-én reggel, miután „egy jó képességű közlekedési rendőr” megállította a XI. kerületben, amiért jogellenesen használt szirénát a Škodáján. Grécs Lászlót hívta, ő volt ugyanis a vezetője annak a privát mentőszolgálatnak, amelyiknek Schadl papíron átengedte a Škoda üzemeltetését, hogy villogóval száguldozgasson és parkolhasson tilosban.

A közlekedési rendőr azt kifogásolta, hogy a mentőszolgálat nevét nem tüntették fel az autón, holott így lett volna szabályos, és persze azzal is gondja volt, hogy miért Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke vezeti az autót, amit elvileg egy mentőszolgálat használ. Egy héttel később meg is érkezett a rendőrségi határozat, amiben a rendőrség visszavonta a megkülönböztető jelzés használatára kiadott engedélyt. Schadl tajtékzott.

„Mi a fasz köze van annak ahhoz, hogy engem megállít, oszt azt mondja, a nyilvántartásból látja, hogy ki vagyok. Az egy adat, de egyébként még személyi sem volt nálam pechemre”

– panaszkodott a telefonba Grécsnek, miután megkapta a rendőrségi határozatot. De nem ez volt Schadl legnagyobb pechje, hanem az, hogy akkor már a Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozói hallgatták a telefonbeszélgetéseit.

Így azt is hallották, ahogyan megegyeznek, hogy Grécs „intéz” egy új céget, abban Grécs lehet ügyvezető, Schadl pedig résztulajdonos, és ezzel kikerülik majd a szirénahasználattal kapcsolatos végzést. Az MBVK elnöke jelezte is, hogy „szívesen be is száll a történetbe, mert így a kurva kocsik miatt nem kell majd magyarázkodni”.

A Völner Pált is érintő korrupciós gyanú mellett ezt az ügyet is taglalta indoklásában a Fővárosi Nyomozó Főügyészség, amikor 2021 szeptemberében büntetőeljárást kezdeményezett Schadl és társai ellen. Az ügyészek azt írták:

„A rendőrségi döntés kijátszása érdekében 400 ezer forintért vásároltak egy céget, amelynek nevét meg akarják változtatni, […] Dr. Grécs László és dr. Schadl György abban állapodtak meg, hogy átutalják az ismeretlen cégtulajdonos számlájára a törzstőkét, az illető pedig vissza fogja nekik adni. A színlelt jogügylet létrehozására azért van szüksége, hogy ezáltal használhassa a cég megkülönböztetett jelzéssel ellátott járműveit. Erre Schadl pénzt sem akar szánni, ezért a törvény által az üzletszerzéshez megkövetelt törzstőke megfizetési kötelezettségnek is csak látszólag kíván eleget tenni.”

A büntetőeljárás el is indult, azóta többeket őrizetbe vettek – köztük Schadlt. Házkutatást tartottak Grécs cégénél, a Hungary Ambulance Kft.-nél, és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar székházából is több, Grécset és cégeit érintő dokumentumot hoztak el a nyomozók. Találtak egy olyan szerződést is, ami felveti a gyanút, hogy az MBVK 2020 tavaszán túlárazott Covid-teszteket rendelhetett a Hungary Ambulance-től, és az ajánlatkérést sem csinálták meg rendesen. Grécs neve többször előkerül – gyakran milliós tételek mellett – azokban a táblázatokban is, amikben az ügyészség szerint Schadlék a törvénytelen bevételeket és kiadásokat vezették.

Arról, hogy Schadl mennyire kiakadt, amiért elvették a szirénáját, már beszámolt tavaly a 444.hu, de a sztori legérdekesebb része nem ez, hanem hogy kicsoda is pontosan Grécs László.

Grécs volt az, aki a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Schadl őrizetbe vétele idején épp komoly terveket szövögetett az MBVK elnökével, és céljaik elérése érdekében ő volt

„Ádámnál is, a Tóninál is, meg a Barbaránál is”.

Miután ezt a részletet Hadházy Ákos nyilvánosságra hozta, elterjedt a közvélekedés, miszerint itt Rogán Antalról (Tóni), Nagy Ádámról, Rogán kabinetfőnökéről, és Rogán feleségéről, Barbaráról beszéltek. Erre vonatkozó egészen konkrét nyom azonban nincs a nyomozati iratok között, és sajnos kétséget kizáróan nem derül ki az sem, mi lehetett az „a nagyobb történet, ami körvonalazódott” Schadl, Grécs, Ádám, Tóni és Barbara között.

Covid-teszt 49 500 forintért

A nyomozókban nyilván joggal merült fel: miért éri meg Grécsnek az, hogy a cége nevét adja Schadl törvénytelen szirénahasználatához, milyen előnyhöz jutott egyáltalán ezzel? A kérdés megválaszolása érdekében megpróbálták felfejteni, milyen kapcsolat fűzte a férfit Schadlhoz és a Magyar Bírósági Végrehajtói Karhoz.

Schadl munkatársainak feljegyzéseiben gyakran előkerült Grécs neve, sokszor az autóval összefüggésben, de sokszor attól függetlenül is, például:

  • 2019. 06. 26. „Grécs László 336550 Ft + ajándékkosár”
  • 2019. 10. 14. „Grécs Lászlót hivni Gyuri hátsó villogó nem megy plussz villogók hátra és legyen hangosabb”
  • 2020. 03. 19. „1 mFt Grécs Lacinak tőle borítékot elhozni?”
  • 2020. 07. 10. „Grécs 20 mFt Úszódaru utca 5.”
  • 2020. 12. 02. „Grécs Laci 350000 Mammutnál”
  • 2021. 04. 27. „Grécstől kapott szatyor irodában Gyurinak odaadni”

Amikor F. Vivient, Schadl munkatársát kérdezték Grécsről és ezekről a pénzekről, azt mondta:

„Úgy tudom, Grécs László egy egészségügyi szolgáltató, aki korábban a Kar megbízásából COVID tesztelést végzett az összes végrehajtó irodában dolgozó munkatárs részére. Ez még az első hullámban volt. Azt nem tudom, hogy milyen kapcsolat volt még köztük, de a befizetéseit akár nevezhetjük »hálapénznek« is, hiszen Gyuri intézte a megrendelést a Kar részéről.”

A nyomozók meg is találták a Covid-tesztekre vonatkozó szerződést, amiről F. Vivien beszélt.

2020 áprilisában az MBVK nevében Takács Katalin hivatalvezető levélben kérte Völner Pál miniszteri biztost, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésül engedélyezze a karnak kézfertőtlenítők és koronavírus-gyorstesztek beszerzését, és hogy ennek érdekében keretszerződést kössenek a Hungary Ambulance Mentőszolgálat Kft.-vel, Völner pedig ezt engedélyezte is. A Hungary Ambulance egy, a magyar magánmentőzésben ismert cég, 2011-ben alapította Grécs, és másfél évig Welsz Tamás is résztulajdonos volt a kft.-ben.

Az MBVK 2020. április 20-án meg is kötötte a szerződést  500 darab 300 milliliteres kézfertőtlenítőre, darabonként 1090 forintért. Manapság ez a termék valamivel olcsóbban is megszerezhető, de az 1090 forintos ár 2020 tavaszán átlagosnak mondható, hiszen akkoriban, a koronavírus-válság első hulláma idején, sokkal nagyobb volt a kereslet az ilyen fertőtlenítőkre.

2020. május 7-én az MBVK arról egyezett meg a Hungary Ambulance-szal, hogy a cég az ország végrehajtó irodáiba kiszállva tesztel majd 1570 embert NADAL COVID-19 IgG/IgM rapid teszttel, fejenként 49 500 forintért. A megállapodás szerint az ár tartalmazta magát a tesztet, valamint a tesztet végző kiszállási díját is.

Nem világos, hogy mire kellett 1570 teszt, amikor – ahogy korábban az RTL is beszámolt róla – abban az időben az érintett dolgozói és bírósági végrehajtói létszám 250 fő volt, de ha a munkatársakat és a munkatársak hozzátartozóit is tesztelik, talán indokolt lehet a szám. Az ár viszont még akkor sem: az ilyen gyorstesztek ára akkoriban kb. 8500-10 000 forint volt, más cégek kiszállási díjjal együtt sem kértek többet 25-30 ezer forintnál. Ráadásul a megállapodás szerint mindegyik tesztre rászámolták a kiszállási díjat, valójában viszont nem kellett minden tesztalanyhoz külön kiszállni, a tesztelő csak elment egy végrehajtói irodába, és ott tesztelte a dolgozókat.

Hogy egy teszt nem kerül ennyibe, azt még az érintetteknek is tudniuk kellett, hiszen Schadl sofőrje 2021. január 18-án az alábbi naptárbejegyzést mentette el a telefonjába:

Grécs Laci hivni Enikő tesztjét kifizetni 19500 Ft Topolya utca.

A tesztelésért összesen 77,7 millió forintot kapott a Hungary Ambulance.

Az MBVK vezetése azonban nem szerződhetett csak úgy le a Hungary Ambulance-szal, ajánlatot kellett kérnie máshonnan is, hogy kiválaszthassa a legkedvezőbbet. Takács Katalin hivatalvezető be is kért még két ajánlatot, az egyiket a Nexus Management Medical Kft. adta, a másikat pedig az Oxyteam Országos Sportmentőszolgálat Kft. Mit ad isten, mindkettő pont drágább volt néhány ezer forinttal Grécsék ajánlatánál, ezért is szerződött végül az MBVK a Hungary Ambulance-szal.

Azonban a két másik ajánlattevőt is viszonylag könnyen össze lehet kötni Gréccsel. Az Oxyteamben a kétezres években ügyvezető és tulajdonos is volt, igaz, az ajánlattétel időpontjában már papíron nem volt köze a céghez. Az akkori ügyvezető, dr. Nagy Tibor István viszont szintén kapcsolódik hozzá, másik cégének korábbi székhelye megegyezik Grécs lakcímével.

A másik ajánlattevő, a Nexus Management pedig közös telephelyen osztozik a Hungary Ambulance-szal a Topolya utcában. A Nexus ajánlata egyébként sem stimmel, hiszen a 2020. április 12-én kelt árajánlatot egy Koller Dániel nevű férfi írta alá ügyvezetőként, holott a cégadatbázis szerint Koller csak három hónappal később, július 8-án lett a cég ügyvezetője, tehát amikor az árajánlatot kiállította, hivatalosan az égvilágon semmilyen köze nem volt a céghez, aminek nevében aláírt.

Akárhogy is, ez sem tűnt fel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetésének, nem láttak semmi gyanúsat az ajánlatokban, így szerződtek le Gréccsel tesztenként 49 500 forintos áron.

Kérdéseinkre a Központi Nyomozó Főügyészség elismerte, hogy Grécs és a tesztek ügyében nyomozás elkülönítéséről döntöttek, majd ügyet áttették a hatáskörrel rendelkező Budapesti Rendőr-főkapitányságra. A BRFK-nál annyit mondtak, hűtlen kezelés miatt nyomoznak, de azt, hogy eddig kit és miért hallgattak ki, nem árulhatják el.

A hivatal vezetője

A koronavírustesztekkel kapcsolatos összes dokumentumon Takács Katalin, az MBVK jelenleg is posztján lévő hivatalvezetőjének aláírása szerepel. Takács akkor került a hivatalvezetői posztra, amikor már Schadl volt az MBVK elnöke, végrehajtó forrásaink szerint az elnök és a hivatalvezető szorosan együttműködve intézték a végrehajtók ügyeit.

Takács elődje, P. Béla a most folyó ügy egyik vádlottja, és néhány napja be is vallotta bűnösségét, elismerte, hogy Schadl György nyomására és kérésére a bírósági végrehajtói pályáztatás során magasabb pontot adott az indokoltnál a Schadl által kiszemelt jelölteknek. A vádirat hét ilyen esetben való közreműködésért javasolta a bíróságnak elmarasztalni P. Bélát, aki tehát mind a hét esetet elismerte. A vádirat felfüggesztett börtönbüntetést javasolt kiszabni rá, emellett 3 millió forintnyi pénzbüntetést, emellett P.-t el is tiltották attól, hogy közszolgálati jogviszonyban foglalkoztassák.

De Takács Katalinnak nem csupán az elődje került a vádlottak közé, hanem az élettársa is, P. Márton a Schadl-per huszonkettedrendű vádlottja. Az ügyészség szerint Schadl azzal kereste meg, hogy ajánljon megbízható embert végrehajtónak, és ő ajánlott is. P. Márton is beismerte bűnösségét.

Takács Katalinnak tehát a főnöke, az elődje és az élettársa is a vádlottak padjára került, ő viszont továbbra is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatalvezetője.

FRISSÍTÉS 10:07

Cikkünk eredeti verziója félreérthetően fogalmazott a P. Márton által elkövetett cselekményekkel kapcsolatban, és azt a látszatot kelthette, mintha P. Márton a vád szerint anyagi haszonra is szert tett volna azzal, hogy beajánlott egy végrehajtót Schadl Györgynek. Valójában az, hogy P. Mártonnak anyagi haszna is származott volna a cselekményéből, nem szerepelt a vádiratban, így P. beismerő vallomásában sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!