Szakmányban intézhette ismerősöknek a sikeres egyetemi vizsgákat a Völner-ügy kulcsszereplője, például Rogán Antal kabinetfőnökének és Völner rokonának

2022. január 17. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárát, fideszes országgyűlési képviselőt decemberben hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsították meg. A legfőbb ügyész indítványa szerint Völner Pál alkalmanként 2–5 millió forintot kapott azért Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, hogy államtitkárként és miniszterhelyettesként azokat nevezze ki végrehajtónak, akiket informálisan Schadl támogatott, írtuk meg korábban.

Az ügy kulcsfiguráját, Schadl Györgyöt is sokan keresték, például azért, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében, legalábbis ez derül ki az ügy közel kétezer oldalas nyomozati anyagából, amely a 444.hu birtokába került, és amiről több cikkben számolnak be a következő napokban. Az első ilyen cikkből az látható, hogy a jelek szerint

Schadl segített is ezeknek a vizsgáknak az elintézésében, például Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is.

A cikk több telefonbeszélgetés leiratát is közli a nyomozati anyagból, például egy 2021. június 10-én este megejtett hívásét, amikor is Völner Pál hívta Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. Völner itt egy rokonára célzott, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen joghallgató. Schadl kérdezte, miből megy vizsgázni az illető, majd megnyugtatja Völnert, hogy intézi is a telefont. Miután Völnertől elköszönt, hívta is a Pázmány polgári jogi karán oktató ismerősét, hogy finoman felhívja a figyelmét a másnapi vizsgára érkező Völner rokonra, és hálás lenne, ha oda tudna rá figyelni. Ezután Schadl visszahívja Völnert, hogy megnyugtassa, minden rendben lesz.

De volt másik alkalom is. Május 31-én Völner Pál jelezte Schadlnak, hogy egy hozzátartozója másnap büntetőjogból vizsgázik, Schadl akkor egy másik ismerősét hívta fel, Szabó Imrét, a Szegedi Egyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét, aki 2020-ig az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának vezetését ellátó miniszteri biztos volt a szaktárcánál, írja a lap.

Schadl nem csak Völnernek segített így be: május 25-én Mészáros Pál Emillel, a Pécsi Tudományegyetem Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékének tanársegédjével beszélt, a nyomozók szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról. A nyomozati anyag, a telefonbeszélgetés leirata szerint a tanársegéd gyakorlatilag megüzente Schadllal Rogán emberének, hogy sikerült a vizsgája.

Ami már csak azért is szép teljesítmény, mert a nyomozati anyag szerint Nagy Ádám ott sem volt a vizsgán, sőt, még a Neptun rendszerben is Schadl intézhette a jelentkezését a vizsgára a kapcsolatain keresztül.

A tavaszi szemeszter végén Schadl a nyomozati iratok szerint további három tanulmányi akadály leküzdésében segített Rogán kabinetfőnökének – írja a 444.

A cikkben további, néhol extrém beszélgetéseket idéznek a nyomozati anyagból, hogyan, kikkel egyeztetve segédkezett Schadl a sikeres vizsgákhoz, egy alkalommal az egyik tanársegéddel az online vizsgákon való csalás lehetőségeitől a vizsgadublőr alkalmazásáig veszik végig a lehetőségeket.

Schadl emellett sok végrehajtónak, illetve azok rokonainak segített jogi végzettséget szerezni. „Schadl segített, az iratokban több eset is szerepel. Május 18-án például felhívta egy végrehajtó, W., hogy reméli, utoljára kell szólnia, hogy a Pécsi Tudományegyetemre járó lánya megkapja a kellő figyelmet a 20-ai büntetőjog államvizsgán. Schadl azt válaszolta, hogy a vizsgaelnök egy tanszékvezető, aki őt nemrég elhajtotta, amikor valaki másnak a vizsgája miatt kereste, ezért most inkább a dékánnal üzen neki” – írja például a lap. További részletek a 444 cikkében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!