„Pohár hívja Rizst” – így hallgatták le és figyelték meg Schadl feleségét és bizalmasát

2023. február 22. – 12:57

„Pohár hívja Rizst” – így hallgatták le és figyelték meg Schadl feleségét és bizalmasát
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

2022 februárja nehéz időszak volt Schadl-Baranyai Helgának. Férjét 2021 novemberében tartóztatták le Ferihegyen, amikor a házaspár diplomata-útlevéllel Dubajba próbált meg eljutni. Hiába reménykedtek eleinte, hogy Schadlt néhány hét után kiengedik, ez nem történt meg, sőt, a nyomozati anyag egy része kiszivárgott a sajtóhoz, így a fél ország az ő ügyükön csámcsogott.

Ebben a helyzetben hívta fel 2022. február 17-én Baranyai azt a végrehajtót, akit ebben a cikkben a lehallgatási fedőneve után Rizsnek fogunk hívni. Ő a nyomozati anyag szerint hosszú évek óta különböző felállásokban dolgozott együtt Schadllal, végül azonban valamiért nem lett vádlott.

Egy lehallgatott beszélgetéssorozat

Schadl felesége azzal kezdi a hívást, hogy közli Rizzsel: annak egyik alkalmazottja át fog jönni hozzá dolgozni. Rizs kicsit megilletődik, csodálkozik, majd visszakérdez, hogy mikor. Schadl-Baranyai Helga először egy héttel későbbi időpontot mond, majd megegyeznek a következő hónap elejében, azaz március 1-jében. Baranyai azzal indokolja a váltást, hogy két embere is elment, és nem mer kívülről felvenni valakit, ezért van szüksége Rizs alkalmazottjára. Rizsnek érezhetően nincs lehetősége ellentmondani. Baranyi ezután más témára tereli a beszélgetést, ami így hangzik:

Baranyai: Akartam veled egyébként is beszélni.
Rizs: Na mondd!
B: Személyesen.
R: Ja, jó. Jövő héten? Jövő szerdán?”

Itt megegyeznek a február 23-i déli találkozóban a MOM Parkban, de a pontos helyszínről nem döntenek. Baranyai és Rizs tehát már sejtik, hogy legalábbis Baranyait lehallgatják. És igazuk is volt. Őt ugyanis „Pohár”, a másik végrehajtót pedig „Rizs” néven hallgatták le a nyomozók, mindkettőjüket hónapokon keresztül.

„Rizs: Majd ott valahol megbeszéljük.
Baranyai: Majd valahol. Azt majd megbeszéljük személyesen.
R: Nehogy beépített emberek vegyenek minket körül.
B: Igen… (nevet).
R: Nagyon oda kell figyelni, nehogy ügynökök bújjanak elő az asztal alól… Na jó, akkor a végleges helyszínt majd megmondjuk ott.
B: Miután leráztunk mindenkit, elmegyünk valahova ebédelni.
R: A békaemberek nehogy előjöjjenek. És ez nem vicc!
B: Ez nem vicc! Akkor a 23-a delet beírtam. Ráadásul szerintem ezekről nem is tudsz, és kell, hogy tudj róla.
R: Úristen, hajjajjajj!”

Schadl felesége ezután még egyszer elmondja, miért van szüksége Rizs alkalmazottjára, majd elköszönnek. Legközelebb a megbeszélt időpontban, február 23-án beszélnek, amikor egyikük sem ér oda időben a találkozóra. 12:03-kor Baranyai felhívja Rizst, hogy ugye aznapot beszéltek meg, a férfi igent mond, de nem tud beszélni, ezért leteszi visszahívást ígérve. 12:14-kor megint Baranyai hívja, közli, hogy most állt be a MOM Park parkolójába, és kéri Rizst, hogy a felső emeletre menjen fel, ahol majd találkoznak.

Néhány perccel később Baranyai kiszáll a kocsijából, fehér felsőben, fekete szoknyában és kockás kabátban felmegy a MOM Park felső szintjére. Nem tudja, hogy a nyomozók már várják a helyszínen, és feltűnés nélkül követik az épületben. Bemegy a Paulaner Sörházba, és a korábban említett békaemberekkel szembeni elővigyázatosságból a bejárattal szemben, a legközelebbi vendégtől 10-12 méterre ül le.

12:40-kor aztán Rizs is megjelenik a helyszínen, a nyomozók szerint kék felsőt, kék farmert és szintén kék mellényt visel. Még onnan felhívja Schadl-Baranyait, aki a Paulanerbe hívja. Rendelnek, majd beszélgetni kezdenek.

Schadl régi bizalmasa, aki mindig pont a jó helyre került

Itt ugorjunk vissza egy kicsit az időben. Rizs és Schadl még abból a korszakból ismerik egymást, amikor Schadl mezei végrehajtóként dolgozott. Az üzleti kapcsolaton kívül a nyomozati anyag tanúvallomásai szerint már akkor közeli, baráti viszonyban voltak, ez pedig azóta sem változott meg.

Az ügyészség szerint Schadl rendszerének fontos eleme volt, hogy a „zsíros”, jellemzően fővárosi és az annak közelében lévő végrehajtói irodákból kitúrta a tőle független végrehajtókat, és a bizalmasait rakta a helyükre. Rizs sokáig egy kicsi, de viszonylag gazdag vidéki körzetben volt végrehajtó, majd egy ponton Budapest környékén kapott területet. A korábbi körzetében a helyére Schadl egy olyan végrehajtót nevezett ki, aki Rizs egykori irodáját is megkapta. A rendszer működését jól illusztrálja, hogy az átadáskor az irodában leltárt sem tartottak, Schadl ránézésre becsülte fel 20-25 milliósra a tartozékokat, majd felajánlotta, hogy ezt meghitelezi az új végrehajtónak, és kifizeti Rizsnek – olvasható a nyomozati anyagban.

Rizs áthelyezése után újra üzleti kapcsolatba került Schadllal, és saját végrehajtói területén kívül két másik körzetben is helyettesíteni kezdett. A nyomozati anyag szerint az egyik körzetbe kinevezett végrehajtót egyenesen Rizs szervezte be Schadl rendszerébe, majd ő is szedte be tőle a sápot, a pénz egy részét megtartva, másik részét továbbadva Schadlnak.

De Rizs a nyomozati anyag szerint maga is szépen tejelt Schadlnak. 2020. május 15-én például felvett a végrehajtói irodája bankszámlájáról 15 millió forintot minden megjegyzés nélkül. Éppen ebben az időpontban Schadl Házipénztár2019 nevű Excel-táblázatába a 2020-as adatok közé bekerült egy 15 millió forintos bevétel egy olyan megjelöléssel, amelyben Rizs monogramja szerepelt.

Közel egy évvel később, 2021. április 8-án Rizs 30 millió forint készpénzt vett fel, amit ugyanabban a táblázatban megint 30 millió forint megjelölése követett, „Gyuri” felirattal. Az egyik – Schadllal együttműködő – vádlott mobiltelefonjából előkerült egy aznapi üzenet, amely szerint „Balatonbogláron a Budapest Banknál ott lenni – Rizs neve – 30 mFt”.

Egy megfigyelés Budapesten, a MOM Parkban

A MOM Parkban lezajlott találkozót közvetlen közelről hallgatták ki a nyomozók. A beszélgetést hangrögzítőre vették, de mivel Rizs háttal ült, az ő hangja sokkal kevésbé volt kivehető. A hatóságok mégis rekonstruálták a beszélgetés nagy részét, amelyben a legkülönfélébb témák merültek fel.

Ennek nagy része a büntetőügy szempontjából nem releváns, de az, amit Baranyai a férjéről mond, sokat elárul a hozzáállásukról. Ő a beszélgetésben többször megismétli, hogy a férje ellen szerinte nincsenek bizonyítékok, és nem fogják elítélni, egyszer ki is mondja: „Nem Gyurira haragszanak, hanem két szereplő ugrott össze, és az már olyan szintre [került fel]”.

Baranyai szerint ezt csinálják Curtis testvérével is, akit a Katzenbach-gyilkosság miatt vádolnak emberöléssel. Szerinte ellene sincs semmi bizonyíték, ezért már a negyedik alkalommal engedik ki előzetesből. Állítása szerint ezenkívül beszélt egy ügyvéddel, aki korábban 15 évig volt ügyész, és aki azt mondta: a Schadl elleni vád olyan vékony lábakon áll, hogy ő nem merne vele bíróság elé állni. A volt ügyész szerint a Schadl elleni vádban annyi az összefüggéstelenség és a feltételezés, hogy az valószínűleg nem fog megállni.

Baranyai később arra is kitért, hogy „neki annyi a bűne, hogy a Gyuri felesége”, az eljárásról pedig nem tehet. Ez azért érdekes, mert azóta ellene két ügyben is nyomozás indult, illetve addigra több százmillió forint értékű ingatlan volt a nevén, jelenleg pedig a Schadl–Völner-ügy 17. rendű vádlottja. Baranyai tehát legalábbis tudhatott Schadl rendszeréről, de valószínűbb, hogy részt is vett benne.

Lekerült a radarról

13:35-kor Schadl-Baranyai Helga kártyával fizet, majd együtt a parkoló fele távoznak. A történtek alapján a nyomozók csak annyit állapítanak meg, hogy Rizs „konspiratívan kommunikál”, azaz valamit titkolni próbál előlük, de a nyomozásnak ez a szála itt véget ér. Rizs neve a kihallgatásokban számtalanszor feltűnik, az ő kihallgatási jegyzőkönyve viszont a fent felsorolt adatok ellenére sem szerepel a hozzánk eljutott nyomozati anyagokban. Sőt, annak ellenére, hogy a nyomozati anyag szerint Schadl rendszerének része volt, vádat sem emeltek ellene.

Azt, hogy Rizst miért nem hallgatták ki, nem tudtuk kideríteni, de a megfigyelt találkozó után a nyomozók figyelme valószínűleg más szereplőkre koncentrálódott. Schadl felesége és apja nem sokkal később, március elején bukott le azzal, hogy egy széfbe rejtettek 110 millió forint értékű ékszert, ami után ellenük pénzmosás miatt emeltek vádat. A lebukás közben történt házkutatásról és Schadl, valamint felesége telefonbeszélgetéseiről szóló cikkünk itt olvasható.

A cikk megírása után megkerestük Rizs végrehajtói irodáját, és megkérdeztük, vajon hogyan úszhatta meg a gyanúsítást Rizs, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. A Schadl–Völner-ügy legfontosabb tudnivalóit ebben a cikkünkben szedtük össze, a tárgyalásuk első napjáról pedig itt olvasható a beszámolónk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!