„Rogánra azt mondta, hogy vele Schadl György nagyon jóban van”

Legfontosabb

2024. március 26. – 06:05

„Rogánra azt mondta, hogy vele Schadl György nagyon jóban van”
Rogán Antal, a Miniszterelnöki kabinetiroda vezetője, a parlament gazdasági bizottságának meghallgatása után újságírói kérdésekre válaszol, 2023. november 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Táncolj, Tóni, búcsúbuli” – üzente pár napja Magyar Péter Rogán Antalnak. A NER-ből kicsekkoló, majd Orbán Viktor legfontosabb miniszterébe beleálló Magyar azt ígérte, kedden reggel olyan felvételt tesz közzé, amivel szerinte bizonyítani tudja a korábbi állításait. Ezeket:

  1. Magyar szerint Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke, Rogán Antal propagandaminiszter embere volt.
  2. Azt is állította, a kormány már a korrupcióval vádolt Schadl György őrizetbe vétele előtt tudott arról, hogy megfigyelik Völner Pált, és erről tájékoztatták is a volt igazságügyiminiszter-helyettest. Erről a Telexhez is eljutottak információk.
  3. Magyar harmadik állítása az volt, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat, ami szerinte annyit jelent, hogy vagy kivettek vagy kihúztak belőle, vagy megmásítottak benne dolgokat. A nyomozati anyag Telexhez eljutott verziójában valóban akadnak nehezen magyarázható lyukak.

Magyar azt állította, az információi részben volt feleségétől, Varga Judit akkori igazságügyi minisztertől, részben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől származnak, akit barátjaként írt le.

Azt már a Schadl–Völner-ügy kirobbanása óta tudni lehet, hogy a mindössze 72 oldalas vádiratba elég sok rész és név sem került át a Telexhez eljutott néhány ezer oldalas nyomozati anyagból. Az ügy lényege, a vádirat szerint, hogy Schadl György korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, aki rendszeresen 2-5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 milliót. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Ezt pedig Schadl abból a pénzből állta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített.

A Tóni

Bár Schadl és Völner lettek a korrupciós ügy fő arcai, a propagandaminiszter és kabinetfőnöke, Nagy Ádám például visszatérő szereplők az ügy nyomozati anyagaiban. Fontos megjegyezni, mi nem állítjuk, hogy ők bűncselekményt követtek volna el, mindössze összeszedtük, hogyan jelennek meg, hogyan emlegetik őket a több ezer oldalnyi dokumentumban, amely az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyéről szól.

Rogán Antal és Schadl György állítólagos nexusáról az ügy egyik vádlottja is vallott a nyomozóknak a kihallgatásán. A vádlott nem a fő szálhoz, a végrehajtók pénzért való kinevezéséhez kötődik. Egy mellékszálában, egy oktatási központ engedélyeztetésében érintett – a vád szerint ezen ügyködött Völner Pál és Schadl György.

A vádlott tehát a meghallgatásán az ügy egyik kulcsfigurájáról, R. Róbertről, azaz Schadl barátjáról és esküvői tanújáról, Gazdiról beszélve ezt állította: „Rogánra azt mondta, hogy vele Schadl György nagyon jóban van.”

Gazdi nemcsak ennek a vádlottnak, hanem egy másiknak is beszélt Rogánról. Az iskolabizniszben szintén érintett S. Etelka a kihallgatásán ezt mondta: „R. Róbert azt mondta, hogy nagyon jóban van Rogán Antallal, és rajta kívül azt mondta, hogy Rogán két államtitkára segít neki az iskolám ügyében. A nevük most nem jut eszembe, de felírtam a naptáramba, és én akkor utána is néztem, és valós nevek voltak.”

De Gazdi máskor is mondott nagyokat a miniszterről az egyik vádlott szerint. „Rogánnal kapcsolatban azt nem említette, hogy mit intéz, inkább csak sztorikat említett vele kapcsolatban. Például azt mondta, hogy ki akarja túrni a Szijjártót, és kompromittáló dolgokat szereztek be róla. Ezek magánjellegű dolgok. Robi azt mondta, hogy felkeresett lecsúszott újságírókat, akik pénzért szimatolnak, adatokat szereznek neki” – vallotta a vádlott a nyomozóknak az iratok szerint. Hogy ez a Szijjártó a külügyminisztert, Szijjártó Pétert takarja-e, nem részletezi, és az ügyészség sem megy bele ennél jobban az ügybe.

Nemcsak a Rogán Antal, de a Tóni név is felbukkan párszor az iratokban és a beszélgetésekben. Schadl György egy kék villogót mutyizott ki egy orvos ismerősétől, kettejük egyik beszélgetésében pedig szóba került egy körvonalazódó nagyobb üzlet is, amiről egy bizonyos Ádámmal egyeztettek, de elhangzott Tóni és Barbara neve is.

„Az orvos megjegyzi, miszerint a múltkor volt Ádámnál is, a Tóninál is, meg a Barbaránál is. Tóni normális volt. Schadl említést tesz egy nagyobb történetről, amiről már beszéltek, és ami körvonalazódik” – áll a lehallgatási jegyzőkönyvben. Hogy mi lehet ez az ügy, amiről „úgy néz ki, a 35 év nem megy le, de egy tíz, húsz évvel kiudvarolják a történetet”, és amit „22. január 1-jével kell áterőltetni”, már nem derül ki a lehallgatási dokumentumokból, és a vádiratba sem került bele ebből semmi. Nincs arra utaló jel, hogy ezek a szereplők pontosan kik, a nyomozati anyagokban nincs róluk szó. De azt tudjuk, hogy van Rogán „Tóni” Antal, akinek Barbara a felesége, és Nagy Ádám a kabinetfőnöke.

Az iratokon kívül egyébként az is kiderült, hogy amikor még Schadl vezette a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart, a testület 2015 szeptembere és 2023 májusa között 132 szerződést kötött, összesen több mint 15,5 milliárd forint értékben, és ezek között bőven találni olyanokat, amik NER-es kötődésűek. A szerződések között feltűnik például a Rogán Antalhoz ezer szálon kötődő Hunguard Kft. is: a cégnek 25,5 milliót fizettek „információbiztonsági szakvéleményért” 2019 nyarán.

Tavaly tavasszal a parlamentben meg is kérdezték Schadl Györgyről Rogánt, aki úgy reagált, „nem áll módjában ismerni Schadl vagy Schádl nevű urat”, nem is ismert ilyet, és valószínűleg a jövőben sem fog ismerni. Szerinte az ügyészség minden, az ügyben gyanúként felmerült esetet megvizsgált, és ahol kellett, eljárást indított. Később már azt is mondta, az egész ügy egy „lerágott csont”.

A kabinetfőnök

Ha már Rogán Antal, a kabinetfőnökét, Nagy Ádámot is meg kell hogy említsük, mert általa több olyan szál is van, amely valamiféleképpen a politikus környezetének irányába mutat.

Az iratok szerint Schadl például szakmányban intézhette ismerősöknek a sikeres egyetemi vizsgákat, köztük például Nagy Ádámnak is. A nyomozati iratok szerint Schadl három tanulmányi akadály leküzdésében segített Rogán kabinetfőnökének a Pécsi Tudományegyetemen. Nagy egy vizsgán úgy ment át, hogy ott sem volt, sőt még a Neptun rendszerben is Schadl intézhette a jelentkezését a vizsgára a kapcsolatain keresztül. A pécsi oktató elismerte, hogy segített Rogán kabinetfőnökének a vizsgán, az egyetem viszont a belső vizsgálata után arra jutott, „nem volt megállapítható egyetemi vizsgákkal kapcsolatos visszaélés, vagy egyéb szabálytalanság”.

Nagy Ádám üzleti vonalon is kapcsolódott a végrehajtói karhoz. Az ő cége, a Nadan Kft. szerezte meg nyílt pályázaton a kar ingatlanát, a Szegedi út 35–37. alatti, 1800 négyzetméteres irodaházat. Nagy Ádám erről azt mondta, a vételárat kölcsönből és a bevételeiből finanszírozta.

De Schadl a saját sofőrjével küldetett egy autót Nagy Ádámnak, a naplójában pedig így volt feljegyezve: „Nagy Ádámot hívni kocsit elvinni XY utca 3”. A címen szereplő ingatlan a miniszter kabinetfőnökének családjához tartozik.

A Nagy Ádám név egy másik naplóbejegyzésben is feltűnik, de itt nem bizonyítható más adattal, hogy Rogán munkatársáról vagy annak csak egy névrokonáról van-e szó. A bejegyzés szerint Schadl emberének 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy kocsit: „Mini cabrio leier autó elhozni Nagy Ádámhoz vinni 1 120 000 kesztyűtartóba”, áll a szövegben.

A felsorolt ügyekről viszont nem derül ki több a nyomozati anyagból, mert nem is esik több szó róluk: az ügyészség nem kérdez vissza, nem megy utána ezeknek jobban – legalábbis a Telexhez eljutott verzióban.

Mendemonda

A nyomozati iratokban megjelenő állításokról megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát és a Kormányzati Tájékoztatási Központot. Két külön kérdéssort küldtünk a két emberről, a Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig így válaszolt:

„Mindkét kérdéssorukra az alábbiakat tudjuk válaszolni: a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter már legalább háromszor elmondta és most negyedszer is elismételjük: Miniszter úr nem találkozott Schadl Györggyel, nem beszélt vele soha és semmilyen kapcsolatot nem ápolt vele. R. Róbertet sem ismeri. A többi állítás szintén mendemonda. A nyomozó hatóságok az önök összes állítását vizsgálták és alaptalannak találták.” A Miniszterelnöki Kabinetiroda mondásával szemben ezek nem a Telex állításai, hanem a nyomozati anyagok részletei.

Korábban megkérdeztük a Központi Nyomozó Főügyészséget is arról, hogy vizsgálták-e többek között Rogán Antal és Nagy Ádám szerepét az ügyben, és ha igen, mire jutottak, ha pedig nem, akkor miért nem. A kérdéseinkre ezt felelték: Az ügyben „a főügyészség valamennyi felmerült bűncselekmény gyanúja esetén megtette a szükséges intézkedéseket. Tekintettel arra, hogy az ügyben 2022. október 24-én vádemelésre került sor, a bírósági szakban lévő eljárásról további információ az ügyészség részéről nem adható.”

A bujkáló miniszter ügyei

Amióta Varga Judit exférje, Magyar Péter megjelent a színen, azóta egyre többet beszél Orbán Viktor nélkülözhetetlen miniszteréről, Rogán Antalról, aki viszont évek óta nagyon is szeretne inkább a háttérben megbújni. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője még beszédet sem mond nyilvánosan, a parlamentben öt év után is csak akkor szólalt fel, amikor a házszabály szerint már muszáj volt válaszolnia egy azonnali kérdésre. Egyedül a miniszteri meghallgatása után tudtunk neki kérdéseket feltenni tavaly ősszel.

Amennyire nem jelenik meg a nyilvánosságban, annyira fontos szerepe van a háttérben: ő irányítja a kormányzati kommunikációt, és felügyeli a titkosszolgálatokat. Azért a zűrös ügyek még így sem kerülik el: földügyek, helikopterezés, belvárosi mutyik is vannak a listáján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!