680 milliós megbízást kapott Balásy Gyula egyik cége Schadl idején a végrehajtói kartól

2024. január 29. – 07:46

Másolás

Vágólapra másolva

685 millióért gyártott tájékoztató füzeteket Balásy Gyula egyik cége, a Lounge Design Kft. a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak (MBVK), amikor még a korrupcióval vádolt Schadl György vezette a testületet, írja a hvg360. A kormányzati kommunikációs megbízásokon milliárdokat kereső üzletember cége egy másik megbízást is kapott a végrehajtó kartól, 76 milliót kaptak „interaktív honlap fejlesztésére”.

A lap bírósági úton szerezte meg azoknak a szerződéseknek a listáját, amelyeket még Schadl idején kötöttek. A kiperelt lista szerint 2015 szeptembere és 2023 májusa között 132 szerződést kötött a végrehajtói kar, összesen több mint 15,5 milliárd forint értékben. A lista nem tartalmazza a nettó 5 millió forintot el nem érő szerződéseket. A Sysdata PSE Kft. nevű cég kapta a legnagyobb értékű megbízásokat, a végrehajtói kar öt szerződést kötött velük, összesen 6,16 milliárd forint értékben. 2017-ben aláírtak egy 3,4 milliárdos szerződést „szoftverfejlesztés, oktatás, üzembehelyezési szolgáltatás” címén, de egy elszámolási vita miatt a cég még nem kapta meg a pénzt.

A listában szereplő cégek között bőven találni olyanokat, amelyek NER-es kötődésűek. A Rogán Antal kabinetminiszterhez ezer szálon kötődő Hunguard Kft. is feltűnik a szerződések között. A cégnek 25,5 milliót fizettek „információbiztonsági szakvéleményért” 2019 nyarán. Habony Árpád egyik rokona, Szetlik Gergő vezeti a négycsillagos Hotel Club Tihanyt, ahol konferenciákat és továbbképzéseket tartott a végrehajtói kar: összesen 100,5 milliót költöttek „oktatás, szállás, étkeztetés, terembérlet” címén. A kormányközeli Századvég-csoport tagja, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2016-ban 9,1 millióért készített tanulmányt az MBVK kommunikációs és médiatervéről. A korábban a közmédiának, a CÖF-nek és a Visit Hungary nevű országimázscégnek is dolgozó Magnos Studiónak pedig 4,1 milliárdot fizettek „televíziós műsorgyártásra és sugárzásra”, ami az egyik legnagyobb tétel a listában.

Más szempontból érdekes a Hungary Ambulance Kft. Ez volt az a cég, amelynek vezetőjétől Schadl beszerezte a kék villogót az autójára. A cégnek 77,7 milliót fizettek Covid-gyorstesztekért, vagyis darabjukért körülbelül 49 ezer forintot. A hvg360 számításai szerint ez még a kiszállási díjjal, mintavétellel, kiértékeléssel és a konzultációval együtt is túlárazottnak tűnik.

A Telex a kezdetektől követi az úgynevezett Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!